SD01 Szarpie przy stałej prędkości
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 1999
- Kontakt:
SD01 Szarpie przy stałej prędkości
Witam.
Mój problem polega na delikatnym szarpaniu przy jeździe ze stałą prędkością, jest to szczególnie wyczuwalne przy prędkościach powyżej 120km/h. Na wolnych moto pracuje idealnie, podczas przyspiaszania też.
Jedynie jazda z stałą prędkością ( nizależnie jaką ) powoduje delikatne szarpania.
Czy ktoś już miał taki problem ??
Obstawiam gaźniki ale może ktoś będzie miał inny pomysł.
Żadnych innych niepokojących objawów nie ma.
Mój problem polega na delikatnym szarpaniu przy jeździe ze stałą prędkością, jest to szczególnie wyczuwalne przy prędkościach powyżej 120km/h. Na wolnych moto pracuje idealnie, podczas przyspiaszania też.
Jedynie jazda z stałą prędkością ( nizależnie jaką ) powoduje delikatne szarpania.
Krzysztof
- matusz82
- Sympatyk
Re: SD01 Szarpie przy stałej prędkości
Może masz przeciągnięty łańcuch.
- eneron
- Sympatyk
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
Gumy zabieraka
Wymień 
U mnie też poszarpywało cały czas podczas jazdy ze stałą prędkością, po wymianie napędu na nowy brak poprawy, poszarpywanie było najbardziej wkurzajace przyniskich obrotach np przy 3 - 3,5 tys rpm. W zimie założyłem nowe gumy zabieraka (po wyjęciu koła gumy wysypały się, były "wychodzone"). Założyłem nowe gumy i w moim przypadku problem poszarpywania nagle znikł
Warto też założyć nowy gumowy oring na piastę koła pod zębatkę, kosztuje grosze więc przy okazji warto go zmienić 

U mnie też poszarpywało cały czas podczas jazdy ze stałą prędkością, po wymianie napędu na nowy brak poprawy, poszarpywanie było najbardziej wkurzajace przyniskich obrotach np przy 3 - 3,5 tys rpm. W zimie założyłem nowe gumy zabieraka (po wyjęciu koła gumy wysypały się, były "wychodzone"). Założyłem nowe gumy i w moim przypadku problem poszarpywania nagle znikł

Honda Varadero XL1000VA - 2006r - sprzedana
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
- olo
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Marka motocykla: Varadero
- Model: SD02
- Rocznik: 2007
Też stawiam na zabierak i łańcuch
- james
- Imię: Marek
- Rocznik: 2000
Gaźniki na pewno nie. Być może koledzy mają rację (skoro przerobili temat to pewnie tak). Ja swoją drogą sprawdziłbym czy koła nie są dohamowywane podczas jazdy.biolyvyoob pisze:Witam.
-
- Kontakt:
Napęd jest w idealnym stanie, ale faktycznie gumy zabieraka to dobra myśl. Zacznę od sprawdzenia tego i oczywiście dam znać, choć powiem szczerze że odczucia mam bardziej jakby właśnie nie równa dawka paliwa stąd obstawiałem gaźniki.
Ale oczywiście mechaniki mtocyklowej to dopiero się uczę od jakiegoś czasu więc może się myliłem.
Dzięki za podpowiedzi. Jak temat rozwiąże to się pochwalę
Ale oczywiście mechaniki mtocyklowej to dopiero się uczę od jakiegoś czasu więc może się myliłem.
Dzięki za podpowiedzi. Jak temat rozwiąże to się pochwalę
Krzysztof
-
- Kontakt:
Panowie sprawdziłem dziś zabierak, i drobny luz jest, jeszcze tego nie rozbierałem. Luz jest ok 2 , 3 mm. Szczerzę mówiąc jeździłem już z o wiele bardziej wywalonymy gumami.eneron pisze:Gumy zabierakaWymień
U mnie też poszarpywało cały czas podczas jazdy ze stałą prędkością, po wymianie napędu na nowy brak poprawy, poszarpywanie było najbardziej wkurzajace przyniskich obrotach np przy 3 - 3,5 tys rpm. W zimie założyłem nowe gumy zabieraka (po wyjęciu koła gumy wysypały się, były "wychodzone"). Założyłem nowe gumy i w moim przypadku problem poszarpywania nagle znikłWarto też założyć nowy gumowy oring na piastę koła pod zębatkę, kosztuje grosze więc przy okazji warto go zmienić
Czy nowe gumy niwelują luz do zera ??
Krzysztof
- eneron
- Sympatyk
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
U mnie na nowych gumach luzu brak, zębatkę wkładało się w gumy ciasnobiolyvyoob pisze:Panowie sprawdziłem dziś zabierak, i drobny luz jest, jeszcze tego nie rozbierałem. Luz jest ok 2 , 3 mm. Szczerzę mówiąc jeździłem już z o wiele bardziej wywalonymy gumami.eneron pisze:Gumy zabierakaWymień
U mnie też poszarpywało cały czas podczas jazdy ze stałą prędkością, po wymianie napędu na nowy brak poprawy, poszarpywanie było najbardziej wkurzajace przyniskich obrotach np przy 3 - 3,5 tys rpm. W zimie założyłem nowe gumy zabieraka (po wyjęciu koła gumy wysypały się, były "wychodzone"). Założyłem nowe gumy i w moim przypadku problem poszarpywania nagle znikłWarto też założyć nowy gumowy oring na piastę koła pod zębatkę, kosztuje grosze więc przy okazji warto go zmienić
Czy nowe gumy niwelują luz do zera ??
Honda Varadero XL1000VA - 2006r - sprzedana
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
- olo
- Marka motocykla: Varadero
- Model: SD02
- Rocznik: 2007
ma być dopasowane, bez luzu
- arcias
- Uczy się jeździć
Być może to nadpalone styki w pompie paliwowej, dają podobny objaw na początku - gaźniki nie dostają odpowiedniej dawki paliwa. Lepiej sprawdzić niż pchać bydlaka 

arcias motoholik amator
Honda Wiaderko SD01
Yamcia xj 600 Diversion
Honda x8rs 50
Honda Wiaderko SD01
Yamcia xj 600 Diversion
Honda x8rs 50