Światła drogowe czy mijania - dobrze podłączone?
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 125
- Rocznik: 2006
Światła drogowe czy mijania - dobrze podłączone?
Mam prośbę. Czy ktoś mógłby mi napisać czy mam dobrze podłączone światła?
Tak świecą mijania:
http://i59.tinypic.com/2z83nyf.jpg
Tak świecą drogowe:
http://i62.tinypic.com/9vdv0o.jpg
Jak widać drogowe świecą znacznie niżej i bliżej ale za to szerzej. Mijania walą prawie w kosmos, mimo że mam ustawione możliwie najniżej jak się da. Tak ma być? Dla mnie to trochę nielogiczne.
Tak świecą mijania:
http://i59.tinypic.com/2z83nyf.jpg
Tak świecą drogowe:
http://i62.tinypic.com/9vdv0o.jpg
Jak widać drogowe świecą znacznie niżej i bliżej ale za to szerzej. Mijania walą prawie w kosmos, mimo że mam ustawione możliwie najniżej jak się da. Tak ma być? Dla mnie to trochę nielogiczne.
-
- Uczy się jeździć
- Rocznik: 2007
Re: Światła drogowe czy mijania - dobrze podłączone?
Chyba masz rację, mi światła mijania świecą jak twoje długie, krótko ale szeroko. Ale to chyba łatwo sprawdzić, żarówki są 2-włóknowe jak światła stopu.
-
Dzięki Mury.
Powiem tak...
3 dni szukania rozwiązania, przekopywania zdjęć, filmów jak powinny świecić światła w Varaderce, szukania śrub regulacyjnych (prócz tej pod kloszem), grzebania w książce serwisowej, w akcie desperacji
gdy zapisałem się na forum w poszukiwaniu odpowiedzi - olśnienie! Gość od którego kupiłem moto odwrotnie żarówki wsadził i lustro odbijało w dół wysyłając całe światło w kosmos. Zamontowałem odwrotnie (a myślałem że się nie da) i nareszcie widzę gdzie jadę 
Tadaaaam! Mission Complete.
Będzie dla potomnych.
Pozdrowienia
Powiem tak...
3 dni szukania rozwiązania, przekopywania zdjęć, filmów jak powinny świecić światła w Varaderce, szukania śrub regulacyjnych (prócz tej pod kloszem), grzebania w książce serwisowej, w akcie desperacji

Tadaaaam! Mission Complete.
Będzie dla potomnych.
Pozdrowienia

-
- Uczy się jeździć
- Rocznik: 2007
Sprawdziłem dzisiaj i nie miałem racji, u mnie światła świecą tak jak na twoich zdjęciach, tylko tak jak piszesz odwrócone o 180 st.
- damian
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: varadero 125 xl
- Rocznik: 2001
No właśnie ja w tej sprawie. Jedna żaróweczka mi się tylko żarzyła i wszystko rozebrałem teraz już jest dobrze ale pojawiło się pytanie. Jako, że mijania są słabsze to świecą "na około" i odbijane są przez całe lustro lampy. Ale co z drogowymi? Czy lustro żarówki ma kierować strumień w górę czy w dół? Logicznie myśląc to jak żarówka świeci w górę to lustro górne odbija światło w dół i analogicznie jak świeci w dół to lustro lampy odbija światło w górę. Czy logicznie kombinuję? To teraz jak ma być? Lustro lampy ma obijać z góry czy z dołu? Mi wydaje się, że z góry.
-
U mnie jest tak:
Mijania: świeci się żarnik z lusterkiem. Lusterko jest pod żarnikiem, odbija światło w górę reflektora, a ten z kolei na drogę przed moto.
Drogowe: świeci się żarnik bez lusterka. Cała moc
idzie na całe lustro - świeci wyżej czyli dalej.
Edit:
Nie mogę znaleźć grafiki dla żarówki takiej jaką mam, ale u mnie światła działają wg poniższej:

Mijania: świeci się żarnik z lusterkiem. Lusterko jest pod żarnikiem, odbija światło w górę reflektora, a ten z kolei na drogę przed moto.
Drogowe: świeci się żarnik bez lusterka. Cała moc

Edit:
Nie mogę znaleźć grafiki dla żarówki takiej jaką mam, ale u mnie światła działają wg poniższej:

