Reflektor, lampa, światło przednie motocykl z Anglii
- Merlin
- Sympatyk Weteran
- Imię: Maciek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2011
Reflektor, lampa, światło przednie motocykl z Anglii
Chcę zasięgnąć opinii Kolegów, jak z corocznymi przeglądami technicznymi w przypadku "angielskiego" reflektora. To samo pytanie o kontrole drogowe policji.
Ewentualnie info jak się przerabia czy dostosowuje reflektor do polskich wymogów.
Nie znalazłem informacji o tym, więc zakładam temat, jeżeli w złym miejscu proszę o przeniesienie.
Ewentualnie info jak się przerabia czy dostosowuje reflektor do polskich wymogów.
Nie znalazłem informacji o tym, więc zakładam temat, jeżeli w złym miejscu proszę o przeniesienie.
- driver3813
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Model: Varadero XL 125 V
- Rocznik: 2004
Re: Reflektor, lampa, światło przednie motocykl z Anglii
Myślę że będzie podobnie jak z samochodami, czyli nie da się wyregulować i trzeba kupić nową lampę 
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Bike means FREEDOM
-
- Sympatyk
- Model: XL 1000VA
- Rocznik: 2009
Nie da się niczego prze regulować, odbłyśniki są innego kształtu a gniazda na żarówki skierowane w nieodpowiednia stronę.
Ja u siebie rozebrałem lampę, dorobiłem nowe blachy do obsadzenia żarówek i wsadziłem soczewki.
Rozebranie lampy to jednak armagedon, sposoby z podgrzewaniem w celu rozklejenia nie działają.
Wszystko trzeba rozcinać po milimetrze ręcznie, częściowo uszkadzając czarny plastik.
Ja u siebie rozebrałem lampę, dorobiłem nowe blachy do obsadzenia żarówek i wsadziłem soczewki.
Rozebranie lampy to jednak armagedon, sposoby z podgrzewaniem w celu rozklejenia nie działają.
Wszystko trzeba rozcinać po milimetrze ręcznie, częściowo uszkadzając czarny plastik.
-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: XL1000
- Rocznik: 1999
Najpierw sprawdź jaką masz homologacje na lampie. W moim "angliku" jest zamontowana lampa z homologacja E13.Merlin pisze:Chcę zasięgnąć opinii Kolegów, jak z corocznymi przeglądami technicznymi w przypadku "angielskiego" reflektora. To samo pytanie o kontrole drogowe policji.
E13 jest przypisana do Luxemburga gdzie jest ruch prawostronny. Dla Anglii jest literka E11
-
- Uczy się jeździć
- Model: Varadero 1000 XL
Witam,
Mam anglika na przeglądzie problemów nie miałem. W trakcie jazdy tez nie specjalnie to przeszkadza.
Mam anglika na przeglądzie problemów nie miałem. W trakcie jazdy tez nie specjalnie to przeszkadza.
- Merlin
- Sympatyk Weteran
- Imię: Maciek
- Rocznik: 2011
Ale tym z przeciwka może przeszkadzać, no i policji w trakcie kontroli a wtedy tracisz dowód rejestracyjny.Suszek pisze:Witam,
-
- Uczy się jeździć
- Model: Varadero 1000 XL
Ze świeceniem autom jadącym z naprzeciwka nie wypowiem się bo nie wiem. Nikt mi w sumie nigdy nie mrugał. Odnośnie Policji - wątpię żeby wpadli na to że moto może mieć lampe z anglika. Ja zostanę zmuszony do wymiany - na pewno to zrobię.
- VenoMek
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Tomek
- Model: VT750C2 A.C.E.
- Rocznik: 1998
U mnie jest E9Yanek pisze:Najpierw sprawdź jaką masz homologacje na lampie. W moim "angliku" jest zamontowana lampa z homologacja E13.Merlin pisze:Chcę zasięgnąć opinii Kolegów, jak z corocznymi przeglądami technicznymi w przypadku "angielskiego" reflektora. To samo pytanie o kontrole drogowe policji.
E13 jest przypisana do Luxemburga gdzie jest ruch prawostronny. Dla Anglii jest literka E11

Pozdrawiam
VenoMek
Tomek
Honda Shadow VT750 C2 A.C.E. '98
Honda Varadero XL1000V Travel '08
VenoMek
Tomek
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
Kiedyś - czyli w epoce kloszy szklanych z tłoczeniami , we Francji widywałem auta z wysp z naklejonymi trójkątami na lampie. Miało to likwidować podniesienie lewej strony. Czy działało - nie wiem.VenoMek pisze:U mnie jest E9Yanek pisze:Najpierw sprawdź jaką masz homologacje na lampie. W moim "angliku" jest zamontowana lampa z homologacja E13.Merlin pisze:Chcę zasięgnąć opinii Kolegów, jak z corocznymi przeglądami technicznymi w przypadku "angielskiego" reflektora. To samo pytanie o kontrole drogowe policji.
E13 jest przypisana do Luxemburga gdzie jest ruch prawostronny. Dla Anglii jest literka E11motocykl pochodzi z Anglii i faktycznie świeci po wyspiarsku, tzn w górę z lewej... pytanie, czy są jakieś naklejki na klosz - maskownice, aby nie było problemu z przeglądem i przede wszystkim oślepianiem jadących z naprzeciwka?
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
- Misiek
- Udaje motocyklistę
- Rocznik: 2008
VenoMek jak już Ci pisałem też ostatnio metodą kupna stałem się posiadaczem Hondy Varadero. Mój Varanek również pochodzi z Wielkiej Brytanii, sprowadzony do PL - 10.2012 roku. Mam licznik w milach i zastanawiałem się również na lampą. Wiem, że poprzedni (i jedyny) właściciel w PL napewno lampy nie zmnieniał i w Wielk.Bryt. też nikt tego raczej nie robił.
Na lampie ma również oznaczenie E9 - co oznacza kraj dopuszczenia reflektora (zgodnie z normą ECE) - Hiszpania
Oznaczenie miejsca dopuszczenia normy ECE

