Forum Hondy Varadero
http://www.hondavaradero.pl/phpBB3/

woltomierz
http://www.hondavaradero.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=69&t=4234
Strona 4 z 6

Autor:  optyk [ Śr wrz 21, 2016 11:47 am ]
Tytuł:  Re: woltomierz

Fajne, może zaczną produkować te okrągłe z USB? byłoby idealnie :)

Autor:  kuckaj [ Śr wrz 21, 2016 12:47 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

ciekawie by się to prezentowało, chociaz usb mogłoby psuć troszkę ten wizerunek

Autor:  syku [ Śr wrz 21, 2016 2:19 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

okrągłe z USB też znalazłem (ale bez zaślepek) więc jakoś tak mi niespasowało się do moto, raczej do puszki

Autor:  optyk [ Śr wrz 21, 2016 4:52 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

troszkę mnie irytuje ten dystans między podstawą a samym woltomierzem. Pewnie ma udawać przełącznik, ale jakoś tak...oby nic się tam nie czepiało. Jesli nic logiczniejszego nie ma, to ten do mnie przemawia. W dzisiejszych czasach bez USB nędznie....

Autor:  muflonpl [ Wt wrz 27, 2016 8:19 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

optyk napisał(a):
Fajne, może zaczną produkować te okrągłe z USB? byłoby idealnie :)


mówisz masz:

wszystko w listwie razem albo kazde osobno bedzie wtedy okrągłe:
http://allegro.pl/woltomierz-miernik-la ... 51013.html

samo usb okrągłe z zaślepka:
http://allegro.pl/ladowarka-2x-usb-5v-3 ... 57187.html

Autor:  syku [ Wt wrz 27, 2016 9:55 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

gniazdo na usb
https://pl.aliexpress.com/item/Portable ... 35816.html

2 i pół dolca czyli jakaś dycha (warto chyba poczekać miesiąc zanim przyjdzie)

Autor:  Jimi [ Śr wrz 28, 2016 7:50 am ]
Tytuł:  Re: woltomierz

To może ktoś, kto do świadczenie z tym serwisem zamówi kilka sztuk? Ja bym się pisał na pewno.

Autor:  syku [ Śr wrz 28, 2016 9:10 am ]
Tytuł:  Re: woltomierz

Jimi napisał(a):
To może ktoś, kto do świadczenie z tym serwisem zamówi kilka sztuk? Ja bym się pisał na pewno.


tam nie trzeba mieć żadnego doświadczenia - zakładasz konto jak na allegro.
szukasz z darmową dostawą (bo szkoda płacić kilka dolców)
patrzysz czy jest opcja płatności przez "Przelewy24" - to Cię przekierowuje na twój bank analogicznie jak allegro (ja mam w mbanku i działa super)

edit:
na marginesie - korzystam również z ebaya - ale na jego potrzeby zakładałem rachunek na paypalu.
nigdy nie podaję w necie danych z kart kredytowych (taki mam zwyczaj) - powód: znając dane z karty inna osoba może ją wielokrotnie obciążyć (wystarcza numer karty, termin ważności i trzycyfrowy kod który jest stały i znajduje się na drugiej stronie karty).

Przelewy24 przekierowują transakcję na stronę mojego banku, a co za tym idzie muszę potwierdzać to tak jak każdy inny przelew (no i nie musze mieć innego konta walutowego) - traktuje to więc jako stosunkowo bezpieczna formę.
Na koncie paypal'owe trzymam zawsze minimum gotówki - też ma opcję szybkiego doładowania z rachunku bankowego
Przeliczniki walutowe nie są jakieś idealne, ale też nie można powiedzieć że są wysokie - ale jeżeli coś przy zakupie za 10,00 zł będzie kosztowało 10,10zł to można taki kurs zaakceptować (prowizje specjalnie nie obciążają) - niestety na karcie zakupów nie mam wartości w dolcach ale różnice były groszowe w stosunku do kursu NBP


no i ryzyko - trzy przesyłki do mnie nie dotarły (ale staram się ograniczać wartości zakupowanych w chinolni rzeczy - najdroższa kosztowała 55zł)
nie doszły mi towary na łączną kwotę około 10zł - ale nigdy ich nie reklamowałem (podobno reklamację spokojnie uwzględniają - ale to podobno, bo jak cwaniacy zaczną wyłudzać kolejne egzemplarze za friko to będzie dupa)

Autor:  syku [ Cz paź 06, 2016 11:44 am ]
Tytuł:  Re: woltomierz

syku napisał(a):
Jimi napisał(a):
To może ktoś, kto do świadczenie z tym serwisem zamówi kilka sztuk? Ja bym się pisał na pewno.


tam nie trzeba mieć żadnego doświadczenia - zakładasz konto jak na allegro.
szukasz z darmową dostawą (bo szkoda płacić kilka dolców)
patrzysz czy jest opcja płatności przez "Przelewy24" - to Cię przekierowuje na twój bank analogicznie jak allegro (ja mam w mbanku i działa super)

edit:
na marginesie - korzystam również z ebaya - ale na jego potrzeby zakładałem rachunek na paypalu.
nigdy nie podaję w necie danych z kart kredytowych (taki mam zwyczaj) - powód: znając dane z karty inna osoba może ją wielokrotnie obciążyć (wystarcza numer karty, termin ważności i trzycyfrowy kod który jest stały i znajduje się na drugiej stronie karty).

