Te ilości co podałem idą na suche lagiWojo pisze:Dzisiaj zabrałem się za wymianę oleju (zdjecia podepnę w poniedziałek), ogólnie olej brudny ale żadna tragedia, w srodku czysto, ślizgi czarne, żeby rozdzielić rury to chwilkę podgrzałem suszarka do włosów i ładnie wszystko wyszło ale nie w tym rzecz - zastanawia mnie czy bardziej należy zwrócić na ilośc oleju który wlewamy do lag czy ważniejszy jest pomiar do lustra oleju przy maksymalnie wciśniętych rurach do środka i tłoku wewnątrz rur (dotyczy lewej lagi gdzie w środku występuje pręt tłoka) z moich pomiarów wyszło że, aby zachować wymiar do lustra 114 i 103, to do prawej wlazło jakieś 485ml a do lewej ok. 450, gdzie wszystko zlałem choć może nie trzymałem lag całą noc odwróconych do góry dnem że by wyssać każda kroplę, przepłukałem świeżym olej, zlałem a potem świeży do wnętrza, kilka razy poruszałem i rurą oraz tłokiem wewnątrz, żeby zapełnić dokładnie wnętrze i klops, wychodzi mniej niż podaliście, gdybym chciał wlać np. ponad 500ml do lewej to było by za dużo kilka cm do lustra, tak wiec zwróciłem uwagę na lustro oleju i jego pomiar i wyszło jak powyżej podałem.
wymiana oleju w lagach
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Re: wymiana oleju w lagach
-
- Sympatyk
Bo tyle miało wejść.112 mm (531±2,5 cm³)wodzuwo pisze:U mnie w wersji bez ABS weszło po 530ml.oleju w każdą z lag i miałem wymiar do lustra w granicach 114.
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Honda
- Model: XL1000 ABS
- Rocznik: 2005
Aha czyli u mnie mogło tak wyjść gdyż wew. musiało zostać trochę nie wylanego oleju, ok. Tak wiec po dokonaniu kilku pomiarów do lustra poskładałem wszystko do kupy i mam nadzieje ze, będzie ok. Zastanawia mnie dlaczego prawa laga tak bardzo różni się konstrukcyjnie od lewej, ale widocznie tak "se" wymyślili
.

Przyjemność jazdy Varadero jest równie wielka jak seks, tak więc ideałem było by uprawiać seks jadąc na varadero.
-
- Sympatyk
Zmienili ze względu na abs i lepsze prowadzenie.Wojo pisze:Aha czyli u mnie mogło tak wyjść gdyż wew. musiało zostać trochę nie wylanego oleju, ok. Tak wiec po dokonaniu kilku pomiarów do lustra poskładałem wszystko do kupy i mam nadzieje ze, będzie ok. Zastanawia mnie dlaczego prawa laga tak bardzo różni się konstrukcyjnie od lewej, ale widocznie tak "se" wymyślili.
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Sprawdź w serwisówce, jest ładnie rozrysowane.melon1968 pisze:Zmienili ze względu na abs i lepsze prowadzenie.Wojo pisze:Aha czyli u mnie mogło tak wyjść gdyż wew. musiało zostać trochę nie wylanego oleju, ok. Tak wiec po dokonaniu kilku pomiarów do lustra poskładałem wszystko do kupy i mam nadzieje ze, będzie ok. Zastanawia mnie dlaczego prawa laga tak bardzo różni się konstrukcyjnie od lewej, ale widocznie tak "se" wymyślili.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
- staciek
- Sympatyk
- Imię: Staszek
- Model: Varadero SD02
- Rocznik: 2004
- Kontakt:
w temacie co jest w lagach... jak zbyt długo się zwleka z wymianą
https://www.facebook.com/21302858876819 ... =1&theater

