Zimowanie motocykla - paliwo
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: S
- Marka motocykla: S
- Model: B
- Rocznik: 2
Re: Zimowanie motocykla - paliwo
A jest sens dodawać tuż po zimie jakiegoś dodatku do paliwa, w postaci środka STP (na przykład), do czyszczenia paliwa, bądź wtryskiwaczy? Że niby po kilkumiesięcznej przerwie, co by się paliwo "oczyściło"? Dodam, że to model na wtrysku, bez żadnego filtra paliwa (Varadero 125).
- Merlin
- Sympatyk Weteran
- Imię: Maciek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2011
Ja przed zimą tankuję pod korek i dodaję preparatu wiążącego wodę (rozbija wodę na mikroskopijne kropelki i układ może ją "spalić" z paliwem.
W zbiorniku zawsze skropli się woda więc według mnie warto czasem dodać takiego preparatu, stosuje go 2-3 razy do roku.
Używam kanadyjskiego Kleen Flo.
W zbiorniku zawsze skropli się woda więc według mnie warto czasem dodać takiego preparatu, stosuje go 2-3 razy do roku.
Używam kanadyjskiego Kleen Flo.
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: S
- Marka motocykla: S
- Model: B
- Rocznik: 2
Ja również mam zalany pod korek, tylko tak się zastanawiam właśnie, czy coś przed pierwszym wiosennym odpaleniem dolać, czy lepiej nie ryzykować. Na sklepowych półkach jest cała masa różnych specyfików.
- waldeman
- Sympatyk Weteran
- Imię: Waldek
- Marka motocykla: BMW GS
- Model: F 800 ADV
- Rocznik: 2016
A ja przed zimą zalewam pod korek lepszym paliwem ( V-power , verva , itp ) Żadnych specyfików nie dodaję. Żeby związać wilgoć można dodać odrobinę zwykłego denaturatu do paliwa, ma podobny skład co wynalazki, a można nim też grilla rozpalić na rozpoczęcie sezonu.

-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Tyż prowdawaldeman pisze:A ja przed zimą zalewam pod korek lepszym paliwem ( V-power , verva , itp ) Żadnych specyfików nie dodaję. Żeby związać wilgoć można dodać odrobinę zwykłego denaturatu do paliwa, ma podobny skład co wynalazki, a można nim też grilla rozpalić na rozpoczęcie sezonu.

- picnic
- Udaje motocyklistę
- Imię: Piotr
- Model: Varadero
- Rocznik: 1999
- Kontakt:
A możesz sprecyzować co to znaczy odrobina?waldeman pisze:A ja przed zimą zalewam pod korek lepszym paliwem ( V-power , verva , itp ) Żadnych specyfików nie dodaję. Żeby związać wilgoć można dodać odrobinę zwykłego denaturatu do paliwa, ma podobny skład co wynalazki, a można nim też grilla rozpalić na rozpoczęcie sezonu.
100ml, 200ml? Pytam serio, pełny bak ma 25l (o takiej sytuacji mówimy) i w sumie nie wiem ile powinno się dodać denaturatu.
Varadero XL 1000 '99
- LukasW
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2003
Benzyny pod korek żeby zbiornik nie rdzewiał, na centralkę lub podnośnik/podstawkę żeby na oponach nie stał i tyle. W gaźnikach nie grzebać, wynalazków nie dolewać. Takie moje zdanie.
- waldeman
- Sympatyk Weteran
- Imię: Waldek
- Marka motocykla: BMW GS
- Model: F 800 ADV
- Rocznik: 2016
picnic pisze:A możesz sprecyzować co to znaczy odrobina?waldeman pisze:A ja przed zimą zalewam pod korek lepszym paliwem ( V-power , verva , itp ) Żadnych specyfików nie dodaję. Żeby związać wilgoć można dodać odrobinę zwykłego denaturatu do paliwa, ma podobny skład co wynalazki, a można nim też grilla rozpalić na rozpoczęcie sezonu.
100ml, 200ml? Pytam serio, pełny bak ma 25l (o takiej sytuacji mówimy) i w sumie nie wiem ile powinno się dodać denaturatu.
50 ml zupełnie wystarczy

- Midmere
- Uczy się jeździć
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2002
Pod korek i aku do domu jak masz moto w garażu.Tomek2000 pisze:Witam właśnie kupiłem wiadro z roku 2000 czyli gaźnik... i tu rodzi się pytanie czy na zimę zakręcacie dopływ paliwa i wypalacie z gaźników czy zostawiacie zalane przez całą zimę. I pytanie numer 2 poprzedni właściciel mówił że smarowniczka łańcucha jest popsuta i została ona odłączona.. tylko teraz w garażu nie mogę jej nigdzie znaleźć jest kawałek uciętego przodu i tyle... dlatego w którym miejscu ona się znajduje być może wogóle jej nie mam.... pytania banalne ale proszę o pomoc
Żadnego przepalania w zimie, po wkładasz świeżo naładowany akumulator i za pierwszym/ drugim razem - odpalasz.
Honda Varadero XL 1000