Forum Hondy Varadero
http://www.hondavaradero.pl/phpBB3/

woltomierz
http://www.hondavaradero.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=69&t=4234
Strona 5 z 6

Autor:  Wiktoria16006 [ So lut 10, 2018 7:57 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

- kurde - nie wiem, sorki...

Autor:  next22 [ N lut 11, 2018 9:29 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

filet9 napisał(a):
Witam
Czy na wyjściu z przekaźnika do woltomierza mogę dopiąć kable od grzanych manetek i gniazda zapalniczki? Czy może to być podpięte pod jeden przekaźnik czy każde z urządzeń potrzebuje osobnego? Do tej pory manetki i zapalniczka jest bezpośrednio z aku ale podłączająć przekaźnik byłaby okazja do uporządkowania.

Ja mam wszystko na jednym przekaźniku śmiga.
jako przewód zasilający dałem jakąś grubą linkę 3mm średnicy aby nie było jakichś spadków napięcia na wyświetlaczu po załączeniu manetek i jest OK.
Linka od klemy do nóżki przekaźnika .

Autor:  filet9 [ N lut 11, 2018 9:33 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

No i super. Dzieki za odpowiedź.

Autor:  filet9 [ So lut 17, 2018 5:24 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

No i wczoraj podłączyłem całą instalację. Zapalniczka, manetki i woltomierz pod przekaźnik. Zostało zrobienie otworu pod woltomierz equus. Na szczęście... nie miałem odpowiedniej otwornicy. Okazuje się, że equus zawyża napięcie. Na niższych napięciach o ok. 0,5 W a bez świateł zamiast 14,7 pokazuje 15,7. Myślałem juz, że regulator padł ale po sprawdzeniu na innych woltomierzach napięcie było ok. Pytanie do innych użytkowników tych woltomierzy. Czy wskazania Waszego z perspektywy czasu są poprawne czy też przekłamane? Nie wiem czy reklamować i wymienić na drugi czy dać sobie z nim spokój i zwrot kasy.

Autor:  LukasW [ So lut 17, 2018 9:45 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

Oddaj złom i tyle.

Autor:  syku [ So lut 17, 2018 11:24 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

przy stałych przekłamaniach (np zawsze o 0,5V) można próbować zbić diodami nadmiarowe napięcie
tylko to prowizorka którą zastosowałbym w przypadku chińskiego gówna za 15zł gdzie odesłanie się nie opłaca

Dioda Schottky’ego ma 0,3V, dioda krzemowa 0,6V spadku napięcia.

Autor:  filet9 [ So lut 17, 2018 11:39 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

No ale przeklamanie jest różne od 0,5 do 1 w. Więc dodatkowy opór nic nie da. Ciekaw jestem jakie opinie mają Ci co instalowali takowe, bo śledząc wątek to pare osób montowało i byli zadowoleni początkowo. Może moja sztuka pechowa tylko.

Autor:  LukasW [ N lut 18, 2018 2:44 am ]
Tytuł:  Re: woltomierz

Polecam woltomierze firmy KOSO, są dokładne, wodoodporne ,mocne i zajmują mało miejsca. Poza tym dyskretne i nie walą po oczach w nocy. Nie trzeba nic wiercić a zakup przetrwa do końca życia motocykla.
W autach jeśli fabrycznie nie była to montowałem takie http://www.jsel.pl/PL,112,113,vm2f_wolt ... ometr.html (made in Poland) i też nigdy nie miałem problemów.W motocyklu tak sobie bo trochę "nieforemne" w montażu.
Mnie byłoby szkoda dziurawić plastiki na tandetną chińszczyznę.

Autor:  michalwnuk4 [ N lut 18, 2018 11:47 am ]
Tytuł:  Re: woltomierz

LukasW napisał(a):
Polecam woltomierze firmy KOSO, są dokładne, wodoodporne ,mocne i zajmują mało miejsca. Poza tym dyskretne i nie walą po oczach w nocy. Nie trzeba nic wiercić a zakup przetrwa do końca życia motocykla.
W autach jeśli fabrycznie nie była to montowałem takie http://www.jsel.pl/PL,112,113,vm2f_wolt ... ometr.html (made in Poland) i też nigdy nie miałem problemów.W motocyklu tak sobie bo trochę "nieforemne" w montażu.
Mnie byłoby szkoda dziurawić plastiki na tandetną chińszczyznę.