https://www.facebook.com/21302858876819 ... =1&theater

;* Varadero XL 1000
-
- Udaje motocyklistę
- Model: XL1000 ABS
- Rocznik: 2005
Witam
Dzisiaj rozpocząłem sezon 2015/16, po wymienie oleju (motul 10w) w lagach różnica jest taka że, moto stał sie twardszy, bardziej sprężysty, lepiej sie prowadzi/pewniej. Ale powiem tylko że, wymiana płynu (motul 5.1) w ukł. hamulcowym to był strzał w dziesiątke, hamulec działa teraz na jeden palec, fakt że nie wymieniałem płynu od 5 lat, ale teraz to zupełnie inny układ. Sama wymiana łatwa (dla dwóch osób) trzeba tylko pamiętać że oprócz klamki i dzwigni nożnej należy naciskać pompe cbs czyli hamulec najazdowy (zasada działania ta sama). Martwi mnie tylko że, wraz z przebiegiem coraz głosniej silnik pracuje od strony sprzęgła, ale to ponoć normalne.
Dzisiaj rozpocząłem sezon 2015/16, po wymienie oleju (motul 10w) w lagach różnica jest taka że, moto stał sie twardszy, bardziej sprężysty, lepiej sie prowadzi/pewniej. Ale powiem tylko że, wymiana płynu (motul 5.1) w ukł. hamulcowym to był strzał w dziesiątke, hamulec działa teraz na jeden palec, fakt że nie wymieniałem płynu od 5 lat, ale teraz to zupełnie inny układ. Sama wymiana łatwa (dla dwóch osób) trzeba tylko pamiętać że oprócz klamki i dzwigni nożnej należy naciskać pompe cbs czyli hamulec najazdowy (zasada działania ta sama). Martwi mnie tylko że, wraz z przebiegiem coraz głosniej silnik pracuje od strony sprzęgła, ale to ponoć normalne.
Przyjemność jazdy Varadero jest równie wielka jak seks, tak więc ideałem było by uprawiać seks jadąc na varadero.
-
- Uczy się jeździć
- Imię: Jarek
- Marka motocykla: HONDA
- Model: XL 1000 VARADERO ABS
Witam
Mnie też dopadł temat cieknących uszczelniaczy... Proszę o pomoc... Jakie uszczelniacze z kapturkami mam kupić? może ktoś zna cenę? Jaki jest koszt wymiany np. w ASO? Dziękuję i pozdrawiam Jarek
Mnie też dopadł temat cieknących uszczelniaczy... Proszę o pomoc... Jakie uszczelniacze z kapturkami mam kupić? może ktoś zna cenę? Jaki jest koszt wymiany np. w ASO? Dziękuję i pozdrawiam Jarek
- LukasW
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Łukasz
- Model: Varadero
- Rocznik: 2003
Koszt oryginalnych Hondowskich uszczelniaczy to około 20 euro za lagę czyli 40 za komplet , są to zestawy łącznie z uszczelniaczem przeciwpyłowym. Jeśli chcesz zamiennik ze swojej strony polecam Tourmax i nic innego koszt za komplet około 80-100 zł na dwie lagi.
Co do wymiany to nie jest nic kosmicznego i jeśli tylko masz trochę cierpliwości i zdolności manualnych wykonalne w domowym garażu.
Co do wymiany to nie jest nic kosmicznego i jeśli tylko masz trochę cierpliwości i zdolności manualnych wykonalne w domowym garażu.
-
- Uczy się jeździć
Dziękuję za odpowiedź jakoś nie czuję się na siłach dlaczego pytam o koszt wymiany żeby nie dać się naciągnąć
- LukasW
Robota to koszt około 300-500 zł w zależności od warsztatu.
- picnic
- Udaje motocyklistę
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1999
- Kontakt:
Ja właśnie dostałem fakturę:LukasW pisze:Robota to koszt około 300-500 zł w zależności od warsztatu.
1. Wymiana uszczelniaczy i oleju - 350PLN
2. Olej - 90PLN
3. Uszczelniacze - 50PLN
W sumie 490PLN ze wszystkim.
Varadero XL 1000 '99
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: Kamil
- Marka motocykla: Husaberg-Honda
- Model: FE 450-Varadero 1000
Cos drogie te mechaniki, sanchez za serwis zawieszenia wyczynowego bierze 250 a tutaj 350 za zwyklackie varadero...
-
- Uczy się jeździć
A jakie uszczelniacze polecacie? Larsson ma ich kilka.... Serwis życzy sobie 121 zł na lagę..może są pozłacane?
- LukasW
Przecież pisałem ci jakie.
Ja zakładałem tego dużo i na pewno nie polecam innych. Chcesz kup athenę czy inną taniochę i będziesz miał raz na sezon po zimie do poprawki.
Ja zakładałem tego dużo i na pewno nie polecam innych. Chcesz kup athenę czy inną taniochę i będziesz miał raz na sezon po zimie do poprawki.