Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest Cz sty 21, 2021 7:02 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lut 19, 2013 5:29 pm 
Rekrut
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 02/05/2012 o 16:46
Posty: 46
Lokalizacja: olkusz
Płeć: Nie określono
Czy dorabiał ktoś wyłącznik świateł mijania w SD2 w modelach które mają fabrycznie włączone światła po przekręceniu zapłonu. Zastanawiam się nad zamontowaniem takiego wyłącznika, bo podczas jazdy po bezdrozach nie ma to większego sensu. Może wie ktoś, gdzie najlepiej wpiąść takowy wyłącznik.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2013 8:08 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Offline

Dołączył(a): 05/02/2011 o 14:41
Posty: 567
Płeć: Nie określono
Poczytaj świeży temat z Tuningu-"obie żarówki jednocześnie",a dokładnie wypowiedź Czarnego. :roll:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt lut 19, 2013 8:55 pm 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 22/01/2013 o 20:01
Posty: 521
Płeć: Nie określono
gruber napisał(a):
Czy dorabiał ktoś wyłącznik świateł mijania w SD2 w modelach które mają fabrycznie włączone światła po przekręceniu zapłonu. Zastanawiam się nad zamontowaniem takiego wyłącznika, bo podczas jazdy po bezdrozach nie ma to większego sensu. Może wie ktoś, gdzie najlepiej wpiąść takowy wyłącznik.


Czarny napisał:

Ja poprostu przeciąłem przewód zasilający przekaźnik od świateł i zastosowałem przekaźnik z 5 nóżkami, którego masa jest podpięta pod kontrolkę od oleju.
Po włączeniu zapłonu obwód jest przerywany i światła się nie zapalają, jak silnik pracuje, masa zanika przekaźnik się zwiera i zapala światła.

daro napisał:

Inteligentne rozwiązanie, proste i z możliwością dodatkowego wyłączenia świateł mijania małym pstryczkiem ( np. przy pracach garażowych i słabej baterii) Dziękuję - tak zrobię i ja

Czarny napisał:


Niema pstryczka, masa od kontrolki oleju przerywa obwód-kontrolka gaśnie po uruchomieniu światła się zapalają. Przekaźnik w funkcji pracy tylko pomiędzy włączeniem zapłonu a uruchomieniem silnika.

daro napisał:
tak rozumiem ... za pomocą pstryczka można podać masę niezależną od czujnika oleju z zabezpieczeniem diodą w kierunku kontrolki oleju i mieć możliwość kontroli oświetlenia w każdej sytuacji np. jazda po szutrach z troski o H4

... gdybyś miał jakieś pytania dodatkowe to służę ( jestem na etapie dłubania w tym )


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 24, 2013 8:12 pm 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 22/01/2013 o 20:01
Posty: 521
Płeć: Nie określono
Sposób na światła mijania a'la " Czarny"

Szukając sposobu na światła mijania które nie zapalają się po włączeniu zapłonu Kolega z Forum " Czarny" podsunął taki pomysł i działa świetnie :)

1) dobieramy się do przekaźników pod czachą :

Obrazek

interesuje nas przekaźnik wskazany na kolejnym zdjęciu :

Obrazek

oraz wiązka przewodów dochodzących do tablicy liczników :

Obrazek

2) z wiązki dochodzącej do przekaźnika odszukujemy przewód w kolorze białym i go rozcinamy w połowie dostępnej długości

Obrazek


z wiązki dochodzącej do tablicy liczników odszukujemy przewód w kolorze niebieskim z czerwonym paskiem oraz czarny z brązowym paskiem ( praktycznie czarny jest jeden więc łatwy jest do zlokalizowania
Tych przewodów nie rozcinamy, a tylko odizolowujemy miejsca do wlutowania naszych dodatkowych przewodów

Obrazek

3) jest nam potrzebny przekaźnik np. BOSCH-0 332 209 203

http://www.sklepy24.pl/sklep/samcar_pl/ ... 203/309678


Obrazek

4) łączymy w/g szkicu :

Obrazek

lutujemy, izolujemy , składamy i cieszymy się z nowego :D

Obrazek

Obrazek

Podziękowania dla " Czarnego" za pomysł :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 24, 2013 10:54 pm 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 22/01/2013 o 20:01
Posty: 521
Płeć: Nie określono
Tak możemy wstawić dodatkowy wyłącznik świateł np. do jazdy OFF :

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 25, 2013 10:37 am 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 15/07/2008 o 23:06
Posty: 758
Lokalizacja: Warszawa Wawer
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Honda
Model: XL 1000VA
Rocznik: 2009
No sam bym tego lepiej nie opisał. Pewnie mi by się nie chciało :twisted:
Dzięki za jasny opis.
Małe ostrzeżenie dla eksperymentujących i wyjaśnienie dlaczego takie rozwiązanie zastosowałem.