Ostatnio zmieniony śr lut 25, 2015 9:13 pm przez Kudlaty, łącznie zmieniany 2 razy.
- damian
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: varadero 125 xl
U mnie działa już w ten sam schemat. I muszę przyznać, że wcale nie jest tak tragicznie z tym oświetleniem jak to niektórzy opisują. Podejrzewam, że mają właśnie pozamieniane kabelki albo żarówki odwrotnie.
Dla potomnych.
Żarówka do oprawki pasuje tylko w jednym położeniu i nie da się jej odwrotnie włożyć. Za to oprawka żarówki może być odwrócona o 180 stopni. Montując oprawkę żarówki w kloszu musimy ustawić ją podłączeniami (przewodami) do dołu. Należy jeszcze wcześniej sprawdzić, czy obie żarówki świecą tak samo. Czyli czy nie świeci w jednej żarnik mijania a w drugiej żarnik drogowych, co świadczy o zamienionych przewodach. (niebieski i biały).
Zielony przewód podłączony z boku żarówki to masa.
Jeżeli żaróweczka się tylko żarzy to znaczy, że brakuje masy. Najczęstszą przyczyną jest albo zerwany przewód albo (tak jak było w moim przypadku za bardzo zgnieciony uziom w oprawce żarówki. Można go wyprostować przy pomocy małego wkrętaka. Tylko delikatnie. Musi tylko zdecydowanie stykać się z trzonkiem żarówki.
To chyba tyle. Jak coś Wam jeszcze wpadło do głowy to dopiszcie. Kiedyś może się komuś przydać.
Dla potomnych.
Żarówka do oprawki pasuje tylko w jednym położeniu i nie da się jej odwrotnie włożyć. Za to oprawka żarówki może być odwrócona o 180 stopni. Montując oprawkę żarówki w kloszu musimy ustawić ją podłączeniami (przewodami) do dołu. Należy jeszcze wcześniej sprawdzić, czy obie żarówki świecą tak samo. Czyli czy nie świeci w jednej żarnik mijania a w drugiej żarnik drogowych, co świadczy o zamienionych przewodach. (niebieski i biały).
Zielony przewód podłączony z boku żarówki to masa.
Jeżeli żaróweczka się tylko żarzy to znaczy, że brakuje masy. Najczęstszą przyczyną jest albo zerwany przewód albo (tak jak było w moim przypadku za bardzo zgnieciony uziom w oprawce żarówki. Można go wyprostować przy pomocy małego wkrętaka. Tylko delikatnie. Musi tylko zdecydowanie stykać się z trzonkiem żarówki.
To chyba tyle. Jak coś Wam jeszcze wpadło do głowy to dopiszcie. Kiedyś może się komuś przydać.
- Gregory840
- Uczy się jeździć
- Model: Varadero XL 125
- Kontakt:
Urwał nać!!! O dzień za późno przeczytane 
Moje żarówki świeciły również w kosmos (wyszło przypadkiem jadąc wieczorem bo za dnia kto by się tam światłami przejmował) i pierwsze co to zacząłem kręcić śrubą regulującą... no i jak już miałem stwierdzić, że prawie ok to co? To śruba powiedziała "dziękuję, wychodzę" i dupa blada bo nie chce się dać wkręcić z powrotem - tam jest jakiś patent? Ktoś to rozbierał, jakieś fotki, szkic, cokolwiek?
Potem sam doszedłem, że głupie ale spróbuję odwrócić żarówki no i bingo. Teraz mi świecą w dół a nie mam jak ich podnieść...
I pytanko drugie bo: przed odwróceniem żarówek świeciły mi OBIE jednocześnie i na mijania i na długich a po odwróceniu na mijania tylko świeci jedna a na długich przełącza się na drugą... Oberwałem jakiś kabelek czy to tak powinno być?

Moje żarówki świeciły również w kosmos (wyszło przypadkiem jadąc wieczorem bo za dnia kto by się tam światłami przejmował) i pierwsze co to zacząłem kręcić śrubą regulującą... no i jak już miałem stwierdzić, że prawie ok to co? To śruba powiedziała "dziękuję, wychodzę" i dupa blada bo nie chce się dać wkręcić z powrotem - tam jest jakiś patent? Ktoś to rozbierał, jakieś fotki, szkic, cokolwiek?
Potem sam doszedłem, że głupie ale spróbuję odwrócić żarówki no i bingo. Teraz mi świecą w dół a nie mam jak ich podnieść...
I pytanko drugie bo: przed odwróceniem żarówek świeciły mi OBIE jednocześnie i na mijania i na długich a po odwróceniu na mijania tylko świeci jedna a na długich przełącza się na drugą... Oberwałem jakiś kabelek czy to tak powinno być?
- waldeman
- Sympatyk Weteran
- Imię: Waldek
- Marka motocykla: BMW GS
- Model: F 800 ADV
- Rocznik: 2016
Powinny świecić 2 x mijania /2 x drogowe , więc pewnie coś masz namieszane. Nie mam pewności jak jest w twoim roczniku, ale u mnie śruba regulacji wysokości wkręca się w tzw. kamień wykonany z plastiku, czyli nakrętkę M-6 w której bardzo łatwo zerwać gwint. Spróbuj wyjąć żarówki i wprowadzić tę śrubę na jej miejsce w lampie, palcami ustawiając odpowiednio klosz.

