Bez ssania gasnie.
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Rafał
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2005
Bez ssania gasnie.
Witam. Kupilem motocykl varadero 1000 sd2 , w moto byl zle ustawiony rozrząd - nie odpalal. Rozrząd przestawilem , ładnie wkreca sie na obroty jednak pracuje tylko na ssaniu (ten suwak za lewą manetką) , jak go cofne w strone lampy moto gasnie, chyba ze go trzymam manetką na obrotach . Jak tego uzywać ? Tak ma być ? Ew gdzie szukać problemu?
- ADAMO16
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Adam
- Model: Varadero SD02
Re: Bez ssania gasnie.
Ustawiałeś wolne obroty pokrętłem po prawej stronie pod zbiornikiem paliwa?
Varadero XL 1000 juz jest 
Africa Twin byla :-(

Africa Twin byla :-(
-
Ja tego nie przestawialem , ale jutro przestawie. Dzisiaj niema mnie w domu . Zastanawiam sie czy to nie kwestia luzu zaworowego .
-
Linke od obrotów tak dlugo wkrecalem i wykrecalem ze teraz wogole nawet na ssaniu już obrotów nie utrzymuje . W zasadzie krecenie ta linka nie przynosi zadnego rezultatu .
-
- Udaje motocyklistę
- Model: Xl sd02 1000
- Rocznik: 2004
W sd02 z wtryskiem to nie jest ssanie tylko podniesienie obrotów na zimnym.
Kreciles linka za plastikowa końcówkę? Pokrec wkrętakiem, tam jest dróbka w tej końcówce, może plastik się obrocil
Kreciles linka za plastikowa końcówkę? Pokrec wkrętakiem, tam jest dróbka w tej końcówce, może plastik się obrocil
-
Tak , krecilem tą linką , ona sie w wkreca i wykręca jednak nie wpływa to jakkolwiek na prace silnika , co w tym motorze wplywa na utrzymanie obrotów ?obecnie moto chodzi tylko trzymajac obroty manetką , nawet z wcisnietym ssaniem , czy co to tamcjest.
- zalmen3
Obroty podtrzymuje stopień otwarcia przepustnicy. Linka "ssania" otwiera trochę przepustnicę i to samo robi linka z pokrętłem od regulacji wolnych obrotów, tylko znacznie bardziej precyzyjnie i w mniejszym zakresie. A najmniej precyzyjnie i w największym zakresie przepustnice otwiera manetka gazu.
Zrzuć bak i obudowę filtra powietrza, przejrzyj czy któraś z linek się nie zerwała/podwiesiła/nadmiernie wyciągnęła. Obejrzyj też klapy przepustnic, czy nie ma na nich nagaru (zdarza się jak odma za bardzo szaleje - pierwszym sygnałem, że tak może być jest spora ilość oleju na dnie obudowy filtra powietrza i wyraźne ślady spływania tegoż oleju bezpośrednio do gardzieli i na przepustnice właśnie - w obudowie są takie specjalne kanaliki do tego, ale jak leje za mocno to też nie dobrze) i się nie sklejają z krawędziami gardzieli. Jeżeli tak jest, to motocykl ma prawo się dławić, bo zakłócony jest przepływ powietrza na wolnych obrotach. Otwarcie przepustnic daje "odetchnąć" silnikowi i ten pracuje ("ssanie" i manetka dają wystarczające otwarcie, żeby zerwać film nagarowy, a linka regulacji wolnych obrotów może nie mieć już takiego zakresu otwarcia przepustnic). Nagar ten można usunąć delikatnie patyczkiem do uszu nasączonym w benzynie lub benzynie ekstrakcyjnej. Warto też przeczyścić powierzchnię gardzieli w miejscu styku z przepustnicami, a to będzie wymagało otwarcia ich i przytrzymania w tej pozycji podczas czyszczenia. Oczywiście działaj ostrożnie, żeby nic nie wpadło przez gardziele do silnika.
Jak już będziesz miał zdjęty bak, to sprawdź drożność odpowietrzenia baku (wężyki pod bakiem i króćce w baku), bo może robi ci się podciśnienie w zbiorniku i paliwo niechętnie płynie do pompy.
Na razie nie mam więcej pomysłów na podstawie Twojego opisu.
Zrzuć bak i obudowę filtra powietrza, przejrzyj czy któraś z linek się nie zerwała/podwiesiła/nadmiernie wyciągnęła. Obejrzyj też klapy przepustnic, czy nie ma na nich nagaru (zdarza się jak odma za bardzo szaleje - pierwszym sygnałem, że tak może być jest spora ilość oleju na dnie obudowy filtra powietrza i wyraźne ślady spływania tegoż oleju bezpośrednio do gardzieli i na przepustnice właśnie - w obudowie są takie specjalne kanaliki do tego, ale jak leje za mocno to też nie dobrze) i się nie sklejają z krawędziami gardzieli. Jeżeli tak jest, to motocykl ma prawo się dławić, bo zakłócony jest przepływ powietrza na wolnych obrotach. Otwarcie przepustnic daje "odetchnąć" silnikowi i ten pracuje ("ssanie" i manetka dają wystarczające otwarcie, żeby zerwać film nagarowy, a linka regulacji wolnych obrotów może nie mieć już takiego zakresu otwarcia przepustnic). Nagar ten można usunąć delikatnie patyczkiem do uszu nasączonym w benzynie lub benzynie ekstrakcyjnej. Warto też przeczyścić powierzchnię gardzieli w miejscu styku z przepustnicami, a to będzie wymagało otwarcia ich i przytrzymania w tej pozycji podczas czyszczenia. Oczywiście działaj ostrożnie, żeby nic nie wpadło przez gardziele do silnika.
Jak już będziesz miał zdjęty bak, to sprawdź drożność odpowietrzenia baku (wężyki pod bakiem i króćce w baku), bo może robi ci się podciśnienie w zbiorniku i paliwo niechętnie płynie do pompy.
Na razie nie mam więcej pomysłów na podstawie Twojego opisu.
Internetowy sklep komputerowy - http://mirwit.com.pl
-
Sprawdzalem jak działa ten mechanizm ssania , i nawet ruszajac ciegno na przepustnicach odpowiadajace za ssanie przepustnice sie nie uchylają , pytanie czy powinny ?
-
- Udaje motocyklistę
- Model: Xl sd02 1000
- Rocznik: 2004
Sprawdź linkę regulacji obrotów, że się kręci nie oznacza że uchyla przepustnice, może tam coś nie tak
-
No wlasnie chodzi o to ze ona tej przepustnicy nie uchyla , pomoimo , ze te zaworki co są na przepustnicach wyciąga .
- zalmen3
To możliwe, że masz odpowiedź, teraz musisz to rozebrać i zobaczyć dlaczego nie działa 

Internetowy sklep komputerowy - http://mirwit.com.pl
-
Problem chyba zostal rozwiazany , ktos grzebał i śruba regulacyjna od uchyłu przepustnicy byla wykrecona calkowicie , na tyle ze przy zamknietej przepustnicy , nawet jej nie dotykała .
- Załączniki
-
- Screenshot_20230422-080949~2.png (1013.24 KiB) Przejrzano 11284 razy
-
Takwięc wszystkim którzy próbowali pomóc bardzo dziekuje