W poprzednim egzemplarzu wstawiłem automatyczny włącznik reagujący na napięcie, ale czasem po zmianie świateł z drogowych na mijania podczas hamowania (kiedy obroty spadały), zostawałem na chwilę bez świateł, bo napięcie w instalacji było poniżej 14,4V.
Na górskich drogach efekt piorunujący. Nie polecam.
Ponadto przy zastosowaniu xenonów, czasem w momencie ich załączenia następuje gwałtowny spadek napięcia w instalacji, robiła się dyskoteka, bo światła migały.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt gru 13, 2013 7:48 pm 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 15/05/2013 o 22:01
Posty: 1318
Lokalizacja: Świdnik
Płeć: Mężczyzna
Imię: mmm
Marka motocykla: honda
Model: VA 1000
Rocznik: 2009
A kontrolka ciśnienia oleju działa prawidłowo?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 6:15 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 20/04/2013 o 22:18
Posty: 18
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero SD02
Rocznik: 2003
Bardzo elegancki opis :)
Poszedłem również do garażu do swojego Viaderka aby w zimowe wieczory pozbyć się tych świateł po zapłonie i muszę przyznać że nie sprawiło to wielkiej trudności hehe (dzięki za podpowiedź). Jedyne co przykuło moją uwagę, którą chciałbym się podzielić z innymi to mała zmiana do tego co zilustrował Daro - ten przekaźnik od świateł mijania z białym przewodem znajduje się jako drugi od lewej a nie jako pierwszy, bo w tym pierwszym nie znajdziemy białego przewodu bo jest on od świateł drogowych - przynajmniej było tak u mnie - rocznik 2003 SD02. I faktycznie wg serwisówki jest tak samo, tzn że od świateł mijania jest to ten drugi od lewej (może w nowszych zmienili ale w moim roczniku jest to właśnie ten). Dlatego gdyby ktoś szukał tego białego przewodu podczas przeróbki to może go znaleźć również w przekaźniku obok - jak widać zależnie od rocznika :)
:isok2:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re:
PostNapisane: Śr mar 16, 2016 5:49 pm 
Uczy się jeździć
Offline

Dołączył(a): 19/01/2014 o 20:30
Posty: 68
Lokalizacja: Dubiecko
Płeć: Mężczyzna
Imię: Janusz
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero XL 1000
Rocznik: 2003
daro napisał(a):
Sposób na światła mijania a'la " Czarny"

Szukając sposobu na światła mijania które nie zapalają się po włączeniu zapłonu Kolega z Forum " Czarny" podsunął taki pomysł i działa świetnie :)

1) dobieramy się do przekaźników pod czachą :

Obrazek

interesuje nas przekaźnik wskazany na kolejnym zdjęciu :

Obrazek

oraz wiązka przewodów dochodzących do tablicy liczników :

Obrazek

2) z wiązki dochodzącej do przekaźnika odszukujemy przewód w kolorze białym i go rozcinamy w połowie dostępnej długości

Obrazek


z wiązki dochodzącej do tablicy liczników odszukujemy przewód w kolorze niebieskim z czerwonym paskiem oraz czarny z brązowym paskiem ( praktycznie czarny jest jeden więc łatwy jest do zlokalizowania
Tych przewodów nie rozcinamy, a tylko odizolowujemy miejsca do wlutowania naszych dodatkowych przewodów

Obrazek

3) jest nam potrzebny przekaźnik np. BOSCH-0 332 209 203

http://www.sklepy24.pl/sklep/samcar_pl/ ... 203/309678


Obrazek

4) łączymy w/g szkicu :

