Michelin Anakee 3 ?
- Gruby
- Dzień dobry jestem tu nowy.
Michelin Anakee 3 ?
Jestem na kupnie opon do mojego Viadra. Chciałem kupić osławione Anakee 2, ale teraz wyszła nowsza wersja i mam dylemat. Zapewne nikt jescze nie jedził na nowyc Anakee? Mają być o 20% trwalsze niż poprzednie i mają się lepiej zachowywać na mokrej jak i suchej nawierzchni jak myślicie warto zakupić ? Dodam jescze że cena taka sama. Na stronie Michelin.pl nie ma żadnych wiadomości o nowej oponie...
"Watching white lines passing by..."
- eneron
- Sympatyk
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
Zależy jaki styl jazdy preferujesz. Czy jest to 100% czarnego (sorry czarny 8) )czy może też lubisz czasami pośmigać po szuterkach, po lesie, mało uczęszczanych szlakach itp
Jakoś nie przemawia do mnie bieżnik Anakee 3 :roll:
Osobiście często lubię po szuterkach polatać i obecne Anakee II, które mam założone są optymalne na asfalt i na delikatnym offie też jakoś sobie radzą, rzeźba bieżnika w starych Michelinach jest bardziej agresywna, jakby bardziej "terenowa".
Anakee 3 rzeźbą bieżnika przypomina opony do motków typowo szosowych
Niedługo będę stał przed podobnym wyborem czy na tył kupić ponownie Anakee II już sprawdzoną czy może zaryzykować i spróbować Anakee III...
W chwili obecnej bym raczej wybrał ponownie Anakee II
Też jestem ciekaw jak się nowe Micheliny spisują zwłaszcza w lekkim offie.
Jakoś nie przemawia do mnie bieżnik Anakee 3 :roll:
Osobiście często lubię po szuterkach polatać i obecne Anakee II, które mam założone są optymalne na asfalt i na delikatnym offie też jakoś sobie radzą, rzeźba bieżnika w starych Michelinach jest bardziej agresywna, jakby bardziej "terenowa".
Anakee 3 rzeźbą bieżnika przypomina opony do motków typowo szosowych

Niedługo będę stał przed podobnym wyborem czy na tył kupić ponownie Anakee II już sprawdzoną czy może zaryzykować i spróbować Anakee III...
W chwili obecnej bym raczej wybrał ponownie Anakee II
Też jestem ciekaw jak się nowe Micheliny spisują zwłaszcza w lekkim offie.
Honda Varadero XL1000VA - 2006r - sprzedana
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
- jedras
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Jędrzej
- Model: XL 1000V Varadero
- Rocznik: 1999
Re: Michelin Anakee 3 ?
Czy już ktoś jeździ na Anakee 3? Zastanawiam się nad zakupem i zastanawiam się jak oponka się spisuj.
Z góry dzięki za info
Z góry dzięki za info

Honda XL1000V Varadero
Honda XL600V Transalp
Italjet Formula 125
Suzuki GT80L
Romet Ogar 200
Romet Pony M2
Honda XL600V Transalp
Italjet Formula 125
Suzuki GT80L
Romet Ogar 200
Romet Pony M2
- Spider
- Dzień dobry jestem tu nowy.
http://www.hondavaradero.pl/phpBB3/viewtopic.php?t=4127
Jak dla mnie opona rewelacyjna
Pozdrofka
Spider
Jak dla mnie opona rewelacyjna

Pozdrofka
Spider
- eneron
- Sympatyk
Mam z tyłu Anakee 3 - na asfalt - bajeczna, moto samo się składa w winkle, opona wręcz się klei do asfaltu, bardzo mocno przesunięty w górę margines bezpieczeństwa przy składaniu się w ciasne winkle w porównaniu z Anakee II gdzie moto tak pewnie i chętnie nie trzymało się w zakręcie.
Niestety jak dla mnie to był chybiony zakup, na szutrach beznadziejna, motocykl na szuterku "tańczy", jest nieprzewidywalny i zniechęca do jazdy tego typu drogami, na trawie jest bardzo kiepsko - ciężko ruszyć z miejsca gdy trawa jest mokra, podjazd pod wzniesienie trawiaste prawie niemożliwy, na błocie... hmmmmm... absolutny brak trzymania bocznego, jedzie się jak po lodzie, zupełny brak przyczepności i brak kontroli.
Niestety, mieszkam na Podlasiu i w mojej okolicy jest sporo szutrów, błota, leśnych duktów i trawiastych ścieżek i często po takich terenach się poruszam a w zasadzie poruszałem, gdyż teraz po prostu boję się zapuszczać "w teren". Strach pomyśleć co będzie gdy 50% bieżnika "zejdzie"
Zostanie tylko latanie po czarnym
Anakee 2 w podobnych warunkach "terenowych" w porównaniu do nowego modelu była prawie, że iście terenową oponą.
Ktoś kto jeździ tylko po czarnym będzie zachwycony natomiast osoby lubiące zjechać z asfaltu będą raczej tak jak ja niezadowolone z wyboru
Jeśli chodzi o mój styl jazdy oraz miejsca, po których często jeżdżę to wybór Anakee 3 był kompletnie nie trafionym zakupem
Nie wiem co mnie podkusiło? Może chęć spróbowania nowości? Stara Anakee pod tym względem była zdecydowanie dużo, dużo lepsza
Niestety jak dla mnie to był chybiony zakup, na szutrach beznadziejna, motocykl na szuterku "tańczy", jest nieprzewidywalny i zniechęca do jazdy tego typu drogami, na trawie jest bardzo kiepsko - ciężko ruszyć z miejsca gdy trawa jest mokra, podjazd pod wzniesienie trawiaste prawie niemożliwy, na błocie... hmmmmm... absolutny brak trzymania bocznego, jedzie się jak po lodzie, zupełny brak przyczepności i brak kontroli.
Niestety, mieszkam na Podlasiu i w mojej okolicy jest sporo szutrów, błota, leśnych duktów i trawiastych ścieżek i często po takich terenach się poruszam a w zasadzie poruszałem, gdyż teraz po prostu boję się zapuszczać "w teren". Strach pomyśleć co będzie gdy 50% bieżnika "zejdzie"