Przelewy24 przekierowują transakcję na stronę mojego banku, a co za tym idzie muszę potwierdzać to tak jak każdy inny przelew (no i nie musze mieć innego konta walutowego) - traktuje to więc jako stosunkowo bezpieczna formę.
Na koncie paypal'owe trzymam zawsze minimum gotówki - też ma opcję szybkiego doładowania z rachunku bankowego
Przeliczniki walutowe nie są jakieś idealne, ale też nie można powiedzieć że są wysokie - ale jeżeli coś przy zakupie za 10,00 zł będzie kosztowało 10,10zł to można taki kurs zaakceptować (prowizje specjalnie nie obciążają) - niestety na karcie zakupów nie mam wartości w dolcach ale różnice były groszowe w stosunku do kursu NBP


no i ryzyko - trzy przesyłki do mnie nie dotarły (ale staram się ograniczać wartości zakupowanych w chinolni rzeczy - najdroższa kosztowała 55zł)
nie doszły mi towary na łączną kwotę około 10zł - ale nigdy ich nie reklamowałem (podobno reklamację spokojnie uwzględniają - ale to podobno, bo jak cwaniacy zaczną wyłudzać kolejne egzemplarze za friko to będzie dupa)


Przykład z dzisiejszych zakupów
https://pl.aliexpress.com/item/High-Qua ... 85091.html
Cena wyświetlacza podczas zakupów US $2.40 - po przeliczeniu kwoty przez Przelewy.24.pl zapłaciłem 9,37 PLN
Kurs dzisiejszy dolara 3,840703
Kurs przeliczeniowy wg przelewy24.pl to 3,904167
czyli 6 dodatkowych groszy za każdego dolara biorą przelewy24.pl

Autor:  Wiktoria16006 [ Pt lut 24, 2017 2:17 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

YACCO1
- czy bezpiecznik zamontować w poz 1, czy 2 - schemat.
Majstruję przy identycznym podłączeniu, woltomierz jedynie analogowy...

PS. Sorki, że naniosłem to na Twoim schemacie...

Załączniki:
Woltomierz.jpg
Woltomierz.jpg [ 124.44 KiB | Przeglądane 3057 razy ]

Autor:  YACCO1 [ Pt lut 24, 2017 2:24 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

To zależy... na 1 ochroni woltomierz a na 2 przekaźnik. Najlepiej dać dwa..


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Autor:  Wiktoria16006 [ Pt lut 24, 2017 2:42 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

Na razie projekt jest taki...

Miałem w tamtym miejscu jakieś 3 przełączniki - niepodłączone do niczego, zamontowane jeszcze przez poprzedniego właściciela, więc wymyśliłem, że po jednej stronie dam voltomierz, a po drugiej amperomierz...
Na kontrolki nie mam pomysłu, ale marzą mi się halogeny...

A w tym brzydkim miejscu dałem na razie termometr...
Nowe wypełnienie niestety kosztuje ponad 200,00 PLN.

PS. Dam dwa bezpieczniki - jakie parametry dać?


Pzdr.

Załączniki:
Termometr.jpg
Termometr.jpg [ 85.28 KiB | Przeglądane 3049 razy ]
IMAG4170.jpg
IMAG4170.jpg [ 43.21 KiB | Przeglądane 3052 razy ]
IMAG4171.jpg
IMAG4171.jpg [ 47.07 KiB | Przeglądane 3052 razy ]

Autor:  Wiktoria16006 [ Pt lut 24, 2017 9:48 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

- kilkadziesiąt minut przyjemnego majsterkowania, po radach YACCO1 i informacji od syku i po robocie...

PS. Dzięki Panowie - teraz czas na amperomierz...

Załączniki:
Komentarz: sam ON...
IMAG4203.jpg
IMAG4203.jpg [ 54.83 KiB | Przeglądane 3041 razy ]
Komentarz: prze lekko przygaszonym świetle
IMAG4204.jpg
IMAG4204.jpg [ 53.71 KiB | Przeglądane 3041 razy ]
IMAG4205.jpg
IMAG4205.jpg [ 54.22 KiB | Przeglądane 3041 razy ]

Autor:  YACCO1 [ So lut 25, 2017 10:00 am ]
Tytuł:  Re: woltomierz

Jest ok!
A co do amperomierza to tak łatwo chyba nie będzie.
Tu masz linki gdzie było to już poruszane..
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1274356.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1298134.html

Tu znalazłem filmik jak działał mój woltomierz.
Sorki za jakość.
https://youtu.be/h-JTDjxLmAQ

Autor:  filet9 [ So lut 10, 2018 5:07 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

Witam
Czy na wyjściu z przekaźnika do woltomierza mogę dopiąć kable od grzanych manetek i gniazda zapalniczki? Czy może to być podpięte pod jeden przekaźnik czy każde z urządzeń potrzebuje osobnego? Do tej pory manetki i zapalniczka jest bezpośrednio z aku ale podłączająć przekaźnik byłaby okazja do uporządkowania.

Strona 4 z 6 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/