"opóźnione"? kierunki
- roadrunner
- Udaje motocyklistę
- moto__dawca
- Stały bywalec - trochę wymiata
mozne ktos opisac dokladnie jak rozebrac ten przełącznik od kierunkow zeby to przeciescic ? tam sa 2 srubki od dolu to tylko to trzeba odkrecic/ i potem co ? zebym sie to cale nie rozpadlo i potem nie dalo zlozyc he dlatego wole zapytac jak to rozkrecic po kolei /
Wsiadasz na motocykl, zakładasz kask i widzisz całkiem inny świat =)
Honda XL 1000 SD02 Varadero

- roadrunner
- Udaje motocyklistę
Odkręcić śruby od spodu i zdjąc przełącznik z kierownicy, nic się nie rozpadnie. Potem odkręcić śrubki wewnątrz, jak rozbierzesz to zobaczysz i złożyć w odrwotnej konieczności. W środku przełącznika jest sprężynka i kulka, nie powinna wypaść ale trzeba uważać przy wyjmowaniu "suwaka" przełącznika.
Never ride faster, than your guardian angel can fly...
- KoSS
- Uczy się jeździć
- Marka motocykla: XL1000
- Model: SD01
- Rocznik: 1999
- Kontakt:
Ja miałem trochę przetartą tą blaszkę ze stykami więc nadlałem cyną te styki a potem zeszlifowałem na równo tak jak fabrycznie było. Trzeba uważać przy lutowaniu bo można odlutować kabelki. Potem wazelina techniczna i działa pięknie.
"Czasami wychodzi lepiej niż planujesz" - pomyślał mąż, gdy rzucił młotkiem w kota, a trafił w żonę.
http://www.studio-kom.pl
http://www.szafa-malolata.pl
http://www.studio-kom.pl
http://www.szafa-malolata.pl
- moto__dawca
- roadrunner
- Udaje motocyklistę
U mnie akurat problemem był orginalny gęsty smar który dostał się do styków, nie woda. Nie bardzo wiem w jaki sposób mógłbym zapobiec tej awarii przedmuchując cokolwiek. Złączek instalacji elektrycznej pod owiewkami np. i w trudno dostępnych miejscach też nie przedmuchasz, a tam też dostaje się woda...Backet pisze:Ja po każdym myciu Viadra przedmuchuję sprężonym powietrzem wszystkie przełączniki w celu ich osuszenia i na razie nie mam problemów z elektryką.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Miałem taką sytuację, że w "kostce" od alternatora nie łączyła jedna faza i ładowanie było słabe. Jednynym sposobem "zapobiegania", jest okresowa kontrola wszystkich złączek instalacji elektrycznej, czyli przegląd, czyszczenie i doginanie styków.
Never ride faster, than your guardian angel can fly...
Zgadza się woda to nie smar.roadrunner pisze:Rozebrałem, przemyłem, zwyciężyłem!!Działa jak złoto, dzięki stokrotne, oszczędziłem sobie nowego przerywacza!
Dodam tylko że przyczyną całego "zamieszania" był smar którym nasmarowany jest mechanizm przełącznika, a który dostał się między styki...
Nie doczytałem twojego postu do końca :oops:
Co do złączek w trudno dostępnych miejscach to przed poprzednim sezonem rozebrałem trochę plastików i pokryłem złączki specjalnym preparatem, który zapobiega dostawaniu się wilgoci do styków.
Dotykając Nieba nie zapomnij, że stoisz na Ziemi
- moto__dawca
dzis sie za to zabralem i powiem ze ponad godzine w garazu spedzilem he.. troche tego bylo rozkrecania i blaszki i potem te kostki.. ale rozkrecilem i przemylem wszystko benzyna eks i poskladalem i dziala o wiele lepiej..
takaze jeden problem mniej
dzieki za info
pozdro
takaze jeden problem mniej

Wsiadasz na motocykl, zakładasz kask i widzisz całkiem inny świat =)

- Mielcar
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Marka motocykla: Honda
- Model: XL1000V
- Rocznik: 2000
Gdyby ktoś miał jeszcze wątpliwości co do przyczyn wadliwego działania jego kierunkowskazów i mam tu na myśli takie objawy jak: nie włączanie się w ogóle, szybkie cykanie przerywacza, włączanie się z kierunku opóźnieniem, to uprzejmie potwierdzam wcześniejsze diagnozy i rozwiązania. To na 90% styk w manetce kierunkowskazów, który każdy można w godzinę naprawić posiadając jedynie śrubokręt, waciki żony/dziewczyny (ewentualnie mogą być mamy lub ostatecznie sąsiadki, choć nie polecam
i odrobinę wódki lub spirytusu. Przyda się drobny papier ścierny albo łagodny pilniczek do paznokci (ale nie odpowiadam za konsekwencje kradzieży pilniczka wyżej wymienionym).
Dziś rano się w to pobawiłem, kierunek nie zaskakiwał w ogóle a teraz działa cacy. Okazało się, że obficie nałożony smar + lekkie przetarcie/nadpalenie styku uniemożliwiały sprawne załączanie. Wyczyściłem wszystko do sucha, przetarłem styki po obu stronach papierem ściernym i złożyłem do kupy smarując wazeliną. Polecam serdecznie!

Dziś rano się w to pobawiłem, kierunek nie zaskakiwał w ogóle a teraz działa cacy. Okazało się, że obficie nałożony smar + lekkie przetarcie/nadpalenie styku uniemożliwiały sprawne załączanie. Wyczyściłem wszystko do sucha, przetarłem styki po obu stronach papierem ściernym i złożyłem do kupy smarując wazeliną. Polecam serdecznie!
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Potwierdzam działanie tego rozwiązania. W przeciwieństkie do kolegi, styki przesmarowałem oliwką a kulki i prowadzenie smarem silikonowym. Wszystko działa cacyMielcar pisze:Gdyby ktoś miał jeszcze wątpliwości co do przyczyn wadliwego działania jego kierunkowskazów i mam tu na myśli takie objawy jak: nie włączanie się w ogóle, szybkie cykanie przerywacza, włączanie się z kierunku opóźnieniem, to uprzejmie potwierdzam wcześniejsze diagnozy i rozwiązania. To na 90% styk w manetce kierunkowskazów, który każdy można w godzinę naprawić posiadając jedynie śrubokręt, waciki żony/dziewczyny (ewentualnie mogą być mamy lub ostatecznie sąsiadki, choć nie polecami odrobinę wódki lub spirytusu. Przyda się drobny papier ścierny albo łagodny pilniczek do paznokci (ale nie odpowiadam za konsekwencje kradzieży pilniczka wyżej wymienionym).

-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Marka motocykla: varadero
- Model: xl 1000
- Rocznik: 2002
Re: "opóźnione"? kierunki
dokładnie wd40 bez rozkręcania styków, tylko dobrze spryskać i ok!