Gdy będziesz mieć za bardzo naciągnięty to jadąc do przodu lub do tyłu bez włączonego silnika a tylko odpychając się nogami będziesz go słyszał niezależnie od stanu nasmarowania. Na małej Vara na wahaczu jest napisane o 3 cm luzu bez podania zakresu jak np. na dużej. Przećwiczyłem iż na małej 3-4 cm jest OK. Poniżej 3 cm jest zbyt krótki.TomekJ pisze:No dobrze, to takie dwa pytanka:
1) Jak się objawia podczas jazdy zbyt mocne naciągnięcie łańcucha ? Jakieś odgłosy ? Inne nietypowe objawy ?
Naciąg łańcucha
- szuler
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Marcin
- Marka motocykla: Suzuki
- Model: DL650A Ruda Suzia
- Rocznik: 2011
Re: Naciąg łańcucha
Pozdrawiam,
Marcin
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Marcin
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
- TomekJ
- Imię: Tomek
- Marka motocykla: Teraz Suzuki DL650
- Model: Dawniej Varadero 125
James:
Ad 1 - wszystko prawda, ale to, o czym piszesz, to są skutki, a nie objawy. A ja pytam o objawy w sensie zachowania się maszyny podczas jazdy, odgłosów itp. - o ile w ogóle jest to jakkolwiek zauważalne.
Ad 2 - ok, jest to jakiś pomysł, dzięki
Ad 1 - wszystko prawda, ale to, o czym piszesz, to są skutki, a nie objawy. A ja pytam o objawy w sensie zachowania się maszyny podczas jazdy, odgłosów itp. - o ile w ogóle jest to jakkolwiek zauważalne.
Ad 2 - ok, jest to jakiś pomysł, dzięki

Romet Pony 50-M-2 -> Jawa 350TS -> Honda Varadero 125XL -> Suzuki V-Strom 650 DL
-
- Sympatyk
- Imię: Mariusz
- Marka motocykla: Honda Varadero
- Model: XL1000 SD02
- Rocznik: 2001
Ad.1
Będzie Ci "strzelał" łańcuch, gdy go naciągniesz za mocno.
Ad.2
Zawsze napinam we dwóch, jeden siada na moto, drugi napina
pozdro
Będzie Ci "strzelał" łańcuch, gdy go naciągniesz za mocno.
Ad.2
Zawsze napinam we dwóch, jeden siada na moto, drugi napina

pozdro
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Źle przeczytałem, mój błądTomekJ pisze:James:

-
- Rekrut
- Model: XL1000VA
- Rocznik: 2004
Ad2- biorę miarę i ustawiam tak, by odstęp między felgą a wahaczem był taki sam po obu stronach
- damian
- Model: varadero 125 xl
Po obu stronach czego? Chyba nie po prawej i lewej stronie koła tylnego?zonk1 pisze:Ad2- biorę miarę i ustawiam tak, by odstęp między felgą a wahaczem był taki sam po obu stronach
http://www.v10.pl/narzedzia/tapety,na,p ... 21060.html
Już na oko widać, że nie jest na środku wahacza. Mogę sprawdzić ale u mnie raczej też nie są równe odległości. Różnica jest ok 1 cm. Dokładnie nie pamiętam.
Przy naciąganiu zwróć uwagę na znaki przy nakrętkach tylnej osi. Ustaw po obu stronach tak samo i będzie ok. Chyba, że masz jakiś pogięty motocykl. Ale raczej o to ciężko. Konstrukcja ramy w miejscu mocowania wahacza jest dość zwarta i tylko luz na ośce wahacza mógłby wpłynąć na niestabilność podczas jady.
Za bardzo napięty łańcuch wydaje dość charakterystyczny dźwięk. Jeżeli masz "stary" łańcuch to będzie słychać jakby "mieliło" ziarenka piasku, a jak się jeszcze bardziej zabrudzi to będzie "strzelał". Coś jakby "przeskakiwało" na zębatce czy w skrzynce.
Oczywiście te odczucia każdy może opisać inaczej. Dla jednego "strzelanie" będzie "trykaniem" a "mielenie", "zgrzytaniem". Postarałem się opisać to tak jak ja to czuje. Mam nadzieję, że się przyda.
A jeszcze w kwestii przypomnienia albo dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z motocyklami.
Zbyt napięty łańcuch zużywa szybciej cały napęd. W ekstremalnych warunkach potrafi pęknąć. Nawet podczas przejazdu po "muldach" Nie mówiąc o skokach. Wahacz aby mógł pracować w pełnym zakresie potrzebuje właśnie tego luzu.
- waldeman
- Sympatyk Weteran
- Imię: Waldek
- Marka motocykla: BMW GS
- Model: F 800 ADV
- Rocznik: 2016
Ja mam 2 sposoby:TomekJ pisze: 2) jak w warunkach domowych sprawdzić, czy po regulacji napięcia łańcucha i dokręceniu osi tylne koło pokrywa się dokładnie z osią motocykla ?
1. 2,5 m kątownika (lub prostej deski) przykładam do tylego koła i mierze odległości od felgi przedniego koła z obu stron motocykla.
2. 5-6 m sznurka składasz na pół i przeplatasz przez oponę tylnego koła pod rejestracją poniżej zębatki. Naciągasz sznurek będąc z przodu motocykla przy wyprostowanym przednik kole. Odległość między sznurkiem a powierzchnią boczna przedniej opony (przód i tył koła) musi być taka sama z prawej i lewej strony. Cztery punkty pomiaru, wskazana pomoc drugiej osoby, jeśli nie masz stojaka, lub centralnej nóżki.

