Wyświetlacz biegów

Tematy dotyczące przeróbek oraz zmian parametrów motocykla.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Klazoniusz
Uczy się jeździć
Posty: 57
Rejestracja: czw maja 04, 2017 5:19 pm
Imię: Andrzej
Marka motocykla: Honda
Model: VARADERO
Rocznik: 2005
Lokalizacja: Płock

Re: Wyświetlacz biegów

#31 Post autor: Klazoniusz »

Zmontowałem filmik na którym widać jak działa i gdzie zamontowałem wskaźnik

Ostatnio zmieniony pt kwie 13, 2018 10:12 am przez Klazoniusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Merlin
Sympatyk Weteran
Sympatyk Weteran
Posty: 752
Rejestracja: wt sie 06, 2013 7:37 am
Imię: Maciek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero XL1000VA
Rocznik: 2011
Lokalizacja: Racibórz

Re: Wyświetlacz biegów

#32 Post autor: Merlin »

Klazoniusz pisze:Zamontowałem przewody tak jak na zdjęciu poniżej (znalezione w sieci). Z jednym ale, nie uzbrajałem tej białej kostki która dostałem od "majfrenda" tylko czerwona kostkę która jest pod siedzeniem.

Efekt super, krótkie programowanie i w trasę - wszystko działa tak jak to sobie wyobrażałem.
Polecam każdemu (niecałe 40 dolarów)
Obrazek

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka
Napisz proszę jak się robi i na czym polega programowanie.

Awatar użytkownika
Klazoniusz
Uczy się jeździć
Posty: 57
Rejestracja: czw maja 04, 2017 5:19 pm
Imię: Andrzej
Marka motocykla: Honda
Model: VARADERO
Rocznik: 2005
Lokalizacja: Płock

Re: Wyświetlacz biegów

#33 Post autor: Klazoniusz »

Do zaprogramowany potrzebna jest mam droga na której będziemy mogli przejechać za jednym zamachem wykorzystując wszystkie biegi i różne obroty silnika. Ja taką znalazłem, co więcej wskaźnik biegów wpiąłem w kostkę dopiero na tej drodze bo nie chciałem bawić się z resetowanien jeżeli coś źle zaprogramuje się podczas przejazdu przez miasto. (Wskaźnik podobno resetuje się poprzez przekręcenie 6 razy kluczyka w stacyjce - nie sprawdzałem)

Przekręcamy kluczyk w stacyjce . Wyświetlacz biegów przelatuje od 6 do 1 i pojawia się litera "L" (pewnie chodzi o learning).
Wrzucamy pierwszy bieg, ruszamy i jedziemy aż na wyświetlaczu pojawi się litera "n" wtedy wrzucamy kolejny bieg i tak aż do 6.
Na każdym biegu trzeba przelecieć przez duży zakres obrotów bo wskaźnik zapamiętuje zależność między prędkością a obrotami.

Nie pamiętam jaki symbol pojawił się na końcu programowania, ale na pewno się zatrzymałem, zgasiłem Moto, odpaliłem ponownie i cieszyłem się nowym wskaźnikiem.

Teraz kilka uwag z kilkunastudniowego korzystania.
1. Wskaźnik wskazuje bieg tylko kiedy mamy "ciąg" tzn. jeżeli wciskamy sprzęgło na wskaźniku pojawia się tylko pozioma kreska.
2. Podczas zmiany biegów rzadko, ale zdarza się na krótką chwilę pojawić numer innego biegu. Przykładowo leniwie wrzucamy z 2 na 3, a tam pojawia się przez ułamek sekundy 6.
3. Raz zdarzyło mi się odpalić Moto, ruszyć, a na wyświetlaczu tylko "F". Wtedy zatrzymanie, stacyjka off/on i wszystko ok.
4. Wskaźnik święci dość mocno co może przeszkadzać po zmroku.


Podsumowując - dla mnie niezbędny bajer :)
PolecamObrazek

Ps. We wcześniejszym poście podmieniłem filmik - zrobiony specjalnie żeby można zobaczyć jak działa wskaźnik i gdzie jest zamontowany.