Potwierdzam,KOSO to naprawdę dobra jakość,ja mam jeszcze z funkcją termometru

Autor:  filet9 [ So mar 10, 2018 6:34 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

No i odesłałem ten woltomierz equus na reklamację. Odesłanie na ich koszt kurierem którego zamawiają. Przyszedł drugi i też zaklamywał o 0,5 w a po wylaczeniu silnika i zostawieniu na włączonym zapłonie wskazówka się zawieszała i nie cofała do faktycznego napięcia aku. Jedyne poprawne wskazanie to napięcie zaraz po włączeniu zapłonu ( nie odoalając silnika). Ale, że mi się nie spieszy to odesłałem i w poniedziałek będzie trzeci :) . Nadzieje raczej marne i wróci zapewne z powrotem i zwrot kasy wtedy. Szkoda bo fajnie wygląda. Teraz tak patrzyłem na filmik z tym woltomierzem zamieszczonym przez jednego forumowicza kilka stron wcześniej w tym wątku. I też pokazuje napięcie cały czas 13 W nie ważne czy na światlach czy bez nich, gdzie powinno wskazywać blisko 15 bez obciążeń. Zero reakcji na obciążenie bądź jego wyłącznie. Czyli zakładając, że z motocyklem wszystko w porządku to jego sztuka też szmelc. Czyli generalnie lepiej sobie odpuścić tą wspaniałą amerykańską produkcję. Jeżeli trzecia sztuka będzie bez zarzutu to odszczekam tutaj te niepochlebne opinie.... :sorry:

Autor:  melon1968 [ So mar 10, 2018 6:59 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

Ja kupiłem taki Polski i mogę polecić.
http://allegro.pl/vm2f-woltomierz-motoc ... c=Product&

Autor:  Wild Hog [ So mar 10, 2018 11:52 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

Pochwal się jak zamontujesz, bo nie wiem gdzie - gdybym się zdecydował :))

Autor:  melon1968 [ N mar 11, 2018 11:04 am ]
Tytuł:  Re: woltomierz

Zaamontowany w rok temu.Przyklejony pod przyciskami zegarów.

Autor:  LukasW [ N mar 11, 2018 5:33 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

melon1968 napisał(a):
Ja kupiłem taki Polski i mogę polecić.
http://allegro.pl/vm2f-woltomierz-motoc ... c=Product&

Ten jest dokładny i niezniszczalny. Może nie za poręczny w montażu ale dobrze zrobiony, polecałem go parę postów wyżej :))

Autor:  LukasW [ N mar 11, 2018 6:08 pm ]
Tytuł:  Re: woltomierz

filet9 napisał(a):
No i odesłałem ten woltomierz equus na reklamację. Odesłanie na ich koszt kurierem którego zamawiają. Przyszedł drugi i też zaklamywał o 0,5 w a po wylaczeniu silnika i zostawieniu na włączonym zapłonie wskazówka się zawieszała i nie cofała do faktycznego napięcia aku. Jedyne poprawne wskazanie to napięcie zaraz po włączeniu zapłonu ( nie odoalając silnika). Ale, że mi się nie spieszy to odesłałem i w poniedziałek będzie trzeci :) . Nadzieje raczej marne i wróci zapewne z powrotem i zwrot kasy wtedy. Szkoda bo fajnie wygląda. Teraz tak patrzyłem na filmik z tym woltomierzem zamieszczonym przez jednego forumowicza kilka stron wcześniej w tym wątku. I też pokazuje napięcie cały czas 13 W nie ważne czy na światlach czy bez nich, gdzie powinno wskazywać blisko 15 bez obciążeń. Zero reakcji na obciążenie bądź jego wyłącznie. Czyli zakładając, że z motocyklem wszystko w porządku to jego sztuka też szmelc. Czyli generalnie lepiej sobie odpuścić tą wspaniałą amerykańską produkcję. Jeżeli trzecia sztuka będzie bez zarzutu to odszczekam tutaj te niepochlebne opinie.... :sorry:

To chinol ...
Dawno temu przez taki podobny badziew pół urlopu zmarnowałem bo mi ładowanie zaniżał. Do momentu nagrzania tak do 10 minut był ok później wskazywał cały czas 13V . Zamiast o przyjemnościach myśleć to głowę miałem zajętą problemem z elektryką :thumbdown:

Strona 5 z 6 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/