Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest Śr lis 20, 2019 11:32 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: So lut 10, 2018 7:57 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 11/12/2016 o 21:22
Posty: 194
Lokalizacja: Bolesławiec
Płeć: Mężczyzna
Imię: Paweł
Marka motocykla: Honda V XL
Model: Varadero SD02
Rocznik: 2005
- kurde - nie wiem, sorki...

_________________
Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć już zębów...!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: N lut 11, 2018 9:29 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Offline

Dołączył(a): 18/03/2013 o 18:49
Posty: 446
Lokalizacja: Polichno
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: honda
Model: sd01
Rocznik: 1999
filet9 napisał(a):
Witam
Czy na wyjściu z przekaźnika do woltomierza mogę dopiąć kable od grzanych manetek i gniazda zapalniczki? Czy może to być podpięte pod jeden przekaźnik czy każde z urządzeń potrzebuje osobnego? Do tej pory manetki i zapalniczka jest bezpośrednio z aku ale podłączająć przekaźnik byłaby okazja do uporządkowania.

Ja mam wszystko na jednym przekaźniku śmiga.
jako przewód zasilający dałem jakąś grubą linkę 3mm średnicy aby nie było jakichś spadków napięcia na wyświetlaczu po załączeniu manetek i jest OK.
Linka od klemy do nóżki przekaźnika .

_________________
A w sercu zawsze XL600V :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: N lut 11, 2018 9:33 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 24/11/2015 o 17:27
Posty: 18
Lokalizacja: Kolbudy
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotrek
Marka motocykla: honda
Model: Varadero sd01
Rocznik: 1999
No i super. Dzieki za odpowiedź.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: So lut 17, 2018 5:24 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 24/11/2015 o 17:27
Posty: 18
Lokalizacja: Kolbudy
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotrek
Marka motocykla: honda
Model: Varadero sd01
Rocznik: 1999
No i wczoraj podłączyłem całą instalację. Zapalniczka, manetki i woltomierz pod przekaźnik. Zostało zrobienie otworu pod woltomierz equus. Na szczęście... nie miałem odpowiedniej otwornicy. Okazuje się, że equus zawyża napięcie. Na niższych napięciach o ok. 0,5 W a bez świateł zamiast 14,7 pokazuje 15,7. Myślałem juz, że regulator padł ale po sprawdzeniu na innych woltomierzach napięcie było ok. Pytanie do innych użytkowników tych woltomierzy. Czy wskazania Waszego z perspektywy czasu są poprawne czy też przekłamane? Nie wiem czy reklamować i wymienić na drugi czy dać sobie z nim spokój i zwrot kasy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: So lut 17, 2018 9:45 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 16/01/2016 o 13:47
Posty: 444
Lokalizacja: HH
Płeć: Mężczyzna
Imię: Łukasz
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2003
Oddaj złom i tyle.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: So lut 17, 2018 11:24 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 23/01/2015 o 18:06
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Imię: Sylwek
Marka motocykla: suzuki
Model: gsx-1250fa
Rocznik: 2010
przy stałych przekłamaniach (np zawsze o 0,5V) można próbować zbić diodami nadmiarowe napięcie
tylko to prowizorka którą zastosowałbym w przypadku chińskiego gówna za 15zł gdzie odesłanie się nie opłaca

Dioda Schottky’ego ma 0,3V, dioda krzemowa 0,6V spadku napięcia.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: So lut 17, 2018 11:39 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 24/11/2015 o 17:27
Posty: 18
Lokalizacja: Kolbudy
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotrek
Marka motocykla: honda
Model: Varadero sd01
Rocznik: 1999
No ale przeklamanie jest różne od 0,5 do 1 w. Więc dodatkowy opór nic nie da. Ciekaw jestem jakie opinie mają Ci co instalowali takowe, bo śledząc wątek to pare osób montowało i byli zadowoleni początkowo. Może moja sztuka pechowa tylko.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: N lut 18, 2018 2:44 am 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 16/01/2016 o 13:47
Posty: 444
Lokalizacja: HH
Płeć: Mężczyzna
Imię: Łukasz
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2003
Polecam woltomierze firmy KOSO, są dokładne, wodoodporne ,mocne i zajmują mało miejsca. Poza tym dyskretne i nie walą po oczach w nocy. Nie trzeba nic wiercić a zakup przetrwa do końca życia motocykla.
W autach jeśli fabrycznie nie była to montowałem takie http://www.jsel.pl/PL,112,113,vm2f_wolt ... ometr.html (made in Poland) i też nigdy nie miałem problemów.W motocyklu tak sobie bo trochę "nieforemne" w montażu.
Mnie byłoby szkoda dziurawić plastiki na tandetną chińszczyznę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: N lut 18, 2018 11:47 am 
Sympatyk Weteran
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 29/10/2014 o 21:58
Posty: 726
Lokalizacja: wołomin
Płeć: Mężczyzna
Imię: michal
Marka motocykla: honda
Model: varadero 125
Rocznik: 2004
LukasW napisał(a):
Polecam woltomierze firmy KOSO, są dokładne, wodoodporne ,mocne i zajmują mało miejsca. Poza tym dyskretne i nie walą po oczach w nocy. Nie trzeba nic wiercić a zakup przetrwa do końca życia motocykla.
W autach jeśli fabrycznie nie była to montowałem takie http://www.jsel.pl/PL,112,113,vm2f_wolt ... ometr.html (made in Poland) i też nigdy nie miałem problemów.W motocyklu tak sobie bo trochę "nieforemne" w montażu.
Mnie byłoby szkoda dziurawić plastiki na tandetną chińszczyznę.



