JAQB pisze:
Przemek, a jak zamontowałeś gniazdo przez przekaźnik? Masz jakiś dodatkowy włącznik do przekaźnika? Wrzuć jakiś schemat. Z chęcią skorzystam z (wg mnie) dobrego patentu.
Jak już pisałem, przy montażu gniazda skorzystałem z uprzejmości kolegi Kwinto. To on był mózgiem operacji
Opiszę sprawę tak jak potrafię :oops:
Do wykonania zabiegu potrzebne jest 2,5 m przewodu 2x0,75mm, 0,5 m przewodu 2x0.5mm, 2m osłony do przewodów (peszel), ok. 20 złączek typu tata-mama, 2 końcówki do podłączenia kabli do aku, zwykły samochodowy przekaźnik, trytytki do przymocowania przewodów, izolacja termokurczliwa, taśma izolacyjna, no i oczywiście gniazdo zapalniczki

albo inne grzane manetki.
1. Przewód 2x0,75 służy do połączenia aku z przekaźnikiem (koniecznie przez osobny bezpiecznik).
2. Przewód, umieszczony w osłonie (peszlu) prowadzimy pod zbiornikiem i mocujemy za pomocą trytytek. Bardziej profesjonalnie będzie jak zdejmiecie zbiornik, ale bez zdejmowania też się da.
3. Przekaźnik umocowałem pod lewą przednią owiewką, jest tam dużo miejsca.
4. Zasilanie przekaźnika podpięliśmy pod przewód od świateł pozycyjnych za pomocą przewodu 2x0,5mm. Czyli prąd w gniazdku pojawi się dopiero po włączeniu świateł.
5. Do przekaźnika podłącza się peryferia czyli np. gniazdo zapalniczki, elektryczne manetki, grzałkę pod tyłek albo expres do kawy
Schemat podłączenia przekaźnika powinien być na opakowaniu lub w dołączonej instrukcji.