tempertura silnika
-
- Sympatyk
- Imię: Andrzej
- Marka motocykla: Honda
- Model: XL1000V
- Rocznik: 2007
tempertura silnika
Zapytanie do wszystkich. Jaką temp. osiąga u Was silnik a konkretnie do którego momentu dochodzi wskaźnik. Pytam bo nie mam chwilowo owiewki silnika tego niby pługa i wskaźnik w ogóle się nie ruszył. Wcześniej coś tam wskazywał dochodził do pierwszej kreski. teraz nie wiem czy termostat "siadł" czy też bez tej osłony silnik jest za bardzo schładzany. Dodam, że chodzi o SD01
Ktoś gdzieś kiedyś napisał "cztery koła poruszają ciało a dwa duszę"
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Re: tempertura silnika
Prawidłowa temperatura silnika jest, gdy wskazówka znajduje się delikatnie poniżej drugiej kreski. U mnie, nawet jak było 0 na dworze to udało się normalnie "dogrzać" moto, więc u Ciebie ewidentnie jest jakiś problem - albo termostat, albo czujnik. Najlepiej odpal moto i sprawdź na postoju, czy chłodnice robią się letnie, czy dopiero po pewnym czasie "nagle" robią się gorące (efekt pożądany).
-
- Sympatyk
Na postoju temperaturę wskazuje ale nie przyszło mi do głowy, że może być coś nie tak, więc skorzystam z twojej rady i sprawdzę .james pisze:odpal moto i sprawdź na postoju, czy chłodnice robią się letnie, czy dopiero po pewnym czasie "nagle" robią się gorące (efekt pożądany).
- zielonecki
- Udaje motocyklistę
- Model: Varadero XL1000
u mnie przy 4 stopniach temperatura silnika trzyma się kurczowo drugiej kreski, dzięki termostatowi z tico
Varadero XL 1000 SD01
mz etz 250
wsk 125
shl 150
ogar 205
mz etz 250
wsk 125
shl 150
ogar 205
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
A wcześniej jaką miałeś temperaturę i jakiej firmy założyłeś termostat.zielonecki pisze:u mnie przy 4 stopniach temperatura silnika trzyma się kurczowo drugiej kreski, dzięki termostatowi z tico
-
- Sympatyk
Sprawdziłem. Jest pożądany efekt. Widać osłona silnika tzw. pług ma duże znaczenie w wychłodzeniu silnika.motoendriu pisze:Na postoju temperaturę wskazuje ale nie przyszło mi do głowy, że może być coś nie tak, więc skorzystam z twojej rady i sprawdzę .james pisze:odpal moto i sprawdź na postoju, czy chłodnice robią się letnie, czy dopiero po pewnym czasie "nagle" robią się gorące (efekt pożądany).
-
- Sympatyk
- Rocznik: 1999
U mnie to wygląda tak :

Zdjęcie zrobione po chwilowym postoju w czasie jazdy wskazówka spada ciut poniżej drugiej kreski:)

Zdjęcie zrobione po chwilowym postoju w czasie jazdy wskazówka spada ciut poniżej drugiej kreski:)
Grzegorz
-
- Sympatyk
I dupa. Okazuje się, że w czasie jazdy nadal dojdzie do pierwszej kreski mimo założonej osłony silnika. Dla pewności kupiłem za parę złociszy termostat do TICO - pasuje więc założyłem i .... nic. Temperatura nie podejdzie dalej niż do pierwszej kreski. Widać tak ma być. Na termostacie z tico napisano, że otwiera się przy 82 st.motoendriu pisze:Sprawdziłem. Jest pożądany efekt. Widać osłona silnika tzw. pług ma duże znaczenie w wychłodzeniu silnika.motoendriu pisze:Na postoju temperaturę wskazuje ale nie przyszło mi do głowy, że może być coś nie tak, więc skorzystam z twojej rady i sprawdzę .james pisze:odpal moto i sprawdź na postoju, czy chłodnice robią się letnie, czy dopiero po pewnym czasie "nagle" robią się gorące (efekt pożądany).
- zielonecki
- Udaje motocyklistę
- Model: Varadero XL1000
wcześniej miałem lekko ponad pierwszą kreskę, a termostat jak znajdę pudło to napiszę jakiej firmymelon1968 pisze:A wcześniej jaką miałeś temperaturę i jakiej firmy założyłeś termostat.zielonecki pisze:u mnie przy 4 stopniach temperatura silnika trzyma się kurczowo drugiej kreski, dzięki termostatowi z tico
Varadero XL 1000 SD01
mz etz 250
wsk 125
shl 150
ogar 205
mz etz 250
wsk 125
shl 150
ogar 205
- Gregor
- Zapalony motocyklista
- Imię: Grzesiek
- Marka motocykla: Triumph
- Model: Tiger 1200
- Rocznik: 2013
Hmm... wczoraj zauważyłem, że wskazówka temperatury podczas jazdy jest tylko odrobinę nad pierwszą kreską (po około 100 km jazdy). Na postoju trzyma się na drugiej (jak na zdjęciu) - sprawdzane dzisiaj. Co może być tego przyczyną? Jak rozumiem powinna cały czas być temperatura wyższa. Chłodnice do gorącego na postoju nagrzewają się około 1 minuty.
Romet Kadet >> CZ 350 >> junak M 10 >> junak M 10 z koszem >> dniepr MT16 (kosz) >> kawasaki KZ 550 >> suzski GS 1000 >> honda Varadero >> TEX 1200
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
Sprawdziłbym termostat.Gregor pisze:Hmm... wczoraj zauważyłem, że wskazówka temperatury podczas jazdy jest tylko odrobinę nad pierwszą kreską (po około 100 km jazdy). Na postoju trzyma się na drugiej (jak na zdjęciu) - sprawdzane dzisiaj. Co może być tego przyczyną? Jak rozumiem powinna cały czas być temperatura wyższa. Chłodnice do gorącego na postoju nagrzewają się około 1 minuty.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
-
- Sympatyk
Jeżeli temperatura na postoju rośnie a podczas jazdy spada to przyczyną jest uszkodzony termostat;) też tak miałem:/ po wyciągnięciu termostatu okazało się że jest cały czas otwarty:/ koszt oryginalnego termostatu to około 230 zł w ASO (cena z 2012 roku). Po zapoznaniu się z tematem zaufałem chłopakom z forum i nabyłem termostat i tico i do dzisiaj działa bez zarzutu;)
Sprawdź czujnik temperatury;)motoendriu pisze:I dupa. Okazuje się, że w czasie jazdy nadal dojdzie do pierwszej kreski mimo założonej osłony silnika. Dla pewności kupiłem za parę złociszy termostat do TICO - pasuje więc założyłem i .... nic. Temperatura nie podejdzie dalej niż do pierwszej kreski. Widać tak ma być. Na termostacie z tico napisano, że otwiera się przy 82 st.motoendriu pisze:Sprawdziłem. Jest pożądany efekt. Widać osłona silnika tzw. pług ma duże znaczenie w wychłodzeniu silnika.motoendriu pisze:Na postoju temperaturę wskazuje ale nie przyszło mi do głowy, że może być coś nie tak, więc skorzystam z twojej rady i sprawdzę .james pisze:odpal moto i sprawdź na postoju, czy chłodnice robią się letnie, czy dopiero po pewnym czasie "nagle" robią się gorące (efekt pożądany).
Grzegorz
-
- Sympatyk
Czujnik raczej sprawny bo na postoju dojdzie do pionu/połowy/ po czym załącza wentylator.Benio pisze:Jeżeli temperatura na postoju rośnie a podczas jazdy spada to przyczyną jest uszkodzony termostat;) też tak miałem:/ po wyciągnięciu termostatu okazało się że jest cały czas otwarty:/ koszt oryginalnego termostatu to około 230 zł w ASO (cena z 2012 roku). Po zapoznaniu się z tematem zaufałem chłopakom z forum i nabyłem termostat i tico i do dzisiaj działa bez zarzutu;)
Sprawdź czujnik temperatury;)motoendriu pisze:I dupa. Okazuje się, że w czasie jazdy nadal dojdzie do pierwszej kreski mimo założonej osłony silnika. Dla pewności kupiłem za parę złociszy termostat do TICO - pasuje więc założyłem i .... nic. Temperatura nie podejdzie dalej niż do pierwszej kreski. Widać tak ma być. Na termostacie z tico napisano, że otwiera się przy 82 st.motoendriu pisze:Sprawdziłem. Jest pożądany efekt. Widać osłona silnika tzw. pług ma duże znaczenie w wychłodzeniu silnika.motoendriu pisze:Na postoju temperaturę wskazuje ale nie przyszło mi do głowy, że może być coś nie tak, więc skorzystam z twojej rady i sprawdzę .james pisze:odpal moto i sprawdź na postoju, czy chłodnice robią się letnie, czy dopiero po pewnym czasie "nagle" robią się gorące (efekt pożądany).
- Gregor
- Zapalony motocyklista
- Imię: Grzesiek
- Marka motocykla: Triumph
- Model: Tiger 1200
- Rocznik: 2013
A jak zachowują się chłodnice? nagrzewają się jednakowo czy wcześniej jedna a później druga?
Romet Kadet >> CZ 350 >> junak M 10 >> junak M 10 z koszem >> dniepr MT16 (kosz) >> kawasaki KZ 550 >> suzski GS 1000 >> honda Varadero >> TEX 1200
-
- Sympatyk
Po założeniu termostatu z TICO sprawdzałem i pierwsza zaczęła się nagrzewać lewa ta bez wentylatora. Nie wiem jak było na oryginale. Dodam, że termostaty się różnią budową. Z tiko nie ma dodatkowej sprężyny i klapki od spodu. Patrzyłem dziś raz jeszcze i zaraz po odpaleniu maszyny obie chłodnice rozgrzewają się jednocześnie ale już od samego początku tak jakby pier.... termostat. Będę musiał ponownie założyć oryginał na pewno sprawny i sprawdzić raz jeszcze.Gregor pisze:A jak zachowują się chłodnice? nagrzewają się jednakowo czy wcześniej jedna a później druga?