Padł akumulator?
- Akar
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 1000 XL
- Rocznik: 1999
Padł akumulator?
Jako że po wymianie rozrządu Varadero szarpie przy 5-6tys. rpm postanowiłem wymienić filtr paliwa, szukając przyczyny szarpania. Po wymianie filtra paliwa chciałem zrobić jazdę próbną. Moto przed garażem odpaliło na dotyk, zero problemów. Przejechałem ok. 20km i zatrzymałem się na czerwonym świetle (remont drogi - ruch wahadłowy). Postałem prawie minutę, rozglądałem się w prawo i lewo... Nagle patrzę na zegary,a te dosłownie oszalały. Wyświetlacz przebiegu zaczął mrugać, wskazówka z obrotów skakała od 1 do 3tys. (a z tego co dobrze kojarzę to silnik dalej równo pracował na ok. 1,2tys.), kontrolka światła mijania również zaczęła gasić się i załączać po czym Varadero się wyłączyło. Próbowałem odpalić, ale cisza...
Na ratunek przyjechał mój brat. Wziął akumulator ze swojego Viaderka i po szybkim przeszczepie moje Viadro odpaliło.
Przyjechałem do domu i przyjrzałem się mojemu aku. Dosłownie WCIĄGNĘŁO boczne ściany akumulatora, tak że były po prostu wklęsłe. Po wyciągnięciu z moto na mierniku wyświetliło się 11,6V.
Z kolei ładowanie na zapiętym akumulatorze mojego brata miałem na poziomie 14,5V.
Podłączyłem stary akumulator do prostownika. Odłączyłem go po 2-3h ładowania. Następnego dnia miałem na akumulatorze 13V i boczne ściany akumulatora były proste, płaskie.
Szlag trafił akumulator czy może powinienem jeszcze coś skontrolować? Miałem tylko wymienić rozrząd i jeździć, a tu jakieś ceregiele się zaczęły po wymianie. Czy mechanik mógł coś pochrzanić?
Jeżeli napisałem coś zbyt chaotycznie to chętnie wyjaśnię. Moja wiedza jest skromna, dlatego tyle ile mogłem to sprawdziłem...
Na ratunek przyjechał mój brat. Wziął akumulator ze swojego Viaderka i po szybkim przeszczepie moje Viadro odpaliło.
Przyjechałem do domu i przyjrzałem się mojemu aku. Dosłownie WCIĄGNĘŁO boczne ściany akumulatora, tak że były po prostu wklęsłe. Po wyciągnięciu z moto na mierniku wyświetliło się 11,6V.
Z kolei ładowanie na zapiętym akumulatorze mojego brata miałem na poziomie 14,5V.
Podłączyłem stary akumulator do prostownika. Odłączyłem go po 2-3h ładowania. Następnego dnia miałem na akumulatorze 13V i boczne ściany akumulatora były proste, płaskie.
Szlag trafił akumulator czy może powinienem jeszcze coś skontrolować? Miałem tylko wymienić rozrząd i jeździć, a tu jakieś ceregiele się zaczęły po wymianie. Czy mechanik mógł coś pochrzanić?
Jeżeli napisałem coś zbyt chaotycznie to chętnie wyjaśnię. Moja wiedza jest skromna, dlatego tyle ile mogłem to sprawdziłem...
- maly
- Zapalony motocyklista
- Imię: Wojtek
- Marka motocykla: honda varadero
- Model: xl1000
- Rocznik: 2001
Re: Padł akumulator?
sprawdź jeszcze regulator napięcia może to on rozwalił ci akumulator
- Merlin
- Sympatyk Weteran
- Imię: Maciek
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2011
Mnie zastanawiają wklęśnięte ścianki akumulatora. Jak mi padł regulator w dragu to akumulator solidnie napęczniał i był bardzo gorący.
Tak czy tak aku do wymiany i jak pisał Poprzednik sprawdź ładowanie.
Tak czy tak aku do wymiany i jak pisał Poprzednik sprawdź ładowanie.
-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Marka motocykla: honda
- Model: sd01
Ooo właśnie to zapnij woltomierz bo mnie się zdaje że Ci sie coś dzieje z napięciem ładowaniamaly pisze:sprawdź jeszcze regulator napięcia może to on rozwalił ci akumulator
I oczywiście na początek przegląd kostek od reglera w motku i tematów na forum
A w sercu zawsze XL600V
-
- Udaje motocyklistę
- Model: Varadero 1000
Takie klocki po wizycie u mechanika? Pewny jesteś, że nie masz "nowego" akumulatora? Od mechanika właśnie?
- Akar
Tak, wszystkie klocki pojawiły się po wymianie rozrządu. Mechanik wygląda na faceta dobrego i sumiennego. Tak więc jak już to mógł coś przez przypadek spieprzyć. Co do aku to nie jestem pewny, chyba mam swój stary :P muszę poszukać w necie jak rozszyfrować datę produkcji mojego akumulatora.
- Merlin
- Sympatyk Weteran
A co rozrząd na wspólnego a akumulatorem?
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
Mechanika ?Merlin pisze:A co rozrząd na wspólnego a akumulatorem?
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
- Merlin
- Sympatyk Weteran
Pisałem w domyśle jak rozrząd może uszkodzić akumulator?
Ostatnio zmieniony pt lip 25, 2014 4:32 pm przez Merlin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Akar
Bardziej mnie zaniepokoiło to przerywanie i brak mocy przy 5-6tys. rpm., czego wcześniej nie było. Ale mechanik powiedział, że mogę odstawić moto i zajmie się gaźnikami jeszcze. W sumie po tym co z nim gadałem i co mi znajomi powiedzieli to facet godny zaufania, dlatego na spokojnie podchodzę do tego Dzisiaj wezmę od brata aku, przewiozę się i zobaczę czy problem tkwił tylko w akumulatorze czy gdzieś głębiej.