Lekki stukot na luzie??
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero
- Rocznik: 2003
Lekki stukot na luzie??
Witam serdecznie.Małe pytanko do właścicieli Viaderek - mianowicie kupiłem Viadro z 2003 r ,przebieg 38000(wiem i domyślam się że zostało pewnie skręcone ale stan wizualny na to nie wskazuje).Skrzynia działa bez problemów , sprzęgło też ale na luzie słychać lekki stukot , po wciśnięciu sprzęgła nastaje cisza.Moje pytanie- CO TO? CZY TO NORMALNE W HONDZIE?
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Re: Lekki stukot na luzie??
Rozumiem, że ten stukot jest na luzie przy pracującym silniku ? Jeśli dochodzi z prawej, typowałbym kosz sprzęgła .motomik79 pisze:Witam serdecznie.Małe pytanko do właścicieli Viaderek - mianowicie kupiłem Viadro z 2003 r ,przebieg 38000(wiem i domyślam się że zostało pewnie skręcone ale stan wizualny na to nie wskazuje).Skrzynia działa bez problemów , sprzęgło też ale na luzie słychać lekki stukot , po wciśnięciu sprzęgła nastaje cisza.Moje pytanie- CO TO? CZY TO NORMALNE W HONDZIE?
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
-
Raczej lewa strona
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Ja obstawiam kosz sprzęgłowy. Ten typ tak ma i nie opłaca się tego robić, bo za kilka tysięcy kilometrów znowu będzie to samo - trzeba się przyzwyczaić 

Panowie, a czy czasem kosz nie odzywa się po wciśnięciu sprzęgła gdy tarczki dostają luzu pomiędzy sobą i koszem ??
Coś chodzi mi po głowie że może to być łożysko na wałku skrzyni ... które nie wiem tak ich dużo ..
Coś chodzi mi po głowie że może to być łożysko na wałku skrzyni ... które nie wiem tak ich dużo ..

- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Do "dyspozycji" mam 2 Varadero w wersji SD01 z różnym przebiegiem i w obu występuje ten sam problem, co omawiany tutaj. Gdzieś czytałem, że jest to faktycznie związane z łożyskiem kosza sprzęgłowego, jednak nawet zamienniki przedawane w ASO wykazują podobne objawy już po kilku tysiącach kilometrów.
Znajomy zrobił na swoim Viadrze 40-50tys km i nic się nie dzieje - w momencie zakupu, ten problem już występował.
Lać i jeździć
Znajomy zrobił na swoim Viadrze 40-50tys km i nic się nie dzieje - w momencie zakupu, ten problem już występował.
Lać i jeździć

-
Wielkie dzięki za info - właściwie to chyba miałem to samo w africe kilka lat temu.Słyszałem też że hondki tak mają , ale chciałem się upewnić na forum.Trzeba lać wache i kręcić kilosy,ciąć metal i krzesać iskry.
dziękuję za info i pozdrawiam

- eneron
- Sympatyk
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
U mnie kosz sprzęgłowy też łomocze gdy silnik pracuje na biegu jałowym i nie dotykam klamki sprzęgła, wystarczy tylko na 2 - 3 mm palcami zniwelować luz na klamce sprzęgła i nastaje błoga cisza.
kosz sprzęgłowy w Varadero ponoć "musi" hałasować. W jednym egzemplarzu bardziej w drugim mniej chociaż zapewne znalazło by się kilka egzemplarzy gdzie go nie słychać
Mnie to irytowało na początku cholernie, teraz już się przyzwyczaiłem 
Znajomy co SD01 objechał cała europę i nawinął wiele dziesiątek tys km Viaderkiem mówił, że naprawa na niewiele się zdaje bo i tak po kilku tys km będzie to samo. Po prostu ten typ tak ma
kosz sprzęgłowy w Varadero ponoć "musi" hałasować. W jednym egzemplarzu bardziej w drugim mniej chociaż zapewne znalazło by się kilka egzemplarzy gdzie go nie słychać

Znajomy co SD01 objechał cała europę i nawinął wiele dziesiątek tys km Viaderkiem mówił, że naprawa na niewiele się zdaje bo i tak po kilku tys km będzie to samo. Po prostu ten typ tak ma

Honda Varadero XL1000VA - 2006r - sprzedana
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Jak lewa , proponuję sprawdzić koła zębate duże i pośrednie rozrusznika , a także łożyska dużego koła , umieszczonego pod koszem magnesowym alternatora .motomik79 pisze:Raczej lewa strona
Przy sprzęgle hałasuje tak naprawdę sprzęgło przeciążeniowe kosza sprzęgłowego , umieszczone w podstawie tegoż po obwodzie . Są tam twarde sprężyny , a kosz jest z aluminium .
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.