- Gregory840
- Uczy się jeździć
- Kontakt:
Też mi się wydaje, że powinny świecić oba jednocześnie - czyli coś tam się spie.... jak odwróciłem żarówki (może coś poluzowałem, jeszcze nie miałem czasu tego sprawdzić i zrobić) ale przy okazji wyszedł jeszcze jeden babol, którego również wcześniej nie miałem - po wejściu na wyższe obroty gaśnie mi światło mijania i jadę tylko na pozycjach, gdy obroty spadną to po chwili już się żarówka świeci (pewnie cała moc idzie w motor i komputer wyłącza lampę
)
Jestem pewien, że obie rzeczy są ze sobą jakoś powiązane, jak tylko ogarnę temat to napiszę co było przyczyną.

Jestem pewien, że obie rzeczy są ze sobą jakoś powiązane, jak tylko ogarnę temat to napiszę co było przyczyną.
-
- Imię: daniel
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero
- Rocznik: 2012
to jest znak.. musisz wolniej jezdzic. :-)
a tak na serio to faktycznie. obie strony lampy maja swiecic tak samo, a co zanikania swiatla przy wyzszych obrotach , wg mnie , albo od wibracji cos nie styka albo slabe napiecie w instalacji i ucina, . na wolnych obrotach zauwazyles moze migotanie swiatel?
a tak na serio to faktycznie. obie strony lampy maja swiecic tak samo, a co zanikania swiatla przy wyzszych obrotach , wg mnie , albo od wibracji cos nie styka albo slabe napiecie w instalacji i ucina, . na wolnych obrotach zauwazyles moze migotanie swiatel?
-
Taka dygresja w postaci krótkiej historyjki.
Kolega miał problem z kierunkowskazami. Musiał wciskać hamulec żeby mu kierunki zaczęły działać. Po wielu poszukiwaniach okazało się, że przekaźnik (chyba, bo może mi pamięć szwankuje) był walnięty i dawał na instalację za wysokie napięcie. Mechanik powiedział, że miał dużo szczęścia, że moto mu się nie spaliło.
Do pointy
Nie to, że straszę, ale sprawdź czy masz dobre napięcie na jałowym i na obrotach.
Gdzie sprawdzać i jak to za wiele nie pomogę bo się na tym nie znam.
Kolega miał problem z kierunkowskazami. Musiał wciskać hamulec żeby mu kierunki zaczęły działać. Po wielu poszukiwaniach okazało się, że przekaźnik (chyba, bo może mi pamięć szwankuje) był walnięty i dawał na instalację za wysokie napięcie. Mechanik powiedział, że miał dużo szczęścia, że moto mu się nie spaliło.
Do pointy

Gdzie sprawdzać i jak to za wiele nie pomogę bo się na tym nie znam.
- Gregory840
- Uczy się jeździć
- Kontakt:
Tak jak czułem - błahostki (w końcu to Honda!)
Poluzowany kabelek od akumulatora + przepalone jedno włókno w jednej z żarówek i robiła się dyskoteka.
Przykręcony kabelek i wymienione żarówki i jest wszystko cacy
Dziwi mnie tylko jakość świateł drogowych, które robią dziurę na samym środku (może wina żarówek - firmy Awina czy coś) ale nie będę z tym walczyć bo po nocy nie jeżdżę. Mijania świecą całkiem dobrze.

Poluzowany kabelek od akumulatora + przepalone jedno włókno w jednej z żarówek i robiła się dyskoteka.
Przykręcony kabelek i wymienione żarówki i jest wszystko cacy

Dziwi mnie tylko jakość świateł drogowych, które robią dziurę na samym środku (może wina żarówek - firmy Awina czy coś) ale nie będę z tym walczyć bo po nocy nie jeżdżę. Mijania świecą całkiem dobrze.