Anakee 2 w podobnych warunkach "terenowych" w porównaniu do nowego modelu była prawie, że iście terenową oponą.
Ktoś kto jeździ tylko po czarnym będzie zachwycony natomiast osoby lubiące zjechać z asfaltu będą raczej tak jak ja niezadowolone z wyboru

Jeśli chodzi o mój styl jazdy oraz miejsca, po których często jeżdżę to wybór Anakee 3 był kompletnie nie trafionym zakupem

Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
@eneron, coś takie by Tobie przypasiło do Viadra

Ciekawe tylko, jak będzie z trwałością

Ciekawe tylko, jak będzie z trwałością

- jedras
- Imię: Jędrzej
- Model: XL 1000V Varadero
- Rocznik: 1999
Ciekaw jestem jak wypada trwałość anakee 3 w porównaniu do 2. W starszym modelu wynosiła ona ponad 20kkm przy delikatnej jeździe. Ciekawe czy w nowszym będzie dużo lepiej.
Honda XL1000V Varadero
Honda XL600V Transalp
Italjet Formula 125
Suzuki GT80L
Romet Ogar 200
Romet Pony M2
Honda XL600V Transalp
Italjet Formula 125
Suzuki GT80L
Romet Ogar 200
Romet Pony M2
-
- Uczy się jeździć
- Model: Varadero 1000 XL
- Rocznik: 2009
Ja założyłem Metzeler Tourance Next i jestem zadowolniony. Na razie dopiero 2k km na nich zrobiłem ale do końca sezonu się poprawie 

- Artur O-ka
- Uczy się jeździć
Ja również założyłem na początku sezonu Metzeler Tourance EXP. Przejechałem na nich 6k km . Byłem w alpach z czego 60% jazdy w deszczu, ukraina gdzie zjeżdżając z drogi głównej ciężko dopatrzyć się asfaltu, mimo wszystko jednak 95% mojej jazdy to jednak asfalt. Opony super, fajnie się trzymają i rewelacyjnie odprowadzają wodę. Jest to opona szosowa więc świadomie w szutry się nie pchałem. Na asfalt z czystym sumieniem polecam. Natomiast co do Anakee II słyszałem że są mocno zdradliwe na białych pasach i (to też słyszałem) że dość szybko się zużywają więc zaskoczony jestem kolegi dystansem 20 tyś ale skoro tak pisze to musi to być prawda i wyklucza moje wcześniejsze ślyszenia 

Varadero XL 1000 VA DS 02
anakee III, na suchym winklu bdb+. Na mokro bdb, utwardzona szutrówka tak samo pewna jak II, na piachu w Piaskach w piach. Ale to ja jestem pierdoła, he,he. Polecam.
- eneron
- Sympatyk
Moja Anakee III trochę już przejechała i się zdązyła lekko zetrzeć - teraz gdy środek opony się "wypracował" pojawił się wkurzający dźwięk, jakby coś piszczało-gwizdało, słyszalny w przedziale 50 - 90 km/h. Ale i tak jest lepiej niż w przypadku Anakee II gdzie przy zużytej oponie powiedzmy w 50% ten hałas byl duuużó bardziej natarczywy i brzmiało to tak jak na wzór zajechanego łożyska piasty koła.
Na początku przygody z Anakee II byłem pewien, że to łożyska skończyły się i, że to one tak huczą.... okazało się, że to były opony
Na początku przygody z Anakee II byłem pewien, że to łożyska skończyły się i, że to one tak huczą.... okazało się, że to były opony
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
-
- Marka motocykla: Honda Varadero 1000
- Rocznik: 2004
a zna ktos te oponki , wygladaja ciekawie http://www.ebay.co.uk/itm/Maxxis-De-Tou ... 4612182996
-
- Rekrut
- Marka motocykla: HONDA
- Model: VARADERO
- Rocznik: 2004
ja takiego Maxxisa miałem w DL1000 nie narzekałem, po przejechaniu 16000km (z czego 50% daleki wyjazd) miała sporo bieżnika.
Przyczepność ok z bagażami i plecakiem w sumie non stop jeżdziłem, w tym stylu jazdy się spisała bardzo dobrze
ale ceną nie zaskakuje, chociaż wolałbym te maxxisy niż o wiele droższe Metlellery które są twarde.
Przyczepność ok z bagażami i plecakiem w sumie non stop jeżdziłem, w tym stylu jazdy się spisała bardzo dobrze
ale ceną nie zaskakuje, chociaż wolałbym te maxxisy niż o wiele droższe Metlellery które są twarde.