Ponadto: Oznaczenia rodzaju świateł reflektora przedniego

A to moja lampa tzn. oznczenia na niej:

jeżeli E9 - Hiszpania to spoko i powinno być ok. No najlepiej było by E20 i już.
Jak narazie to nie wiem jeszcze co oznacza to PL i z tymi strzałkami "--->" nie mogę dojść do ładu. Ale niestety może to oznaczać ruch lewostronny (Wielk.Bryt.), przy naszym prawostronnym nie powinno być żadnej strzałki niestety.
Inną sprawą jest to że mój reflektor świeci praktycznie równo. Jak stanę np. naprzeciwko ściany, tak mi się wydaje, ale muszę to jeszcze sprawdzić.
Ps. informacje na temat tych homologacji znalałem przypadkiem na http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=74878 - żeby było jasne nie mam i nie miałem nigdy golfa
hehe
Na lampie ma również oznaczenie E9 - co oznacza kraj dopuszczenia reflektora (zgodnie z normą ECE) - Hiszpania
Oznaczenie miejsca dopuszczenia normy ECE

Ponadto: Oznaczenia rodzaju świateł reflektora przedniego

A to moja lampa tzn. oznczenia na niej:

jeżeli E9 - Hiszpania to spoko i powinno być ok. No najlepiej było by E20 i już.
Jak narazie to nie wiem jeszcze co oznacza to PL i z tymi strzałkami "--->" nie mogę dojść do ładu. Ale niestety może to oznaczać ruch lewostronny (Wielk.Bryt.), przy naszym prawostronnym nie powinno być żadnej strzałki niestety.
Inną sprawą jest to że mój reflektor świeci praktycznie równo. Jak stanę np. naprzeciwko ściany, tak mi się wydaje, ale muszę to jeszcze sprawdzić.
![Budyń ;]](./images/smilies/splash.gif)
Ps. informacje na temat tych homologacji znalałem przypadkiem na http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=74878 - żeby było jasne nie mam i nie miałem nigdy golfa

- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
Pojedyncza strzałka wskazuje na Anglię, niestety. Jak chcesz ostatecznie zweryfikować, zaparkuj obok moto lub auta z takim typem reflektora i popatrz na różnicę.Misiek pisze: jeżeli E9 - Hiszpania to spoko i powinno być ok. No najlepiej było by E20 i już.
Inną sprawą jest to że mój reflektor świeci praktycznie równo. Jak stanę np. naprzeciwko ściany, tak mi się wydaje, ale muszę to jeszcze sprawdzić.![]()
Ps. informacje na temat tych homologacji znalałem przypadkiem na http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=74878 - żeby było jasne nie mam i nie miałem nigdy golfahehe
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
- Gregor
- Zapalony motocyklista
- Imię: Grzesiek
- Marka motocykla: Triumph
- Model: Tiger 1200
- Rocznik: 2013
na allegro widziałem naklejki korygujące na światła (ale to raczej tymczasowe rozwiązanie).
Romet Kadet >> CZ 350 >> junak M 10 >> junak M 10 z koszem >> dniepr MT16 (kosz) >> kawasaki KZ 550 >> suzski GS 1000 >> honda Varadero >> TEX 1200
- Misiek
- Udaje motocyklistę
No niby jest coś takiego jak naklejki, ale to chyba naprawdę rozwiązanie na chwilę.
http://www.allegromat.pl/aukcja155523
http://www.allegromat.pl/aukcja155524
Używałe ktoś czegoś takiego?
Bo jak dla mnie, to ja tego nie widzę na moim reflektorze...

http://www.allegromat.pl/aukcja155523
http://www.allegromat.pl/aukcja155524
Używałe ktoś czegoś takiego?
Bo jak dla mnie, to ja tego nie widzę na moim reflektorze...
- VenoMek
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Tomek
- Model: VT750C2 A.C.E.
- Rocznik: 1998
Misiek mam dokładnie takie same oznaczenia na lampie jak w Twojej maszynie... też mnie zastanawia to PL
ale chyba nie da się diagnoście wcisnąć kitu, że to Polska. 

Pozdrawiam
VenoMek
Tomek
VenoMek
Tomek
- Misiek
- Udaje motocyklistę
Pewnie się nie nabierze
Ale co ciekawe, wczoraj przyjrzałem się nieco dokładniej lampie w moim Varanku. I z jednej stron jest to oznaczenie o którym pisałem i załączyłem zdjęcie we wcześniejszym wpisie. Na natomiast z drugiej strony reflektora jest identyczne oznaczenie tylko bez żadnych strzałek.
Oto zdjęcie:

Tak więc z jednej strony jest ok.
I tą stronę trzeba diagnoście pokazywać 

Ale co ciekawe, wczoraj przyjrzałem się nieco dokładniej lampie w moim Varanku. I z jednej stron jest to oznaczenie o którym pisałem i załączyłem zdjęcie we wcześniejszym wpisie. Na natomiast z drugiej strony reflektora jest identyczne oznaczenie tylko bez żadnych strzałek.
Oto zdjęcie:

Tak więc z jednej strony jest ok.
![Szczęśliwy [:DD]](./images/smilies/3a.gif)