skrzynia biegów
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
skrzynia biegów
Witam wszystkich czy ktoś wie dlaczego w motorze na zagrzanym silniku ciężko jest znaleść luz pomiędzy 1 a 2 biegiem a na zgaszonym udrazu wskakuje ten luz
-
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 125
- Rocznik: 2010
Re: skrzynia biegów
Tego nie wiem... ja mam jeszcze problem z znalezieniem luzu... ale to może kwestia tego iż jeżdżę dopiero od wczoraj
zaczyna mi to jednak wolno wychodzić...
Natomiast w temacie skrzyni biegów, z opisów i informacji jakie zebrałem nie powinno być takiego "puknięcia" w trakcie zmiany biegu (zmieniając w górę odpuszczam gaz, w dół "przygazowuję" na sprzęgle. Mam na myśli puknięcie jak przy wrzuceniu pierwszego biegu.
Klamka sprzęgła wciska mi się do samej manetki, czy powinienem to podkręcić aby po wciśnięciu sprzęgła było odrobinę przerwy pomiędzy klamką i manetką?
Jeśli należy podkręcić to czy zrobić to przy klamce czy przy silniku?

Natomiast w temacie skrzyni biegów, z opisów i informacji jakie zebrałem nie powinno być takiego "puknięcia" w trakcie zmiany biegu (zmieniając w górę odpuszczam gaz, w dół "przygazowuję" na sprzęgle. Mam na myśli puknięcie jak przy wrzuceniu pierwszego biegu.
Klamka sprzęgła wciska mi się do samej manetki, czy powinienem to podkręcić aby po wciśnięciu sprzęgła było odrobinę przerwy pomiędzy klamką i manetką?
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Varadero
- Model: SD02
- Rocznik: 2002
- Kontakt:
czasy WSK mi się przypominają 

-
- Udaje motocyklistę
- Model: SD02
- Rocznik: 2002
- Kontakt:
A tak serio serio to sprzęgło jak będziesz miał okazje to pokaż jakiemuś bardziej doświadczonemu koledze to Ci dokładnie powie co i jak, bo z opisu to wiele nie załapałem, natomiast zgrzytem przy wrzucaniu biegu nie przejmujcie się na tym etapie. Co do wrzucenia 2 biegu na ludzie to rzecz dotyczy się porostu działania skrzyni nie zawsze jest tak ułożona aby bieg prosto wskoczył w czasie ruchu tj. sama się układa i biegi wrzucają się płynniej. Wszystko jest ok z tego co piszecie nie przejmujcie się i jeździjcie 

-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Linka sprzęgła nigdy nie może być naparta a że klamka dochodzi do manetki to norma.Lapomruk pisze:Tego nie wiem... ja mam jeszcze problem z znalezieniem luzu... ale to może kwestia tego iż jeżdżę dopiero od wczorajzaczyna mi to jednak wolno wychodzić...
-
czytałem na innym forum i gość napisał żeby spróbować skrócić odrobinę stopke zmiany biegów ale jak w praktyce to niewiem
-
Mam jeszcze coś jakie opony będą dobre na teren i na asfalt jednocześnie
- damian
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: varadero 125 xl
- Rocznik: 2001
Żadne niestety, ja mam duro kostkę i w teren są git, na asfalcie też nie miałem nigdy żadnej "przygody" poza jedną jak rowerzysta wleciał mi na drogę. Tył ślizną się lekko w lewo-skos. Po dopuszczeniu hamulca powróciły do prostej. Ale było gorąco.maesto10 pisze:Mam jeszcze coś jakie opony będą dobre na teren i na asfalt jednocześnie

- iwanowicz1
- Model: Varadero 125 xl
- Rocznik: 2001
co do tego stuku to są trzy przyczyny wybierz którąś po przeanalizowaniu własnej jazdy:
1. źle wyregulowane sprzęgło;
2. źle wrzucany bieg - za wolno max 1 sekunda. A. lekki nacisk na dźwignię zmiany biegów, B. jednocześnie sprzęgło gaz zero, nacisk nogą na dźwignie, C. odpowiednie dodanie gazu ze zdecydowanym puszczeniem sprzęgła (ale nie strzeleniem ze sprzęgła) i przytrzymanie dźwigni zmiany biegów. D. koniec nacisku na dźwignię. ( między 1 a 2 biegiem wymagany bardziej zdecydowany lekko mocniejszy nacisk na dźwignię.
3. (na to stawiam) luz dźwigni zmiany biegów jeśli jakikolwiek występuje większy niż 1-2 mm to masz powód.
Pozdrawiam
1. źle wyregulowane sprzęgło;
2. źle wrzucany bieg - za wolno max 1 sekunda. A. lekki nacisk na dźwignię zmiany biegów, B. jednocześnie sprzęgło gaz zero, nacisk nogą na dźwignie, C. odpowiednie dodanie gazu ze zdecydowanym puszczeniem sprzęgła (ale nie strzeleniem ze sprzęgła) i przytrzymanie dźwigni zmiany biegów. D. koniec nacisku na dźwignię. ( między 1 a 2 biegiem wymagany bardziej zdecydowany lekko mocniejszy nacisk na dźwignię.
3. (na to stawiam) luz dźwigni zmiany biegów jeśli jakikolwiek występuje większy niż 1-2 mm to masz powód.
Pozdrawiam
-
- Imię: Paweł
- Model: VL125
- Rocznik: 2005
Podłączę się do starego tematu - po rozgrzaniu silnika pojawiają się problemy ze zmianą biegów , szczególnie 1-N-2 .Początkowo myślałem że to kwestia oleju - wymiana nic nie zmieniła.Zaznaczam że na zimnym silniku skrzynia pracuje perfekcyjnie , luz i biegi wchodzą precyzyjnie przy minimalnej sile nacisku.W mojej starej shadow ten problem nie występował , więc myślę że coś jest nie tak.Jeśli ktoś zmierzył się z takim problemem , to proszę o odsiecz.