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony pt kwie 13, 2018 10:24 am przez Klazoniusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Merlin
Sympatyk Weteran
Sympatyk Weteran
Posty: 752
Rejestracja: wt sie 06, 2013 7:37 am
Imię: Maciek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero XL1000VA
Rocznik: 2011
Lokalizacja: Racibórz

Re: Wyświetlacz biegów

#34 Post autor: Merlin »

Klazoniusz pisze:

4. Wskaźnik święci dość mocno co może przeszkadzać po zmroku.



Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka
Dzięki,
można nakleić "dymioną" folię i przytłumić jasność.

adamvfr
Rekrut
Posty: 31
Rejestracja: śr sty 25, 2017 7:15 pm
Imię: adam
Marka motocykla: hnda
Model: varadero 1000
Rocznik: 2005

Re: Wyświetlacz biegów

#35 Post autor: adamvfr »

ja poprosiłem pana chińczyka o wersję z kablem wychodzącym od spodu, nie u dołu jak u Ciebie :whatup:
już przyszedł teraz tylko zamontować :))
pewnie folia będzie niezbędna choćby żeby cyfer blat przykryć bo nie wygląda to dobrze :thumbdown:

adamvfr
Rekrut
Posty: 31
Rejestracja: śr sty 25, 2017 7:15 pm
Imię: adam
Marka motocykla: hnda
Model: varadero 1000
Rocznik: 2005

Re: Wyświetlacz biegów

#36 Post autor: adamvfr »

Klazoniusz pisze: 1. Wskaźnik wskazuje bieg tylko kiedy mamy "ciąg" tzn. jeżeli wciskamy sprzęgło na wskaźniku pojawia się tylko pozioma kreska.

2. Podczas zmiany biegów rzadko, ale zdarza się na krótką chwilę pojawić numer innego biegu. Przykładowo leniwie wrzucamy z 2 na 3, a tam pojawia się przez ułamek sekundy 6.
Tak jak każdy z tych wyświetlaczy wliczając w to gipro (mniemam) tak i ten działa dopiero po puszczeniu sprzęgła, krzaki mogą się pojawić przy szybkiej zmianie biegów jak troszkę przeciągniemy na sprzęgle podczas zmiany biegów, tzn. czujnik dźwigni już chwyci a samo sprzęgło jeszcze nie zrównało obrotów silnika z wałkiem skrzyni, do tego niedomknięta całkiem przepustnica i może dlatego, podobnie przy wolnej zmianie, tyle że teraz obroty silnika są niskie z tąd zamiast trójki szóstka po puszczeniu sprzęgła całkowicie obroty silnika i wałka skrzyni już są wyrównane i przeliczenia z czujników skrzyni i silnika są prawidłowe.

Zawsze tak będzie bo tak to działa - przelicza
jeśli w innych modelach takie krzaki nie występują to pewnie tylko dlatego że Wyświetlają one bieg wolniej co daje czas na zasprzęglenie.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie :boss:

Awatar użytkownika
Staszek1
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 605
Rejestracja: pt cze 30, 2017 10:26 am
Imię: Staszek
Marka motocykla: KTM
Model: 1090 ADV R
Rocznik: 2018
Lokalizacja: Milanówek

Re: Wyświetlacz biegów

#37 Post autor: Staszek1 »

Koledzy, może ktoś coś podpowie?
Zamontowałem wyświetlacz biegów - ten podłączany pod kostkę od diagnostyki (trzy przewody).
I tu niestety mam kłopot.
Po przekręceniu stacyjki, wyświetlacz liczy od 1 do 6 i zaczyna mrugać literka F
- w tym stanie "nie uczy się biegów" w czasie jazdy :(

Po sześciokrotnym dość szybkim przekręceniu stacyjki przy siódmym podaniu prądu na wyświetlaczu zostaje
wyświetlona literka C na zmianę z 0

Myślałem, że wykasowałem poprzednią pamięć i przygotowałem "urządzenie do nauki".
Ale to też nic nie daje. W czasie jazdy nic się nie zmienia.

Podpowiem, że wyświetlacz jest dedykowany do Suzuki GSF, DL650, VL1500.
Myślałem, że to tylko kwestia kostki?????
Czy sygnał w Suzuki jest jakoś inaczej przesyłany niż w Hondzie?
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)

Awatar użytkownika
Staszek1
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 605
Rejestracja: pt cze 30, 2017 10:26 am
Imię: Staszek
Marka motocykla: KTM
Model: 1090 ADV R
Rocznik: 2018
Lokalizacja: Milanówek

Re: Wyświetlacz biegów

#38 Post autor: Staszek1 »

To dokładnie ten wyświetlacz:
wyśw.jpg
wyśw.jpg (41.08 KiB) Przejrzano 20199 razy
tylko z inną wtyczką ;)
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)

next22
Motocyklista jak się patrzy !!!
Posty: 463
Rejestracja: pn mar 18, 2013 7:49 pm
Marka motocykla: honda
Model: sd01
Rocznik: 1999
Lokalizacja: Polichno

Re: Wyświetlacz biegów

#39 Post autor: next22 »

Bardzo możliwe że iż sygnały przychodzące z motocykla są inne dla Hondy a inne dla Suzi i to nie zagra (do sprawdzenia oscyloskopem ) Myślę iż ten wyświetlacz jest programowany jakich sygnałów ma słuchać .
A w sercu zawsze XL600V :)