Obrazek

lutujemy, izolujemy , składamy i cieszymy się z nowego :D

Obrazek

Obrazek

Podziękowania dla " Czarnego" za pomysł :)


Mam pytanie czy mógłbym prosić o fotki na emaila, ponieważ tych niestety nie można otworzyć.
Czy mogę prosić kolegę daro o jakiś kontakt, np adres email.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr mar 16, 2016 7:17 pm 
Udaje motocyklistę
Offline

Dołączył(a): 13/09/2015 o 13:26
Posty: 136
Lokalizacja: ea
Płeć: Nie określono
Imię: S
Marka motocykla: S
Model: B
Rocznik: 2
Nie ma maila, tylko tutaj, publicznie, żeby każdy zainteresowany tez wiedział i widział. Bo nie ukrywam, że ten temat też mnie interesuje.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr mar 16, 2016 9:28 pm 
Uczy się jeździć
Offline

Dołączył(a): 19/01/2014 o 20:30
Posty: 68
Lokalizacja: Dubiecko
Płeć: Mężczyzna
Imię: Janusz
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero XL 1000
Rocznik: 2003
:) Może być oczywiście tutaj. Ja w swoim wiaderku zrobiłem to "ustrojstwo" w tamtym roku, i działa wyśmienicie. Teraz chciałem znajomemu w aprilce zrobić, ale bez tych fotek to nie pamiętam co do czego :down:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N maja 03, 2020 7:18 am 
Udaje motocyklistę
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 15/09/2019 o 20:24
Posty: 120
Lokalizacja: Świecie / Lünen
Płeć: Mężczyzna
Imię: Jarek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero XL 1000
Rocznik: 2003
Przeglądając z wolnej chwili forum, trafiłem przypadkowo na ten temat. Bardzo mnie zainteresował, gdyż w moim poprzednim motorze właśnie w taki sposób działały światła. Mianowicie Hyosung GV 650 miał tak, że światła mijania zapalały się dopiero jak silnik zagadał, a nie odrazu po włączeniu zapłonu. Zawsze myślałem sobie, że jak by w viadrze taki patent był by możliwy, to było by super. No i najwyraźniej jest to możliwe :oczy: Tylko jak by ktoś posiadał schemat podłączenia o którym jest mowa powyżej, a którego nie można otworzyć , to był bym bardzo wdzięczny. :whatup:

_________________
Čezet 175 Kawasaki ER-5 Hyosung GV-650 Honda Varadero XL 1000


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N maja 03, 2020 10:01 am 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 04/01/2017 o 21:33
Posty: 344
Lokalizacja: Międzyborów
Płeć: Mężczyzna
Imię: Paweł
Marka motocykla: Yamaha
Model: Super Tenere 1200
To bardzo proste żeby tak zrobić. Wystarczy wpiąć w obwód przekaźnika świateł moduł który wykrywa ładowanie. Ja mam tak zrobiony wyłącznik.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr maja 06, 2020 1:02 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 30/03/2020 o 18:47
Posty: 9
Płeć: Nie określono
Imię: Jerzy
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000V
Rocznik: 1990
Pegaz napisał(a):
To bardzo proste żeby tak zrobić. Wystarczy wpiąć w obwód przekaźnika świateł moduł który wykrywa ładowanie. Ja mam tak zrobiony wyłącznik.


Czy mógł byś opisać do dokładniej. Ewentualnie rozrysować, podać dane modułu. Jestem noga z elektryki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr maja 06, 2020 1:40 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 04/01/2017 o 21:33
Posty: 344
Lokalizacja: Międzyborów
Płeć: Mężczyzna
Imię: Paweł
Marka motocykla: Yamaha
Model: Super Tenere 1200
Ja mam zamontowany włącznik on/off .
Niestety nie mam jak pokazać bo nie robiłem zdjęć.
Musisz wpiąć na przewodzie zasilającym przekaźnik świateł który jest pod czachą.

Zamiast wyłącznika możesz dać taki moduł:

https://sklep.avt.pl/avt990.html?gclid= ... fgQAvD_BwE


Załączniki:
Komentarz: Zamiast wyłącznika możesz dać taki moduł
20200506_133252.jpg
20200506_133252.jpg [ 205.12 KiB | Przeglądane 2383 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL