Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest So lis 16, 2019 1:02 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Śr wrz 21, 2016 11:47 am 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 12/10/2015 o 13:12
Posty: 96
Lokalizacja: Gdynia
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2007
Fajne, może zaczną produkować te okrągłe z USB? byłoby idealnie :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Śr wrz 21, 2016 12:47 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 12/09/2016 o 11:50
Posty: 9
Płeć: Nie określono
Imię: hagrid
Marka motocykla: Varadero
Model: XL1000V
Rocznik: 2001
ciekawie by się to prezentowało, chociaz usb mogłoby psuć troszkę ten wizerunek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Śr wrz 21, 2016 2:19 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 23/01/2015 o 18:06
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Imię: Sylwek
Marka motocykla: suzuki
Model: gsx-1250fa
Rocznik: 2010
okrągłe z USB też znalazłem (ale bez zaślepek) więc jakoś tak mi niespasowało się do moto, raczej do puszki


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Śr wrz 21, 2016 4:52 pm 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 12/10/2015 o 13:12
Posty: 96
Lokalizacja: Gdynia
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2007
troszkę mnie irytuje ten dystans między podstawą a samym woltomierzem. Pewnie ma udawać przełącznik, ale jakoś tak...oby nic się tam nie czepiało. Jesli nic logiczniejszego nie ma, to ten do mnie przemawia. W dzisiejszych czasach bez USB nędznie....


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Wt wrz 27, 2016 8:19 pm 
Rekrut
Offline

Dołączył(a): 10/04/2016 o 21:14
Posty: 34
Lokalizacja: Leżajsk
Płeć: Nie określono
Imię: Marian
Marka motocykla: Honda
Model: Sd01
Rocznik: 2001
optyk napisał(a):
Fajne, może zaczną produkować te okrągłe z USB? byłoby idealnie :)


mówisz masz:

wszystko w listwie razem albo kazde osobno bedzie wtedy okrągłe:
http://allegro.pl/woltomierz-miernik-la ... 51013.html

samo usb okrągłe z zaślepka:
http://allegro.pl/ladowarka-2x-usb-5v-3 ... 57187.html


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Wt wrz 27, 2016 9:55 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 23/01/2015 o 18:06
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Imię: Sylwek
Marka motocykla: suzuki
Model: gsx-1250fa
Rocznik: 2010
gniazdo na usb
https://pl.aliexpress.com/item/Portable ... 35816.html

2 i pół dolca czyli jakaś dycha (warto chyba poczekać miesiąc zanim przyjdzie)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Śr wrz 28, 2016 7:50 am 
Udaje motocyklistę
Offline

Dołączył(a): 02/02/2016 o 21:33
Posty: 162
Lokalizacja: Ogrodzieniec
Płeć: Mężczyzna
Imię: Kamil
Marka motocykla: Honda XLV 1000
Model: SD01
Rocznik: 1999
To może ktoś, kto do świadczenie z tym serwisem zamówi kilka sztuk? Ja bym się pisał na pewno.

_________________
Honda XL 1000, H-D FLSTF EVO, SAM ZAP 1200 x 2, Dniepr Mt9


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Śr wrz 28, 2016 9:10 am 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 23/01/2015 o 18:06
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Imię: Sylwek
Marka motocykla: suzuki
Model: gsx-1250fa
Rocznik: 2010
Jimi napisał(a):
To może ktoś, kto do świadczenie z tym serwisem zamówi kilka sztuk? Ja bym się pisał na pewno.


tam nie trzeba mieć żadnego doświadczenia - zakładasz konto jak na allegro.
szukasz z darmową dostawą (bo szkoda płacić kilka dolców)
patrzysz czy jest opcja płatności przez "Przelewy24" - to Cię przekierowuje na twój bank analogicznie jak allegro (ja mam w mbanku i działa super)

edit:
na marginesie - korzystam również z ebaya - ale na jego potrzeby zakładałem rachunek na paypalu.
nigdy nie podaję w necie danych z kart kredytowych (taki mam zwyczaj) - powód: znając dane z karty inna osoba może ją wielokrotnie obciążyć (wystarcza numer karty, termin ważności i trzycyfrowy kod który jest stały i znajduje się na drugiej stronie karty).

Przelewy24 przekierowują transakcję na stronę mojego banku, a co za tym idzie muszę potwierdzać to tak jak każdy inny przelew (no i nie musze mieć innego konta walutowego) - traktuje to więc jako stosunkowo bezpieczna formę.
Na koncie paypal'owe trzymam zawsze minimum gotówki - też ma opcję szybkiego doładowania z rachunku bankowego
Przeliczniki walutowe nie są jakieś idealne, ale też nie można powiedzieć że są wysokie - ale jeżeli coś przy zakupie za 10,00 zł będzie kosztowało 10,10zł to można taki kurs zaakceptować (prowizje specjalnie nie obciążają) - niestety na karcie zakupów nie mam wartości w dolcach ale różnice były groszowe w stosunku do kursu NBP


no i ryzyko - trzy przesyłki do mnie nie dotarły (ale staram się ograniczać wartości zakupowanych w chinolni rzeczy - najdroższa kosztowała 55zł)
nie doszły mi towary na łączną kwotę około 10zł - ale nigdy ich nie reklamowałem (podobno reklamację spokojnie uwzględniają - ale to podobno, bo jak cwaniacy zaczną wyłudzać kolejne egzemplarze za friko to będzie dupa)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Cz paź 06, 2016 11:44 am 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 23/01/2015 o 18:06
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Imię: Sylwek
Marka motocykla: suzuki
Model: gsx-1250fa
Rocznik: 2010
syku napisał(a):
Jimi napisał(a):
To może ktoś, kto do świadczenie z tym serwisem zamówi kilka sztuk? Ja bym się pisał na pewno.


tam nie trzeba mieć żadnego doświadczenia - zakładasz konto jak na allegro.
szukasz z darmową dostawą (bo szkoda płacić kilka dolców)
patrzysz czy jest opcja płatności przez "Przelewy24" - to Cię przekierowuje na twój bank analogicznie jak allegro (ja mam w mbanku i działa super)

edit:
na marginesie - korzystam również z ebaya - ale na jego potrzeby zakładałem rachunek na paypalu.
nigdy nie podaję w necie danych z kart kredytowych (taki mam zwyczaj) - powód: znając dane z karty inna osoba może ją wielokrotnie obciążyć (wystarcza numer karty, termin ważności i trzycyfrowy kod który jest stały i znajduje się na drugiej stronie karty).

Przelewy24 przekierowują transakcję na stronę mojego banku, a co za tym idzie muszę potwierdzać to tak jak każdy inny przelew (no i nie musze mieć innego konta walutowego) - traktuje to więc jako stosunkowo bezpieczna formę.
Na koncie paypal'owe trzymam zawsze minimum gotówki - też ma opcję szybkiego doładowania z rachunku bankowego
Przeliczniki walutowe nie są jakieś idealne, ale też nie można powiedzieć że są wysokie - ale jeżeli coś przy zakupie za 10,00 zł będzie kosztowało 10,10zł to można taki kurs zaakceptować (prowizje specjalnie nie obciążają) - niestety na karcie zakupów nie mam wartości w dolcach ale różnice były groszowe w stosunku do kursu NBP


no i ryzyko - trzy przesyłki do mnie nie dotarły (ale staram się ograniczać wartości zakupowanych w chinolni rzeczy - najdroższa kosztowała 55zł)
nie doszły mi towary na łączną kwotę około 10zł - ale nigdy ich nie reklamowałem (podobno reklamację spokojnie uwzględniają - ale to podobno, bo jak cwaniacy zaczną wyłudzać kolejne egzemplarze za friko to będzie dupa)


Przykład z dzisiejszych zakupów
https://pl.aliexpress.com/item/High-Qua ... 85091.html
Cena wyświetlacza podczas zakupów US $2.40 - po przeliczeniu kwoty przez Przelewy.24.pl zapłaciłem 9,37 PLN
Kurs dzisiejszy dolara 3,840703
Kurs przeliczeniowy wg przelewy24.pl to 3,904167
czyli 6 dodatkowych groszy za każdego dolara biorą przelewy24.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Pt lut 24, 2017 2:17 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 11/12/2016 o 21:22
Posty: 194
Lokalizacja: Bolesławiec
Płeć: Mężczyzna
Imię: Paweł
Marka motocykla: Honda V XL
Model: Varadero SD02
Rocznik: 2005
YACCO1
- czy bezpiecznik zamontować w poz 1, czy 2 - schemat.
Majstruję przy identycznym podłączeniu, woltomierz jedynie analogowy...

