Witam. Od pewnego czasu zadaję sobie pytanie ? dlaczego w wiaderku są dwa tłumiki ? ( układ 2 - 1 - 2 ). Przecież w niektórych litrowych sportach jest jeden? Mowa o sd1 bez katalizatora.
A może dać jeden tłumik do Edzia, coby go rozbebeszył, a drugi po prostu wywalić ? Zysk na masie niebagatelny ? Z 20 kg ?
Co wy na to ?
A przede wszystkim, co na to Edzio, jako niewątpliwy fachman od wydechów ? Można prosić o ustosunkowanie się do tego ? Były już jakieś przemyślenia ? próby może ? i skutek jaki ? nie daj Boże odwrotny ?
Wydech - przerost treści nad formą ?
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Wydech - przerost treści nad formą ?
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Re: Wydech - przerost treści nad formą ?
Wg.mnie tyłek viaderka straci urok z jednym kominem.Ja kupiłem tytanowe akrapovice do remontu. Naprawiłem i dorobiłem doloty z oryginalnych tłumików.W ten sposób odchudziłem moto o jakieś 15kg i zyskałem przyzwoite brzmienie vałki.Koszt 1000zł.płock1964 pisze:Witam. Od pewnego czasu zadaję sobie pytanie ? dlaczego w wiaderku są dwa tłumiki ? ( układ 2 - 1 - 2 ). Przecież w niektórych litrowych sportach jest jeden? Mowa o sd1 bez katalizatora.
A może dać jeden tłumik do Edzia, coby go rozbebeszył, a drugi po prostu wywalić ? Zysk na masie niebagatelny ? Z 20 kg ?
Co wy na to ?
A przede wszystkim, co na to Edzio, jako niewątpliwy fachman od wydechów ? Można prosić o ustosunkowanie się do tego ? Były już jakieś przemyślenia ? próby może ? i skutek jaki ? nie daj Boże odwrotny ?
- płock1964
- Sympatyk Weteran
To nie jest odpowiedź na pytanie, tylko subiektywna opinia.melon1968 pisze:Wg.mnie tyłek viaderka straci urok z jednym kominem.Ja kupiłem tytanowe akrapovice do remontu. Naprawiłem i dorobiłem doloty z oryginalnych tłumików.W ten sposób odchudziłem moto o jakieś 15kg i zyskałem przyzwoite brzmienie vałki.Koszt 1000zł.płock1964 pisze:Witam. Od pewnego czasu zadaję sobie pytanie ? dlaczego w wiaderku są dwa tłumiki ? ( układ 2 - 1 - 2 ). Przecież w niektórych litrowych sportach jest jeden? Mowa o sd1 bez katalizatora.
Co wy na to ?
![Szczęśliwy [:DD]](./images/smilies/3a.gif)
Nie rozmawiajmy o urokach i ich braku, tylko bardziej technicznie.
Zysk masy to 7-10kg. Większego znaczenia niema czy lepiej jeden czy dwa, aczkolwiek średnice dolotu do tłumków nie są za wielkiej średnicy ,przy jednej sztuce i litrze pojemności przydało by się większe FI oczywiście mówimy po zmodyfikowaniu tłumika na przelotowy. Bo bez modyfikacji średnica wylotu fabrycznego 25-28mm może przydławić tą sporawą Vałkę .Przy dwóch tłumikach niema tego problemu .Pewne jest jedno że ładniejszy dźwięk zawsze będzie na dwóch tłumikach przelotowych niż na jednym.
EdHaust-Nie ilość a jakość decybeli się liczy-506436737
- płock1964
- Sympatyk Weteran
Dzięki za szybkie info. Podsumowując: jeden owszem, ale przelotowy i sporo większa średnica dolotu ( który trzeba powyginać - a to problem ) z kolektora do tłumika.Edzio pisze:Zysk masy to 7-10kg. Większego znaczenia niema czy lepiej jeden czy dwa, aczkolwiek średnice dolotu do tłumków nie są za wielkiej średnicy ,przy jednej sztuce i litrze pojemności przydało by się większe FI oczywiście mówimy po zmodyfikowaniu tłumika na przelotowy. Bo bez modyfikacji średnica wylotu fabrycznego 25-28mm może przydławić tą sporawą Vałkę .Przy dwóch tłumikach niema tego problemu .Pewne jest jedno że ładniejszy dźwięk zawsze będzie na dwóch tłumikach przelotowych niż na jednym.
Jak na mój gust, za duża rzeźba.