Bieg jałowy - problem
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL125
- Rocznik: 2004
Bieg jałowy - problem
Witam,
jestem świeżym posiadaczem Viaderka o mniejszej pojemności, tj. 125. Mój nowy nabytek ma na liczniku ok. 39.000km. Biegi podczas jazdy wchodzą bardzo delikatnie i płynnie. Mam jednak problem z wysprzęgleniem stojąc w miejscu. Gdy dodam gazu i obroty pójdą do góry problem znika i mogę wysprzęglić.
Prosiłbym o pomoc, co może być przyczyną. Znajomy ma rok starszą Varaderkę (2003r) i nie musi tak kombinować.
Pozdrawiam.
jestem świeżym posiadaczem Viaderka o mniejszej pojemności, tj. 125. Mój nowy nabytek ma na liczniku ok. 39.000km. Biegi podczas jazdy wchodzą bardzo delikatnie i płynnie. Mam jednak problem z wysprzęgleniem stojąc w miejscu. Gdy dodam gazu i obroty pójdą do góry problem znika i mogę wysprzęglić.
Prosiłbym o pomoc, co może być przyczyną. Znajomy ma rok starszą Varaderkę (2003r) i nie musi tak kombinować.
Pozdrawiam.
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Re: Bieg jałowy - problem
Ma sie rozumieć że jedynka nie wchodzi?A nie ma różnicy czy silnik zimny lub gorący i jeśli wskoczy czy nie ciągnie do przodu?inmortal86 pisze:Witam,
Pozdrawiam.
-
Witam ponownie,
są dwa rodzaje tej samej sytuacji:
1) Odpalam zimny/ciepły motor. Jedynka wchodzi normalnie, delikatnie ciągnie. Nie mogę teraz wysprzęglić ani wrzucić dwójki. Ruszam zatem w drogę i wszystkie biegi wchodzą płynnie, bez szarpnięć, zgrzytów itp. Zatrzymuję się, mam dowolny bieg... i nie mogę już zlecieć ani w dół ani w górę. Gdy dodam delikatnie gazu i obroty pójdą do góry mogę zmieniać biegi.
2) Odpalam zimny/ciepły motor. Jedynka wchodzi delikatnie ciągnąc. Tak jak wyżej, nie mogę wysprzęglić... gaszę zatem motor i uruchamiam tylko zapłon. Wszystkie bieg wchodzą normalnie, góra/dół. Mogę wysprzęglać do woli.
Problem dotyczy zatem tylko odpalonego silnika. Wymieniłem dzisiaj olej, wlałem nowy. Podciągnąłem delikatnie linkę od sprzęgła... i nic.
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Pozdrawiam.
są dwa rodzaje tej samej sytuacji:
1) Odpalam zimny/ciepły motor. Jedynka wchodzi normalnie, delikatnie ciągnie. Nie mogę teraz wysprzęglić ani wrzucić dwójki. Ruszam zatem w drogę i wszystkie biegi wchodzą płynnie, bez szarpnięć, zgrzytów itp. Zatrzymuję się, mam dowolny bieg... i nie mogę już zlecieć ani w dół ani w górę. Gdy dodam delikatnie gazu i obroty pójdą do góry mogę zmieniać biegi.
2) Odpalam zimny/ciepły motor. Jedynka wchodzi delikatnie ciągnąc. Tak jak wyżej, nie mogę wysprzęglić... gaszę zatem motor i uruchamiam tylko zapłon. Wszystkie bieg wchodzą normalnie, góra/dół. Mogę wysprzęglać do woli.
Problem dotyczy zatem tylko odpalonego silnika. Wymieniłem dzisiaj olej, wlałem nowy. Podciągnąłem delikatnie linkę od sprzęgła... i nic.
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Pozdrawiam.
- vaaks
- Sympatyk
- Imię: Władysław
- Marka motocykla: SUZUKI
- Model: DL 650
- Rocznik: 2017
Zacznij od regulacji linki sprzęgła.
Młodość przychodzi z wiekiem. S. Tym
Wiek to tylko liczba
------------------------------------------------------------------------
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
Wiek to tylko liczba
------------------------------------------------------------------------
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
-
Właśnie próbowałem tego już... Zarówno przy manetce jak i przy silniku. Chyba, że robię to mało umiejętnie i dlatego nie ma efektu.vaaks pisze:Zacznij od regulacji linki sprzęgła.
-
- Sympatyk
Z dekla sprzęgła wychodzi wodzik który ma luz jałowy który musisz zredukować do minimum.Po regulacji pancerz linki sprzęgła powinien max.wychodzić z gniazda przy klamce ok.1mm.
- szuler
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Marcin
- Marka motocykla: Suzuki
- Model: DL650A Ruda Suzia
- Rocznik: 2011
Zgodnie z instrukcją użytkowania motocykla luz na końcówce klamki sprzęgła w XL125 powinien wynosić 10-20mm.
Pozdrawiam,
Marcin
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Marcin
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
-
Witam,
wczoraj pogoda sprzyjała, więc pobawiłem się chwilę przy motorze. Niestety, nie jest to problem linki - po regulacji i zlikwidowaniu luzu problem dalej występuje. Wystarczy dodać jednak odrobinę gazu lub wyłączyć silnik i mogę wrzucać biegi. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Pozdrawiam
wczoraj pogoda sprzyjała, więc pobawiłem się chwilę przy motorze. Niestety, nie jest to problem linki - po regulacji i zlikwidowaniu luzu problem dalej występuje. Wystarczy dodać jednak odrobinę gazu lub wyłączyć silnik i mogę wrzucać biegi. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Pozdrawiam
-
- Uczy się jeździć
- Imię: Bartas
- Model: Varadero 1000
- Rocznik: 1999
czy sprzegło ciągnie podczas jazdy?
Jak Ci w życiu coś nie idzie i wpadasz pyskiem w błoto, to musisz być jak dzik:
Pchać to błoto ryjem do przodu....
-
No właśnie podczas jazdy nie ciągnie, biegi wchodzą płynnie. Ciągnie jedynie, gdy stoję w miejscu. Wtedy czuć delikatnie po wrzuceniu jedynki "rwanie" do przodu.wentyl pisze:czy sprzegło ciągnie podczas jazdy?
-
- Uczy się jeździć
- Imię: Bartas
- Model: Varadero 1000
- Rocznik: 1999
problem z biegami moze tez powodować zbyt mocno naciągnięty łańcuch....zrób luz zgodny z serwisówką a nawet deko luźniej.
Jak Ci w życiu coś nie idzie i wpadasz pyskiem w błoto, to musisz być jak dzik:
-
- Sympatyk
A jaki olej masz w silniku?
-
Zalałem Total Activa 15w40 - taki mi polecili w sklepie motoryzacyjnym.melon1968 pisze:A jaki olej masz w silniku?
-
- Sympatyk
A wg. serwisu nie powinien być 10W-40?Ten olej to chyba do osobówki i jeszcze diesla?
-
Mój błąd, nie ta bańka. Motul 10w40 - więc to nie tu problem. Jeszcze pobawię się jutro z rana naciągiem łańcucha. Jeśli to nic nie da, to zostanie chyba tylko tarcza sprzęgłowa.melon1968 pisze:A wg. serwisu nie powinien być 10W-40?Ten olej to chyba do osobówki i jeszcze diesla?