Podwyższona kanapa
- ptah
- Rekrut
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL 1000
- Rocznik: 2005
Podwyższona kanapa
Jako że jestem lekko nadgabarytowym użytkownikiem varadero chciałbym zwiększyć odległość między setami a zadkiem w celu łatwiejszego zmieniania biegów. W tej chwili żeby zbić bieg w dół muszę oderwać nogę od podnóżka. Rozważałem przestawienie dźwigni ale byłaby wtedy ustawiona mocno pod kątem w stronę gleby. Jak siadam na siedzeniu pasażera dostęp do biegałki jest idealny – stąd pomysł podwyższenia kanapy …. Czy ktoś już ćwiczył takie rozwiązanie ? Jaki to może mieć wpływ na prowadzenie motocykla (inne rozmieszczenie środka ciężkości)?
Na chłopski rozum nie powinno być problemu skoro się kanapy obniża to czemu nie podwyższyć ?
Na chłopski rozum nie powinno być problemu skoro się kanapy obniża to czemu nie podwyższyć ?
- Gregor
- Zapalony motocyklista
- Imię: Grzesiek
- Marka motocykla: Triumph
- Model: Tiger 1200
- Rocznik: 2013
Re: Podwyższona kanapa
Bagster czy Mariomoto poldnoszą kanapy więc na pewno można. Myślę, że te parę centymetrów (przy pewnie słusznej wadze
nie powinno robić znacznej różnicy hihihi 

Romet Kadet >> CZ 350 >> junak M 10 >> junak M 10 z koszem >> dniepr MT16 (kosz) >> kawasaki KZ 550 >> suzski GS 1000 >> honda Varadero >> TEX 1200
Witaj kolego, a z których Polic jesteś? Tych koło Szczecina? Bo jeśli tak to jest dobry tapicer w Szczecinie, u którego przerabiałem kanapę w zeszłym roku. Facet wykonuje dobrą robotę. Godzinę z nim spędziłem na "projektowaniu" siedzenia 

Baqeńczak!
- ptah
- Rekrut
@Gregor hehe
co do wagi to rzeczywiście nie mam problemów z trakcją tylnej gumy .... na wadze łazienkowej z lidla sie w skali nie mieszczę
.... też nie spodziewam się wielkiej różnicy bo geometria się przecież nie zmieni, co najwyżej w bańkę będzie mocniej wiało
@O`Ren niektórzy uważają że to Szczecin jest koło Polic ale co tam
jak możesz to podaj proszę namiary na tego tapicera, bo jak jest sprawdzony to nie ma co eksperymentować ....
dzięki za odpowiedzi....

@O`Ren niektórzy uważają że to Szczecin jest koło Polic ale co tam

dzięki za odpowiedzi....
- Gregor
- Zapalony motocyklista
- Imię: Grzesiek
- Marka motocykla: Triumph
- Model: Tiger 1200
- Rocznik: 2013
Tak właśnie myślałem, że skoro nogi Ci się na wiadrze nie do końca mieszczą to 40 kilo nie ważysz 

Romet Kadet >> CZ 350 >> junak M 10 >> junak M 10 z koszem >> dniepr MT16 (kosz) >> kawasaki KZ 550 >> suzski GS 1000 >> honda Varadero >> TEX 1200
Ryszard Ulacha, ul. Łukasińskiego 76, 71-215 Szczecin, tel. 091-487-93-63, email@tapicer.szczecin.pl.
Baqeńczak!
- ptah
- Rekrut
Przepraszam za nieobecność ale wygoniła mnie robota w świat ....
@O'Ren - wielkie dzięki za namiary - skorzystam
chyba kupię jakąś używaną kanapę żeby nie eksperymentować na swojej ...
@O'Ren - wielkie dzięki za namiary - skorzystam
chyba kupię jakąś używaną kanapę żeby nie eksperymentować na swojej ...
Myślę , że lepszym rozwiązaniem jest obnizenie podnóżków. Szukam takiego ustrojstwa tylko nie wiem kto sprzedaje do Varadero.
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Jeżeli obniżysz podnóżki to w zakręt będziesz wchodził jak chopperem.
Poza tym do obniżonych podnóżków trzeba by także dopasować dźwignie zmiany biegów i hamulca.melon1968 pisze:Jeżeli obniżysz podnóżki to w zakręt będziesz wchodził jak chopperem.
Baqeńczak!
Nie obnizasz o pół metraO'Ren pisze:Poza tym do obniżonych podnóżków trzeba by także dopasować dźwignie zmiany biegów i hamulca.melon1968 pisze:Jeżeli obniżysz podnóżki to w zakręt będziesz wchodził jak chopperem.