Potwierdzam,KOSO to naprawdę dobra jakość,ja mam jeszcze z funkcją termometru


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: So mar 10, 2018 6:34 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 24/11/2015 o 17:27
Posty: 18
Lokalizacja: Kolbudy
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotrek
Marka motocykla: honda
Model: Varadero sd01
Rocznik: 1999
No i odesłałem ten woltomierz equus na reklamację. Odesłanie na ich koszt kurierem którego zamawiają. Przyszedł drugi i też zaklamywał o 0,5 w a po wylaczeniu silnika i zostawieniu na włączonym zapłonie wskazówka się zawieszała i nie cofała do faktycznego napięcia aku. Jedyne poprawne wskazanie to napięcie zaraz po włączeniu zapłonu ( nie odoalając silnika). Ale, że mi się nie spieszy to odesłałem i w poniedziałek będzie trzeci :) . Nadzieje raczej marne i wróci zapewne z powrotem i zwrot kasy wtedy. Szkoda bo fajnie wygląda. Teraz tak patrzyłem na filmik z tym woltomierzem zamieszczonym przez jednego forumowicza kilka stron wcześniej w tym wątku. I też pokazuje napięcie cały czas 13 W nie ważne czy na światlach czy bez nich, gdzie powinno wskazywać blisko 15 bez obciążeń. Zero reakcji na obciążenie bądź jego wyłącznie. Czyli zakładając, że z motocyklem wszystko w porządku to jego sztuka też szmelc. Czyli generalnie lepiej sobie odpuścić tą wspaniałą amerykańską produkcję. Jeżeli trzecia sztuka będzie bez zarzutu to odszczekam tutaj te niepochlebne opinie.... :sorry:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: So mar 10, 2018 6:59 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 15/05/2013 o 22:01
Posty: 1212
Lokalizacja: Lublin okolice
Płeć: Mężczyzna
Imię: slawek
Marka motocykla: honda
Model: varadero XL1000VA
Rocznik: 2009
Ja kupiłem taki Polski i mogę polecić.
http://allegro.pl/vm2f-woltomierz-motoc ... c=Product&

_________________
kto smaruje ten jedzie


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: So mar 10, 2018 11:52 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 24/05/2010 o 01:22
Posty: 487
Lokalizacja: Londek
Płeć: Mężczyzna
Imię: Sylwek
Marka motocykla: Honda
Model: XL 1000V
Rocznik: 2009
Pochwal się jak zamontujesz, bo nie wiem gdzie - gdybym się zdecydował :))

_________________
Bond. James Bond.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: N mar 11, 2018 11:04 am 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 15/05/2013 o 22:01
Posty: 1212
Lokalizacja: Lublin okolice
Płeć: Mężczyzna
Imię: slawek
Marka motocykla: honda
Model: varadero XL1000VA
Rocznik: 2009
Zaamontowany w rok temu.Przyklejony pod przyciskami zegarów.

_________________
kto smaruje ten jedzie


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: N mar 11, 2018 5:33 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 16/01/2016 o 13:47
Posty: 444
Lokalizacja: HH
Płeć: Mężczyzna
Imię: Łukasz
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2003
melon1968 napisał(a):
Ja kupiłem taki Polski i mogę polecić.
http://allegro.pl/vm2f-woltomierz-motoc ... c=Product&

Ten jest dokładny i niezniszczalny. Może nie za poręczny w montażu ale dobrze zrobiony, polecałem go parę postów wyżej :))


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: woltomierz
PostNapisane: N mar 11, 2018 6:08 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 16/01/2016 o 13:47
Posty: 444
Lokalizacja: HH
Płeć: Mężczyzna
Imię: Łukasz
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2003
filet9 napisał(a):
No i odesłałem ten woltomierz equus na reklamację. Odesłanie na ich koszt kurierem którego zamawiają. Przyszedł drugi i też zaklamywał o 0,5 w a po wylaczeniu silnika i zostawieniu na włączonym zapłonie wskazówka się zawieszała i nie cofała do faktycznego napięcia aku. Jedyne poprawne wskazanie to napięcie zaraz po włączeniu zapłonu ( nie odoalając silnika). Ale, że mi się nie spieszy to odesłałem i w poniedziałek będzie trzeci :) . Nadzieje raczej marne i wróci zapewne z powrotem i zwrot kasy wtedy. Szkoda bo fajnie wygląda. Teraz tak patrzyłem na filmik z tym woltomierzem zamieszczonym przez jednego forumowicza kilka stron wcześniej w tym wątku. I też pokazuje napięcie cały czas 13 W nie ważne czy na światlach czy bez nich, gdzie powinno wskazywać blisko 15 bez obciążeń. Zero reakcji na obciążenie bądź jego wyłącznie. Czyli zakładając, że z motocyklem wszystko w porządku to jego sztuka też szmelc. Czyli generalnie lepiej sobie odpuścić tą wspaniałą amerykańską produkcję. Jeżeli trzecia sztuka będzie bez zarzutu to odszczekam tutaj te niepochlebne opinie.... :sorry:

To chinol ...
Dawno temu przez taki podobny badziew pół urlopu zmarnowałem bo mi ładowanie zaniżał. Do momentu nagrzania tak do 10 minut był ok później wskazywał cały czas 13V . Zamiast o przyjemnościach myśleć to głowę miałem zajętą problemem z elektryką :thumbdown:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL