Adam, masz rację, ale nie do końca tzn. gdy moto stoi na stojaku podstawionym pod tylni wahacz - dzieje się tak samo - dodam, że niezależnie czy siedzę w siodle czy też nieadam3911 pisze:Nie do konca zgodze sue z rozciagnietym lancuchem, gakt ze rozciagnirty tak bedzie sie zachowywal.
Kolo nie ma oporow, raz lancuch ciagnie raz kolo zwalnia szarpiac lancuchem. Na podstawce, bez oporow kola tak to wyglada przy takim luzie lancucha. Masz ustawiony 4 cm, ale po postawieniu na centralke robi sie ponad 6.

dziś to posprawdzamRiczi pisze:Normalna rzecz że skacze bo jest nierównomiernie wyciągnięty. To samo jest z moim napędem.
Skoro w "serwisie" twierdzą że norma to czego to jest serwis ? Lodówek ?
Nie musisz mierzyc dokładnie metrówką do podstawy wahacza,
ale postaw moto na centralce i obracaj kołem co 45 stopni i sprawdzaj luz na łancuchu.
Nie ma opcji żebyś miał równy naciąg 40mm, bo na filmach napęd skacze tak na wskutek
przemiennego napinania i luzowania. Miejscami będziesz miał 40mm, w innym punkcie 60,
a w jeszcze innym 25 - oczywiście czysto hipotetycznie bo nie znam szczegółów.
Dodatkowy objaw to delikatne poszarpywanie przy wolnej jeździe na niskich obrotach.
Moto "szarpie" bo przez wyciągnięty lańcuch naprzemiennie przyspiesza i zwalnia.
Jadąc szybciej tego nie odczujesz. Generalnie napęd do wymiany.
Jeżeli sie mylę i na całym obwodzie łańcucha masz jednakowy wymiar naciągnięcia
to znakiem tego, że pozapiekaly lub zatarły się niektóre ogniwa.
W pierwszej sytuacji mozna spróbować kąpieli w nafcie, a w drugim niestety wymiana.
![Szczęśliwy [:DD]](./images/smilies/3a.gif)
a i tak chyba się skończy wymianą całego napędu przed wyjazdem w trasę....
https://goo.gl/maps/wmTaY
od ok roku używam olejarki do smarowania....staciek pisze:
W styczniu 2013 w serwisie wymienili mi napęd na DID 525 ZVMX, przednia zębatka fabryczna, tylna sunstar.
Smarowanie ręczne - czyli spray
przejechane ok 7000 km - nie dużo - ale przez ten czas nic nie musiałem regulować
zestaw DID ma obecnie przejechane 20 000 km
zastanawiam się nad zestawem REGINA
wieczorem napiszę na wypadły pomiary wg instrukcji Ricziego