Wyciek płynu chłodzącego
-
- Rekrut
- Imię: Kuba
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 125
- Rocznik: 2004
- Kontakt:
Re: Wyciek płynu chłodzącego
na pierwszy rzut oka nie ma żadnych śladów wycieku. Spróbuję się przyjrzeć dokładniej po rozgrzaniu silnika, podłoże karton w garażu i zobaczymy.
- leszek72
- Sympatyk Weteran
- Imię: Leszek
- Marka motocykla: Crf 1100
- Model: ATAS
- Rocznik: 2024
Może po prostu wyrzuca nadmiar płynu. Sprawdź na ciepłym silniku poziom. Jak kupiłem tez wydawało mi się że nie ma płynu. Dolałem na max na zimnym i w traskę. Po powrocie sprawdzałem na zimnym i znowu płynu nie widać, a na ciepłym jest max.
-
- Rekrut
- Kontakt:
Ok. Sprawdzę. Póki co tylko krótkie odcinki po Max 20 km naraz....i tez zauważyłem ze raz miałem płyn potem znikł na zimnym a potem znowu sie pojawił.
UPDATE:
Przejechałem dzisiaj ok. 60 km i płynu ubyło trochę (na zimnym, przed trasą, było full w zbiorniczku, po powrocie brakuje ok 1cm)
Oleju nie przybyło, mazi szarej w wizjerze nie widać, moto nie kopci, jeździ ok, wycieku na zewnątrz też nie widzę. Pozostaje mi jeszcze tylko pomysł, że wylatuje w takim miejscu ze szybko odparowuje i ciężko to zauważyć.
UPDATE:
Przejechałem dzisiaj ok. 60 km i płynu ubyło trochę (na zimnym, przed trasą, było full w zbiorniczku, po powrocie brakuje ok 1cm)
Oleju nie przybyło, mazi szarej w wizjerze nie widać, moto nie kopci, jeździ ok, wycieku na zewnątrz też nie widzę. Pozostaje mi jeszcze tylko pomysł, że wylatuje w takim miejscu ze szybko odparowuje i ciężko to zauważyć.
-
- Rekrut
- Kontakt:
...mały kamień z serca mi spadł ;-)
Rozebrałem dzisiaj Hondę z owiewek żeby dostać się do chłodnicy i mieć lepszy pogląd na sytuację.
Okazał się, że mój problem to "tylko" nieszczelność chłodnicy. Widać dokładnie jak się leje po zagrzaniu silnika. Jest też ślad na ramie, ale w takim miejscu gdzie bez zdejmowania owiewek tego nie widać. Do tego wyciek jest na tyle mały że odparowuje zanim doleci do ziemi.
Myślę, że to znacznie mniejszy problem.
W związku z powyższym poszukuję chłodnicy ;-)
Rozebrałem dzisiaj Hondę z owiewek żeby dostać się do chłodnicy i mieć lepszy pogląd na sytuację.
Okazał się, że mój problem to "tylko" nieszczelność chłodnicy. Widać dokładnie jak się leje po zagrzaniu silnika. Jest też ślad na ramie, ale w takim miejscu gdzie bez zdejmowania owiewek tego nie widać. Do tego wyciek jest na tyle mały że odparowuje zanim doleci do ziemi.
Myślę, że to znacznie mniejszy problem.
W związku z powyższym poszukuję chłodnicy ;-)
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: Kamil
- Marka motocykla: Husaberg-Honda
- Model: FE 450-Varadero 1000
Polecam stosoqanie takich jebitnie swiecqcych plynow, leje taki ale nie pamietam marki.
A co do chlodnicy to sprawdz bo moze da sie ja naprawic
A co do chlodnicy to sprawdz bo moze da sie ja naprawic
Witam.
Mi niestety też ubywa płynu. Na dodatek mam "masło" pod deklem sprzęgła. Ściągnąłem go żeby zobaczyć co się w środku dzieje i przy okazji wyczyścić szkiełko. Od wewnątrz na tej osłonie była cienka warstwa kremowej mazi. Teraz pytanie. Czy spróbować wymienić uszczelnienie pompy wody (czy możliwe jest że tędy przedostaje się płyn?) , czy nie ma co sie łudzić i trzeba wymienić uszczelkę pod głowicą? Ile może kosztować taka "impreza"?
Pozdrawiam.
Mi niestety też ubywa płynu. Na dodatek mam "masło" pod deklem sprzęgła. Ściągnąłem go żeby zobaczyć co się w środku dzieje i przy okazji wyczyścić szkiełko. Od wewnątrz na tej osłonie była cienka warstwa kremowej mazi. Teraz pytanie. Czy spróbować wymienić uszczelnienie pompy wody (czy możliwe jest że tędy przedostaje się płyn?) , czy nie ma co sie łudzić i trzeba wymienić uszczelkę pod głowicą? Ile może kosztować taka "impreza"?
Pozdrawiam.
-
- Rekrut
- Kontakt:
Ja polecam sprawdzić dokładnie chłodnicę i przewody. U mnie dopiero po zdjęciu wszystkich owiewek okazało się, że wyciek jest z chłodnicy. Po prostu szybko odparowuje.
-
- Rekrut
- Kontakt:
UPDATE: Chłodnica wymieniona. Cięzko zagrzać silnik na tyle żeby termostat puścił obieg na chłodnice ;-) Pomimo 4 kresek na wyświetlaczu chłodnica dalej była zimna, ale w końcu się udało i żadnych wycieków nie widać. Jak poprawi się pogoda zobaczymy jak sprawa wygląda w trasie.