PS. Sorki, że naniosłem to na Twoim schemacie...


Załączniki:
Woltomierz.jpg
Woltomierz.jpg [ 124.44 KiB | Przeglądane 3055 razy ]

_________________
Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć już zębów...!
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Pt lut 24, 2017 2:24 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 01/02/2011 o 16:57
Posty: 233
Lokalizacja: wrocław
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Varadero
Model: XL1000V
Rocznik: 2000
To zależy... na 1 ochroni woltomierz a na 2 przekaźnik. Najlepiej dać dwa..


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

_________________
.... do motoru trzeba czuć respekt .....
... nie zawsze wybacza błędy ....
Obrazek

Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Pt lut 24, 2017 2:42 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 11/12/2016 o 21:22
Posty: 194
Lokalizacja: Bolesławiec
Płeć: Mężczyzna
Imię: Paweł
Marka motocykla: Honda V XL
Model: Varadero SD02
Rocznik: 2005
Na razie projekt jest taki...

Miałem w tamtym miejscu jakieś 3 przełączniki - niepodłączone do niczego, zamontowane jeszcze przez poprzedniego właściciela, więc wymyśliłem, że po jednej stronie dam voltomierz, a po drugiej amperomierz...
Na kontrolki nie mam pomysłu, ale marzą mi się halogeny...

A w tym brzydkim miejscu dałem na razie termometr...
Nowe wypełnienie niestety kosztuje ponad 200,00 PLN.

PS. Dam dwa bezpieczniki - jakie parametry dać?


Pzdr.


Załączniki:
Termometr.jpg
Termometr.jpg [ 85.28 KiB | Przeglądane 3047 razy ]
IMAG4170.jpg
IMAG4170.jpg [ 43.21 KiB | Przeglądane 3050 razy ]
IMAG4171.jpg
IMAG4171.jpg [ 47.07 KiB | Przeglądane 3050 razy ]

_________________
Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć już zębów...!
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: Pt lut 24, 2017 9:48 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 11/12/2016 o 21:22
Posty: 194
Lokalizacja: Bolesławiec
Płeć: Mężczyzna
Imię: Paweł
Marka motocykla: Honda V XL
Model: Varadero SD02
Rocznik: 2005
- kilkadziesiąt minut przyjemnego majsterkowania, po radach YACCO1 i informacji od syku i po robocie...

PS. Dzięki Panowie - teraz czas na amperomierz...


Załączniki:
Komentarz: sam ON...
IMAG4203.jpg
IMAG4203.jpg [ 54.83 KiB | Przeglądane 3039 razy ]
Komentarz: prze lekko przygaszonym świetle
IMAG4204.jpg
IMAG4204.jpg [ 53.71 KiB | Przeglądane 3039 razy ]
IMAG4205.jpg
IMAG4205.jpg [ 54.22 KiB | Przeglądane 3039 razy ]

_________________
Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć już zębów...!
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: So lut 25, 2017 10:00 am 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 01/02/2011 o 16:57
Posty: 233
Lokalizacja: wrocław
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Varadero
Model: XL1000V
Rocznik: 2000
Jest ok!
A co do amperomierza to tak łatwo chyba nie będzie.
Tu masz linki gdzie było to już poruszane..
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1274356.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1298134.html

Tu znalazłem filmik jak działał mój woltomierz.
Sorki za jakość.
https://youtu.be/h-JTDjxLmAQ

_________________
.... do motoru trzeba czuć respekt .....
... nie zawsze wybacza błędy ....
Obrazek

Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: So lut 10, 2018 5:07 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 24/11/2015 o 17:27
Posty: 18
Lokalizacja: Kolbudy
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotrek
Marka motocykla: honda
Model: Varadero sd01
Rocznik: 1999
Witam
Czy na wyjściu z przekaźnika do woltomierza mogę dopiąć kable od grzanych manetek i gniazda zapalniczki? Czy może to być podpięte pod jeden przekaźnik czy każde z urządzeń potrzebuje osobnego? Do tej pory manetki i zapalniczka jest bezpośrednio z aku ale podłączająć przekaźnik byłaby okazja do uporządkowania.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL