Jak by komuś było trzeba, to znalazłem na forum transalpa:
http://forum.transalpclub.pl/viewtopic. ... t=bezwodne
Płyn chłodniczy temp. wrzenia 180 st.
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Płyn chłodniczy temp. wrzenia 180 st.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Re: Płyn chłodniczy temp. wrzenia 180 st.
Ciekawe czy ta inwestycja jest w stanie się w ogóle zwrócić. Zestaw kosztuje prawie 600 zł, a normalny płyn (fakt, że do 130 stopni) około 40 zł...
- Merlin
- Sympatyk Weteran
- Imię: Maciek
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2011
A czy przy prawidłowo działającym układzie chłodzenia Varadero, przy założeniu, że nie jeździmy przez 24 godziny maksymalną prędkością po pustyni Mojave, zakup takiego płynu ma w ogóle sens?
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Co kto lubi i na co kogo stać - ja wychodzę z założenia, że wiaderko to konstrukcja już dość leciwa, liczona na środek lat 90 - tych, więc nie są to jakieś kosmiczne technologie, Ale są tacy, którzy kupują np. śrubkę w hondzie, bo ma znaczek, a że kosztuje 20 x + przesyłka, to inna kwestia.james pisze:Ciekawe czy ta inwestycja jest w stanie się w ogóle zwrócić. Zestaw kosztuje prawie 600 zł, a normalny płyn (fakt, że do 130 stopni) około 40 zł...
I takich też szanuję.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Prawda.płock1964 pisze:Co kto lubi i na co kogo stać - ja wychodzę z założenia, że wiaderko to konstrukcja już dość leciwa, liczona na środek lat 90 - tych, więc nie są to jakieś kosmiczne technologie, Ale są tacy, którzy kupują np. śrubkę w hondzie, bo ma znaczek, a że kosztuje 20 x + przesyłka, to inna kwestia.james pisze:Ciekawe czy ta inwestycja jest w stanie się w ogóle zwrócić. Zestaw kosztuje prawie 600 zł, a normalny płyn (fakt, że do 130 stopni) około 40 zł...
I takich też szanuję.
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
powiem tak jak ktoś lubi jazdę sportową i lubi ostro przyciskać jak najbardziej jest sens
Głownie jak pałujesz a później nagle zwalniasz i nie ma szans się schłodzić oraz panuje niższe ciśnienie można spokojjnie korek odkręcić i nic się nie stanie. Mam podobne cudo w eclipse 4wd i zdaje egzamin.
i myślę że to jedyna taka opcja.
że niby nie rdzewieje blok, ja wymieniam w divie co 2 lata i jakoś rdzy nie ma, W Polsce zalewasz płyn i jeździsz 10, 20 lat aż zaczyna zamarzać w zimie
. ....
Co do trwałości płynu bezwodnego całe życie to oczywiście przesada. Tak na prawdę ten płyn co 10-15 lat do wymiany w naszych warunkach w zależności od producenta.
Głownie jak pałujesz a później nagle zwalniasz i nie ma szans się schłodzić oraz panuje niższe ciśnienie można spokojjnie korek odkręcić i nic się nie stanie. Mam podobne cudo w eclipse 4wd i zdaje egzamin.
i myślę że to jedyna taka opcja.
że niby nie rdzewieje blok, ja wymieniam w divie co 2 lata i jakoś rdzy nie ma, W Polsce zalewasz płyn i jeździsz 10, 20 lat aż zaczyna zamarzać w zimie

Co do trwałości płynu bezwodnego całe życie to oczywiście przesada. Tak na prawdę ten płyn co 10-15 lat do wymiany w naszych warunkach w zależności od producenta.
yamaha xj900/małe wiadro może kiedyś z dużym sercem