Skrzynia biegów
-
- Sympatyk
- Imię: Andrzej
- Marka motocykla: Honda
- Model: XL1000V
- Rocznik: 2007
Skrzynia biegów
Od nie dawna jestem posiadaczem wiaderka z 2001 roku. Być może nie wprawiłem się w zmianę biegów a być może coś się z nią dzieje. Podczas zmiany biegów nie zawsze ale często słychać coś, jakby ktoś przyp... w nią młotem. Po prostu głośno ze sporym stuknięciem wbijają się biegi. Czasami mam wrażenie, że aż ludzie się za mną oglądają albo, że zaraz rozleci się silnik. Słyszałem iż jedynka potrafi walnąć ale wszystkie biegi ?
- Gregor
- Zapalony motocyklista
- Imię: Grzesiek
- Marka motocykla: Triumph
- Model: Tiger 1200
- Rocznik: 2013
Re: Skrzynia biegów
te typy tak mają 

Romet Kadet >> CZ 350 >> junak M 10 >> junak M 10 z koszem >> dniepr MT16 (kosz) >> kawasaki KZ 550 >> suzski GS 1000 >> honda Varadero >> TEX 1200
- jedras
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Jędrzej
- Model: XL 1000V Varadero
- Rocznik: 1999
W pierwszej kolejności skontroluj naciąg łańcucha. Jeżeli łańcuch jest zbyt luźny to biegi głośniej wchodzą. Następnie warto popracować nad techniką zmiany biegów. Przy zmianie na wyższy bieg nie jest konieczne całkowite wysprzęglenie. Wystarczy jedynie delikatnie wcisnąć klamkę sprzęgła jednocześnie odejmując gazu. Przy odpowiedniej wprawie skrzynia działa relatywnie cicho 

Honda XL1000V Varadero
Honda XL600V Transalp
Italjet Formula 125
Suzuki GT80L
Romet Ogar 200
Romet Pony M2
Honda XL600V Transalp
Italjet Formula 125
Suzuki GT80L
Romet Ogar 200
Romet Pony M2
-
- Sympatyk
No to troche mnie uspokoiliscie bo juz myslalem ze szykuje sie wydatek. Co do sposobu zmiany biegow to roznych sposobow próbowałem i zawsze tak samo. Widac trzeaba sie wprawiac na nowo.
Dzieki.
Dzieki.
Ktoś gdzieś kiedyś napisał "cztery koła poruszają ciało a dwa duszę"
-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: XL1000
Mam zalane Viaderko Motulem 5100 10W40 na zimnym silniku biegi wchodzą OK.Podczas jazdy w upałach myślałem , że mi skrzynie rozerwie, strzelały praktycznie wszystkie biegi. We wtorek wymieniam olej na Bel Ray i zobaczymy czy to coś pomoże. Zalewam Bel-Ray EXP 10W40motoendriu pisze:No to troche mnie uspokoiliscie bo juz myslalem ze szykuje sie wydatek. Co do sposobu zmiany biegow to roznych sposobow próbowałem i zawsze tak samo. Widac trzeaba sie wprawiac na nowo.
Dzieki.
- dario
- Uczy się jeździć
- Imię: Dariusz
- Model: Varadero XL 1000
- Rocznik: 2001
Yanek pisze:Mam zalane Viaderko Motulem 5100 10W40 na zimnym silniku biegi wchodzą OK.Podczas jazdy w upałach myślałem , że mi skrzynie rozerwie, strzelały praktycznie wszystkie biegi. We wtorek wymieniam olej na Bel Ray i zobaczymy czy to coś pomoże. Zalewam Bel-Ray EXP 10W40motoendriu pisze:No to troche mnie uspokoiliscie bo juz myslalem ze szykuje sie wydatek. Co do sposobu zmiany biegow to roznych sposobow próbowałem i zawsze tak samo. Widac trzeaba sie wprawiac na nowo.
Dzieki.
u mnie podobnie, zimny wszystko pięknie ładnie, poza jedynką

Teściowa jest mi tak samo potrzebna jak popielniczka na motocyklu.
-
- Sympatyk
Jestem ciekaw różnicy z innym olejem.
-
- Sympatyk
A miałeś zalany minerał czy półsyntetyk no i jakim typem zalewasz teraz ?Yanek pisze:Mam zalane Viaderko Motulem 5100 10W40 na zimnym silniku biegi wchodzą OK.Podczas jazdy w upałach myślałem , że mi skrzynie rozerwie, strzelały praktycznie wszystkie biegi. We wtorek wymieniam olej na Bel Ray i zobaczymy czy to coś pomoże. Zalewam Bel-Ray EXP 10W40motoendriu pisze:No to troche mnie uspokoiliscie bo juz myslalem ze szykuje sie wydatek. Co do sposobu zmiany biegow to roznych sposobow próbowałem i zawsze tak samo. Widac trzeaba sie wprawiac na nowo.
Dzieki.
-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: XL1000
Oba oleje to półsyntetyki. W opini serwisu Bel Ray lepiej sobie radzi przy wyższych temperaturach. Pożyjemy zobaczymy.motoendriu pisze:A miałeś zalany minerał czy półsyntetyk no i jakim typem zalewasz teraz ?Yanek pisze:Mam zalane Viaderko Motulem 5100 10W40 na zimnym silniku biegi wchodzą OK.Podczas jazdy w upałach myślałem , że mi skrzynie rozerwie, strzelały praktycznie wszystkie biegi. We wtorek wymieniam olej na Bel Ray i zobaczymy czy to coś pomoże. Zalewam Bel-Ray EXP 10W40motoendriu pisze:No to troche mnie uspokoiliscie bo juz myslalem ze szykuje sie wydatek. Co do sposobu zmiany biegow to roznych sposobow próbowałem i zawsze tak samo. Widac trzeaba sie wprawiac na nowo.
Dzieki.