Awatar użytkownika
Staszek1
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 605
Rejestracja: pt cze 30, 2017 10:26 am
Imię: Staszek
Marka motocykla: KTM
Model: 1090 ADV R
Rocznik: 2018
Lokalizacja: Milanówek

Re: Wyświetlacz biegów

#40 Post autor: Staszek1 »

No to mnie kolega nie pocieszył.
:down: :down: :down:
Ale dziękuję za zainteresowanie.

a może ma ktoś od hondy, a potrzebuje do suzuki???
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)

bluesveins
Dzień dobry jestem tu nowy.
Posty: 1
Rejestracja: śr cze 19, 2019 11:08 am
Imię: Michał
Marka motocykla: Suzuki
Model: Vstrom
Rocznik: 2000

Re: Wyświetlacz biegów

#41 Post autor: bluesveins »

Czy ktoś rozwiązał ten problem z migajacym F ?

Awatar użytkownika
Staszek1
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 605
Rejestracja: pt cze 30, 2017 10:26 am
Imię: Staszek
Marka motocykla: KTM
Model: 1090 ADV R
Rocznik: 2018
Lokalizacja: Milanówek

Re: Wyświetlacz biegów

#42 Post autor: Staszek1 »

Aby "F" przestało migać, trzeba wprowadzić wyświetlacz w stan nauki.( chyba 7 krótkich przekręcań stacyjki)
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)

Awatar użytkownika
janre
Sympatyk Weteran
Sympatyk Weteran
Posty: 23
Rejestracja: śr sie 21, 2013 9:51 pm
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 1000
Rocznik: 2003

Re: Wyświetlacz biegów

#43 Post autor: janre »

Kupiłem ten wyświetlacz na aliexpresie, dwa tygodnie i był u mnie. Bardzo dobre wykonanie, banalnie prosty montaż, programowanie na stopce centralnej w garażu. Bardzo dobrze działa. Jeśli ktoś chce taki gadżet to polecam na aliexspresie koszt 34 dolary. Na allegro coś ok. 300 zł.

santi
Dzień dobry jestem tu nowy.
Posty: 6
Rejestracja: pt lip 27, 2018 10:28 am
Imię: Rafał
Marka motocykla: Honda
Model: SD01
Rocznik: 2000

Re: Wyświetlacz biegów

#44 Post autor: santi »

Witam

Chcę zamontować wyświetlacz biegów w mojej SD01. Czy wyświetlacz który wg. opisu jest kompatybilny z SD02 będzie pasował do SD01, jeśli tak to czy np. będzie konieczna zmiana kostki itp? Czy raczej nie będę w stanie go podpiąć/"nauczyć"?

Awatar użytkownika
mokry
Udaje motocyklistę
Posty: 128
Rejestracja: wt lip 31, 2018 3:57 pm
Imię: Tomasz
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
Lokalizacja: Koło

Re: Wyświetlacz biegów

#45 Post autor: mokry »

Pytanie do kolegów elektryków.
Też kupiłem uniweralny wyświetlacz od Majfrenda.
Wersja do Sd01 z dwiema wtyczkami wpinanymi w kostkę tylnej lampy, do tego jest wolny zielony przewód, który powinno wpiąć się w odpowiedni przewód do komputera odpowiadający za położenie wału.

I tu mam pytanie który przewód jest od czujnika położenia wału?
Doczytałem że w hondach powinien to być żółto-zielony.
Połączyłem niestety wyświetlacz nie chce się zaprogramować.
Nie wiem czy podłączam pod właściwy przewód.
Może ktoś montował u siebie.
Sam wyświetlacz odlicza od 6 do 1 przechodzi na L , potem na 1 bieg i już nie przełącza na wyższy bieg.
Po resecie miga naprzemiennie C i 1 ale nic nie mogę ustawić. Dodam, odłączałem zielony przewód od żółto-zielonego od komputera i wyświetlacz działa tak samo.
Czyli albo ja podłączyłem do złego przewodu albo ,,majfrend,, przesłał uszkodzony.
W body kompa do sd01 jest chyba 14 przewodów, nie chce ciąć wszystkich.
Na zdjęciu nie widać żółto-zielony przewód jest 3 od lewej.
Sam wyświetlacz wpiąłem w kostkę od świateł działa po przełączeniu na światła postojowe lub mijania.
Samo przekręcenie zapłonu - wyświetlacz nie świeci.
Załączniki
20210420_155912_resized.jpg
20210420_155912_resized.jpg (2.8 MiB) Przejrzano 15136 razy
ae_1618568303306.jpg
ae_1618568303306.jpg (843.95 KiB) Przejrzano 15137 razy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning”