Wymiana oleju w lagach
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL 1000
Wymiana oleju w lagach
Proszę o opinie jaki olej i jakiej gęstości zastosować do lag we wiaderku z 2001r ? Kolejne pytanie to czy ruszać uszczelniacze które nie mają wycieków ?
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Kolega pisał o tym w innym temacie:
Też zrobiłem taką mieszankę i jeździ się rewelacyjnie. Dodatkowo w zależnie od wersji:JAQB pisze:Ja w lagi wlałem, sprawdzoną przez varaderowych weteranów, mieszankę olejów. Czyli Fork Oil 15W i 10W w ilościach 410ml i 140ml. Co daje 550ml w sumie. Lagi miałem całkowicie rozebane, wymyte i osuszone. Przy okazji wymieniłem uszczelniacze, tuleje ślizgowe były ok(tzn. teflon na nich był nienaruszony).
Zapożyczona instrukcja wymiany oleju:zalmen3 pisze: - poluzuj korek lagi
- odkrec wszystko od lag (szczeki i przewody hamulcowe, kolo, blotnik, pompka duala itd.)
- poluznij sroby zaciskajace lagi w polkach gornej i dolnej (proponuje najpierw jedna lage porem druga)
- wyciagasz lage
- stawiasz pionowo i dociskajac klucz w dol odkrecasz calkowicie korek (trzeba dociskac zeby nie wystrzelil)
- wyciagasz tuleje, podkladke i sprzezyne (zapamietaj ktory koniec sprzezyny byl na dole a ktory na gorze - generalnie tam gdzie "gestrze zwoje" jest dol)
- wykonujesz wszystko o czym pisalem poprzednio i jak juz olej zalany to kolejne punkty
- wkladasz sprzezyne, na nia podkladke i tuleje (dokladajac kolejne elementy wysuwaj rure z goleni, zeby nie wylal sie olej)
- dociskajac korek dokrecasz go
- wkladasz lage w polki (ustawiajac tak ze krawedz rury jest rowno z krawedzia gornej polki, gorna czesc korka po dokreceniu calkowicie wystaje ponad krawedz polki)
- dokrecasz sroby w polkach (gorne 22 Nm dolne 27 Nm)
- dokrecasz korek lagi (22 Nm)
- powtarzasz 9 ostatnich podpunktow dla drugiej lagi
- dokrecasz caly osprzet z punktu 2
Ja osobiście nie ruszałbym uszczelniaczy.zalmen3 pisze:Lagi roznia sie od siebie w modelach z ABS. Jezeli Twoje Viadro jest z 2001 powinno miec obie lagi "takie same".
Do lagi prawej w wersji z ABS leje sie 538 ml oleju, lustro 103 mm
Do lagi lewej w wersji z ABS leje sie 511 ml oleju, lustro 114 mm
- zalmen3
W Viaderku 99-02 529 +/- 2,5 ml oleju i lustro 114 mm.
Internetowy sklep komputerowy - http://mirwit.com.pl
- james
Lag nie musisz całkowicie demontować (rozbierać na części pierwsze). Wyciągasz przednie koło, odkręcasz zaciski, błotnik i "koronę" lag, która jest właśnie pod błotnikiem. Później popuszczasz śruby na półkach i wyciagasz lagi (ostrożnie, żeby nie wypadły/nie porysowały gładzi).
Możesz troche popuścić korki, jak lagi będą jeszcze w półkach, bo czasem jest problem, żeby je odkręcić. Ostatecznie, wyciągasz korek, podkładkę, sprężynę i zlewasz olej.
To jest chyba jedyny sposób, żeby wylać większość płynu hydraulicznego - ssawką nie jesteś w stanie zrobić tego tak dokładnie.
P.S
Zapamiętaj, jak sprężyna była włożona, którą stroną do góry
Możesz troche popuścić korki, jak lagi będą jeszcze w półkach, bo czasem jest problem, żeby je odkręcić. Ostatecznie, wyciągasz korek, podkładkę, sprężynę i zlewasz olej.
To jest chyba jedyny sposób, żeby wylać większość płynu hydraulicznego - ssawką nie jesteś w stanie zrobić tego tak dokładnie.
P.S
Zapamiętaj, jak sprężyna była włożona, którą stroną do góry
Ostatnio zmieniony ndz sty 27, 2013 4:01 pm przez james, łącznie zmieniany 1 raz.
- zalmen3
Panowie pamiętajcie, że wymiana oleju to nie tylko zlanie starego i wlanie nowego(!). Lagi należy przed zalaniem nowego oleju porządnie przepłukać, a robi się to tak, że wlewa się około 200 ml świeżego oleju, stawia lagę pionowo i pompuje się kilka-kilkanaście razy rurą nośną, po czym wylewa się zawartość. Czynność tą wypada powtórzyć co najmniej dwukrotnie i dopiero wtedy wlać świeży olej do poziomu serwisowego. W ten sposób pozbywacie się szlamu, który osiada na dnie lagi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Internetowy sklep komputerowy - http://mirwit.com.pl
-
- Rekrut
- Model: SD02
- Rocznik: 2004
Panowie dzisiaj zauważyłem ze cieknie mi z prawej lagi jaki olej polecacie ?
Znalazłem motula, Bel-raya...generalnie jaki olej polecacie
Druga sprawa to uszczelniacze, znalazłem coś takiego. http://allegro.pl/uszczelniacze-lag-zes ... 99853.html
Jakie niespodzianki mnie czekają przy wymianie ?
Dajcie znać bo wiosna idzie
Ps.bym zapomniał, sprzedający w aukcji zaznaczył ze pasują do modelu 99-02, ja mam 04.....czyszbym miał inna średnicę

Lagi poskładane...
Znalazłem motula, Bel-raya...generalnie jaki olej polecacie
Druga sprawa to uszczelniacze, znalazłem coś takiego. http://allegro.pl/uszczelniacze-lag-zes ... 99853.html
Jakie niespodzianki mnie czekają przy wymianie ?
Dajcie znać bo wiosna idzie

Ps.bym zapomniał, sprzedający w aukcji zaznaczył ze pasują do modelu 99-02, ja mam 04.....czyszbym miał inna średnicę

Lagi poskładane...
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Robert
- Rocznik: 2004
Re:
Pytanie czy prawa laga patrząc od strony kierowcy czy stojąc przed motocyklem?Do lagi prawej w wersji z ABS leje sie 538 ml oleju, lustro 103 mm
Do lagi lewej w wersji z ABS leje sie 511 ml oleju, lustro 114 mm
- james
Re: Wymiana oleju w lagach
Stronę określasz zawsze siedząc na motocyklu - czyli jako kierowca.
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: marcin
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero
- Rocznik: 1999
Re: Wymiana oleju w lagach
witam panowie oświećcie mnie o co chodzi z tym wymiarem do "lustra" ? bo zielony jestem