Jaką nawigację tomtom czy garmin?
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: Łukasz
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero xl1000
- Rocznik: 2010
Jaką nawigację tomtom czy garmin?
Siema chciałem was zapytać jaką nawigację polecacie tomtom czy garmin? Miałem GARMIN ZUMO 396 LMT-S EU SD
Nawigacja solidnie wykonana wybiera super trasy z fajnymi widokami ale niestety samoczynnie się wyłączała i odesłałem ja sprzedającemu. Zastanawiam się czy kupić garmina zumo xt czy tomtom Rider 550. Gość w sklepie mi tłumaczył że tomtom ma lepsze mapy. Co o tym myślicie?
Nawigacja solidnie wykonana wybiera super trasy z fajnymi widokami ale niestety samoczynnie się wyłączała i odesłałem ja sprzedającemu. Zastanawiam się czy kupić garmina zumo xt czy tomtom Rider 550. Gość w sklepie mi tłumaczył że tomtom ma lepsze mapy. Co o tym myślicie?
- Neno
- Sympatyk
- Marka motocykla: Yamaha
- Model: XT660R
- Rocznik: 2005
Re: Jaką nawigację tomtom czy garmin?
Jeśli tylko Europa - to zdecydowanie TomTom.
Jeśli gdzieś dalej, ciągnie Cię poza asfalt - Garmin, są mapy na cały świat (drogowe i topograficzne, z dużą ilością POI), do tego darmowe i co chwilę aktualizowane. Niestety obsługa Garmina wymaga studiów wyższych i może przez pierwsze tygodnie doprowadzić do nerwicy
Pisze to jako użytkownik Garmina od zdaje się 2010r.
Jeśli gdzieś dalej, ciągnie Cię poza asfalt - Garmin, są mapy na cały świat (drogowe i topograficzne, z dużą ilością POI), do tego darmowe i co chwilę aktualizowane. Niestety obsługa Garmina wymaga studiów wyższych i może przez pierwsze tygodnie doprowadzić do nerwicy

-
- Udaje motocyklistę
Spoko dziękiNeno pisze:Jeśli tylko Europa - to zdecydowanie TomTom.
Jeśli gdzieś dalej, ciągnie Cię poza asfalt - Garmin, są mapy na cały świat (drogowe i topograficzne, z dużą ilością POI), do tego darmowe i co chwilę aktualizowane. Niestety obsługa Garmina wymaga studiów wyższych i może przez pierwsze tygodnie doprowadzić do nerwicyPisze to jako użytkownik Garmina od zdaje się 2010r.

- Pegaz
- Sympatyk
- Imię: Paweł
- Model: Super Tenere 1200
Po Europie i asfaltem to co byś nie kupił będzie takie samo. Jak będziesz chciał coś szybko sprawdzić czy znaleźć i tak sięgniesz po telefon i mapy google. 

-
- Udaje motocyklistę
Właściwie nie używam telefonu do jazdy motocyklem ponieważ nie interesują mnie trasy typu droga ekspresowa, krajowa, autostrady itd. U nas jeszcze nie są dostępne mapy google dla motocyklistów ale są testowane w dwóch krajach i może kiedyś będą dostępne w Polsce.Pegaz pisze:Po Europie i asfaltem to co byś nie kupił będzie takie samo. Jak będziesz chciał coś szybko sprawdzić czy znaleźć i tak sięgniesz po telefon i mapy google.
Garmin był spoko po ustawieniu opcji tras w menu zawsze prowadził do celu po drogach krętych z pagórkami pięknymi widokami i atrakcjami w tym przeprawy promem np przez Wisłę.
Niestety jadąc były drogi których on nie miał na mapie dlatego zastanawiam się Nad zakupem tomtoma ponieważ słyszałem że ma on lepsza mapę.
-
- Udaje motocyklistę
Kupiłem garmina zumo xt na razie wszystko jest ok ma dużo lepszą mapę od garmina 396 mega czytelny wyświetlacz jest bardzo szybki i posiada dużo fajnych opcji.
- Pegaz
- Sympatyk
Możesz opisać różnicę w mapach, w czym jest lepsza w XT względem 396?
Wydawało mi się, że niezależnie od urządzenia mapa jest taka sama, ewentualnie może się różnić pokrycie map w różnych modelach urządzeń.
Wydawało mi się, że niezależnie od urządzenia mapa jest taka sama, ewentualnie może się różnić pokrycie map w różnych modelach urządzeń.
- PEPE64
- Sympatyk Weteran
- Imię: Piotr
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Też jestem ciekaw.Pegaz pisze:Możesz opisać różnicę w mapach, w czym jest lepsza w XT względem 396?
Motorynka Romet 50, WSK 175 Kobuz, WSK 175 Perkoz, Pannonia 250, CZ350 ((6V), CZ350 (12V), Jawa 350TS, Suzuki Savage LS650, Honda Transalp 600, Honda Varadero 1000.
-
- Udaje motocyklistę
Właśnie też tak myślałem. W xt jest o wiele więcej dróg ścieżek i ulic niz w 396 (oczywiście 396 po aktualizacjach) 396 np jadąc pokazuje zwykłe skrzyżowania a jest rondo na xt jest rondo, w 396 nie ma dróg polnych leśnych i wiele gruntowych zdaża się ze asfaltowych też nie ma które na xt są. W xt mapa chodzi płynnie w 396 przycina się.Pegaz pisze:Możesz opisać różnicę w mapach, w czym jest lepsza w XT względem 396?
Jeśli macie 396 sprawdźcie sobie czy macie na mapie rondo czy zwykłe skrzyżowanie jadąc z konstantynowa na ignacew ( trasa z konstantynowa łódzkiego na lutomiersk). Rondo ul lutomierska, klonowa, bechcice.
- Pegaz
- Sympatyk
To ciekawe. Byłem przekonany, że jak dostawa map jest ten sam to i mapy takie same.
Może różnica polega w rodzaju map np. drogowa, topograficzna...
Tak czy siak cenna informacja.
-
- Udaje motocyklistę
Opisałem różnice na zwykłej standardowej mapie. Topograficznej nawet nie ma co porównywać ponieważ na niej są nawet ścieżki i chodniki parku, ścieżki I drogi pożarowe lasu.Pegaz pisze:To ciekawe. Byłem przekonany, że jak dostawa map jest ten sam to i mapy takie same.
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Grzegorz
- Model: XL Varadero 125
- Rocznik: 2002
Polecam na telefony z systemem android nieoficjalną aplikacje TomTom MOD NDS, czasami warto się pobawić zanim się wyda kilka tysięcy cebulionów. W nawigacji jest opcja wyznaczania tras dla motocykli, cieżarówek i osobówek, choc ta oficjalna dostępna w sklepie play też pewnie da rade na moto. Osobiście na motocyklu używam gugla bo jakiegos wiekszego znaczenia to nie ma dla mnie, ale w ciężarówce już śmigam na tym ze względu na wysokości i tonaże:
Oczywiscie aplikacja zmodyfikowana przez jakiegoś spryciarza, z nieznanego źródła więc telefon bedzie pytal czy na pewno zainstalować. A i nie udostępniamy danych firmie TomTom w celu poprawy działania aplikacji bo nam usuną opcję wyznaczania tras dla innych pojazdów.
Kod: Zaznacz cały
https://megawrzuta.pl/download/8c8c51b37294961cf1927e94cb594928.html
-
- Udaje motocyklistę
Z ciekawości chciałem zobaczyć ale nie da się zainstalować tej aplikacjiSlash pisze:Polecam na telefony z systemem android nieoficjalną aplikacje TomTom MOD NDS, czasami warto się pobawić zanim się wyda kilka tysięcy cebulionów. W nawigacji jest opcja wyznaczania tras dla motocykli, cieżarówek i osobówek, choc ta oficjalna dostępna w sklepie play też pewnie da rade na moto. Osobiście na motocyklu używam gugla bo jakiegos wiekszego znaczenia to nie ma dla mnie, ale w ciężarówce już śmigam na tym ze względu na wysokości i tonaże:
Oczywiscie aplikacja zmodyfikowana przez jakiegoś spryciarza, z nieznanego źródła więc telefon bedzie pytal czy na pewno zainstalować. A i nie udostępniamy danych firmie TomTom w celu poprawy działania aplikacji bo nam usuną opcję wyznaczania tras dla innych pojazdów.Kod: Zaznacz cały
https://megawrzuta.pl/download/8c8c51b37294961cf1927e94cb594928.html