- szuler
- Imię: Marcin
- Marka motocykla: Suzuki
- Model: DL650A Ruda Suzia
Komplikujecie prosty temat
Po to są nacięcia na regulatorach żeby z nich korzystać. Chociaż to nie jest idealne ustawienie- wystarcza. Przejeżdżam na dużej Vara po około 45 kkm na łańcuchu - a więc taka regulacja jest OK. Oczywiście żeby uzyskać taki przebieg trzeba dbać o właściwe nasmarowanie łańcucha - ja używam Scotoilera podciśnieniowego w obu motkach i zmieniam małą zębatkę w połowie przebiegu. Ponieważ małą Varę mam niedawno nie wiem jeszcze jaki przebieg na napędzie jest na niej do zrobienia.

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Szuler dobrze mówi.
- damian
- Model: varadero 125 xl
PS to samo napisałem dwa posty wyżejszuler pisze: Po to są nacięcia na regulatorach żeby z nich korzystać.

Podejrzewam, że większy niż na dużej bo jednak z mniejszą siłą ciągnie łańcuch to i mniejsze tarcie.szuler pisze: małą Varę mam niedawno nie wiem jeszcze jaki przebieg na napędzie jest na niej do zrobienia.
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
W mniejszej jest delikatniejszy łańcuch więc nie spodziewam się większych przebiegów.
-
- Model: XL1000
- Rocznik: 1999
Właśnie, po uja komplikować ? tez ustawiałem, kombinowałem. Pojechałem do ASO pan ASO założył laser 1 min i wszystko OK. Nie ma co kombinować. Nawet 1 zł nie chciał za prace !melon1968 pisze:Szuler dobrze mówi.
- waldeman
- Sympatyk Weteran
- Imię: Waldek
- Marka motocykla: BMW GS
- Model: F 800 ADV
- Rocznik: 2016
Przyznaję rację w 100% , w końcu macie większy staż i doświadczenie na motocyklach, naprawdę czapki z głów!Yanek pisze:Właśnie, po uja komplikować ? tez ustawiałem, kombinowałem. Pojechałem do ASO pan ASO założył laser 1 min i wszystko OK. Nie ma co kombinować. Nawet 1 zł nie chciał za prace !melon1968 pisze:Szuler dobrze mówi.
Tylko miałbym jedno pytanie. Po co w ogóle jest potrzebny dział- Sprawy techniczne, a serwis w szczególności. Przecież w każdej instrukcji obsługi jest wyraźnie napisane-" w razie nie prawidłowego działania .............proszę udać się do ASO. Czy jakoś podobnie.
Ps. nie w każdej miejscowości są ASO Hondy

-
- Rekrut
- Model: XL1000VA
- Rocznik: 2004
No w gruncie rzeczy to tak właśnie ustawiłem - mierzyłem od krawędzi opony "z przodu". Nie zauważyłem, żeby motocykl inaczej się prowadził, bądź też by koło było ustawione krzywo - ale w takim razie jeszcze to sprawdzędamian pisze:Po obu stronach czego? Chyba nie po prawej i lewej stronie koła tylnego?

-
- Model: XL1000
- Rocznik: 1999
Pan Honda powiedział " żeby być dobrym mechanikiem to trzeba spełnić trzy warunki";waldeman pisze:Przyznaję rację w 100% , w końcu macie większy staż i doświadczenie na motocyklach, naprawdę czapki z głów!Yanek pisze:Właśnie, po uja komplikować ? tez ustawiałem, kombinowałem. Pojechałem do ASO pan ASO założył laser 1 min i wszystko OK. Nie ma co kombinować. Nawet 1 zł nie chciał za prace !melon1968 pisze:Szuler dobrze mówi.
Tylko miałbym jedno pytanie. Po co w ogóle jest potrzebny dział- Sprawy techniczne, a serwis w szczególności. Przecież w każdej instrukcji obsługi jest wyraźnie napisane-" w razie nie prawidłowego działania .............proszę udać się do ASO. Czy jakoś podobnie.
Ps. nie w każdej miejscowości są ASO Hondy
1.WIEDZA
2.DOŚWIADCZENIE
3.SPRZĘT/NARZĘDZIA
O ile wiedze można zaczerpnąć z forum lub innych źródeł to w pozostałych elementach już / przynajmniej ja / wypadamy blado.