lightbary na gmole
- Misiek
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2008
Re: lightbary na gmole
Jeżeli chodzi o światła do jazdy dziennej w motocyklu to załącznik nr 6 paragraf 2 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, w polu dotyczącym świateł do jazdy dziennej przy motocykli znajduje się znak "-", co oznacza, że ustawodawca nie przewidział tego typu świateł i nie określił ich warunków montażu dla motocykli.
- maly
- Zapalony motocyklista
- Imię: Wojtek
- Marka motocykla: honda varadero
- Model: xl1000
- Rocznik: 2001
może i nie przewidział ale przegląd przeszedł na głównej stacji ale jeszcze się podpytam pana jak faktycznie jest z tymi dodatkowymi światłami.
-
- Udaje motocyklistę
- Model: Varadero 1000
- Rocznik: 1999
Z przeglądami to też różnie bywa. Co stacja to inne wymagania. W Gs 500 miałem dorobiony zestaw stelaży pod sakwy i diagnosta powiedział mi, że nie podbije dowodu bo motocykl ma więcej jak 90cm szerokości a tak nie można
- Misiek
- Udaje motocyklistę
Generalnie to co napisałem wyżej to zdanie KGP
Ale każdy robi jak chce, a potem się z tego tłumaczy. Ja osobiście nie zrezygnuje ze świateł mijania na rzecz jakiś lampek lub diód do jazdy dziennej. Ja chce być widoczny i zarazem bezpieczny (bezpieczniejszy) - bo jeżeli inni użytkownicy dróg będą mnie widzieli to zawsze lepiej. Do orginału (mijania lub drogowego) mogę ew. dołożyć dodatkowe oświetlenie tzw. światła przeciwmgłowe z przodu, czyli generalnie to o czym była mowa na początku tego tematu.
Ale każdy robi jak chce, a potem się z tego tłumaczy. Ja osobiście nie zrezygnuje ze świateł mijania na rzecz jakiś lampek lub diód do jazdy dziennej. Ja chce być widoczny i zarazem bezpieczny (bezpieczniejszy) - bo jeżeli inni użytkownicy dróg będą mnie widzieli to zawsze lepiej. Do orginału (mijania lub drogowego) mogę ew. dołożyć dodatkowe oświetlenie tzw. światła przeciwmgłowe z przodu, czyli generalnie to o czym była mowa na początku tego tematu.
- maly
- Zapalony motocyklista
jasne że tak własnie oto chodzi żeby być widocznym w czasie jazdy dlatego moje światła do jazdy dziennej mają homologacje i są rozmieszczone troszkę szerzej i przy wyprzedzaniu kierowca z naprzeciwka najpierw widzi moje światła potem cały motocykl.a jeśli chodzi o światła przeciw mgielne to je można używać tylko we mgle lub przy padającym deszczu jeśli jest słaba widoczność z tego co zauważyłem to motocykliści używają świateł przeciwmgielnych do jazdy dziennej i oślepiają innych uczestników ruchu i to jest niby dozwolone.
- Gregor
- Zapalony motocyklista
- Imię: Grzesiek
- Marka motocykla: Triumph
- Model: Tiger 1200
- Rocznik: 2013
Taką odpowiedź dostałem z Komendy Głównej
"Zgodnie z paragrafem 12 ustęp 3 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia dopuszcza się wyposażenie pojazdu samochodowego w światła do jazdy dziennej.
W myśl art. 2 pkt. 33 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym pojazdem samochodowym jest pojazd silnikowy , którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego.
mł. insp. Marek Konkolewski
Radca Wydziału Profilaktyki
BPiRD KGP
tel. 22/6013976 "
"Zgodnie z paragrafem 12 ustęp 3 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia dopuszcza się wyposażenie pojazdu samochodowego w światła do jazdy dziennej.
W myśl art. 2 pkt. 33 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym pojazdem samochodowym jest pojazd silnikowy , którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego.
mł. insp. Marek Konkolewski
Radca Wydziału Profilaktyki
BPiRD KGP
tel. 22/6013976 "
Romet Kadet >> CZ 350 >> junak M 10 >> junak M 10 z koszem >> dniepr MT16 (kosz) >> kawasaki KZ 550 >> suzski GS 1000 >> honda Varadero >> TEX 1200
- maly
- Zapalony motocyklista
gregor dzięki za trudy znakiem tego dobrze mówiłem że można mieć światła do jazdy dziennej w motocyklu i na tym kończę temat
Chyba nowy GS ma fabrycznie takie światła
- Misiek
- Udaje motocyklistę
No niech tak będzie, najwyraźniej zdanie KGP się zmieniło w tej sprawie. Można to można i już.
Nie zmieni to jadnak mojego zdanie na temat chińskich diodek jakie sobie ludzie na pojazdach przyczepiają, potem myślą że to jest fajne i że mają +10 do lansu na mieście. I niestety ze starego VW czy Deawoo rakiety kosmicznej nikt nie zrobi. Oczywiście mówię tu o tanich diodach a nie o sprzęcie za kilka set złotych, gdzie ma to ręce i nogi.
Także szerokości i oby wszyscy nas w lusterkach widzieli.
Pozdro
Nie zmieni to jadnak mojego zdanie na temat chińskich diodek jakie sobie ludzie na pojazdach przyczepiają, potem myślą że to jest fajne i że mają +10 do lansu na mieście. I niestety ze starego VW czy Deawoo rakiety kosmicznej nikt nie zrobi. Oczywiście mówię tu o tanich diodach a nie o sprzęcie za kilka set złotych, gdzie ma to ręce i nogi.
Także szerokości i oby wszyscy nas w lusterkach widzieli.
Pozdro
- Gregor
- Zapalony motocyklista
I tu się z Tobą zgadzam. Nic nie zastąpi oczek viaderka Osobiście nie montuję dodatkowego oświetlenia. A nieraz tak mam, że chcę dać znać nadjeżdżającemu kierowcy że świateł nie włączył a jak mnie mija to zauważam, że coś mu tam ledwo śmieci. MasakraMisiek pisze:No niech tak będzie, najwyraźniej zdanie KGP się zmieniło w tej sprawie. Można to można i już.
Nie zmieni to jadnak mojego zdanie na temat chińskich diodek jakie sobie ludzie na pojazdach przyczepiają,
Pozdro
Romet Kadet >> CZ 350 >> junak M 10 >> junak M 10 z koszem >> dniepr MT16 (kosz) >> kawasaki KZ 550 >> suzski GS 1000 >> honda Varadero >> TEX 1200
- maly
- Zapalony motocyklista
jeszcze raz pisze że ja mam światła z homologacją nie jakieś chińskie diody które po jakimś czasie nie świecą wszystkie takich bym nawet nie założył dla mnie pasują a komuś nie muszą.
- Gregor
- Zapalony motocyklista
Ależ ja się nie czepiam
Ciebie ani nikogo innego
Ciebie ani nikogo innego
- Gregor
- Zapalony motocyklista
Wolno mieć i jak ktoś ma chęć to zakłada a jak nie to nie.Gregor pisze:Ależ ja się nie czepiam
Ciebie ani nikogo innego
Pada mi na obwody - cytuję sam siebie
- Misiek
- Udaje motocyklistę
Ja też się nie czepiam, żeby nie było... I z mojej strony koniec tematu.
Pozdro
Pozdro
- maly
- Zapalony motocyklista
pogadamy sobie przy pierwszym lepszym spotkaniu przy