Witajcie :) pomoc przy zakupie pierwszego moto
- maly
- Zapalony motocyklista
- Imię: Wojtek
- Marka motocykla: honda varadero
- Model: xl1000
- Rocznik: 2001
Re: Witajcie :) pomoc przy zakupie pierwszego moto
mazury witają 

- Gregory840
- Uczy się jeździć
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL 125
- Kontakt:
Pozdrawiam Mazury - jako dziecko mieszkałem na Warmii (w Olsztynie), potem wywiało mnie nad morze a parę lat temu dojeżdżałem bagatela 400km ponownie do Olsztyna bo tam kończyłem studiamaly pisze:mazury witają

Tak pi razy drzwi - czy jeśli bym kupił wskazany przeze mnie egzemplarz to dokładając powiedzmy 1 tysiąc zł jestem w stanie zrobić z niego prawie igiełkę czy nie ma szans? (oczywiście teoretycznie bo nikt nie wie co tam w nim siedzi)
-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Pawel
- Model: XL1000V Varadero
- Rocznik: 2005
Witam serdecznie i pozdrawiam 

- Gregory840
- Uczy się jeździć
- Kontakt:
Kupiłem! 
Varadero pojechało od razu do mechanika bo coś tam jeszcze wyszło ale sprzedający pokrywa koszt naprawy a najlepsze jest to, że robi to u mojego fachowca
Jest do zrobienia kilka rzeczy, do wymiany opony, tarcze hamulcowe, jakiś wyciek, nieszczelności wydechu, pomalować plastiki, obszyć kanapę, założyć lusterka - na to wszystko udało się dość mocno utargować
Z plusów: silnik zdecydowanie ok, prosty, książka serwisowa, wpisy, przeglądy, rachunki łącznie z fakturą zakupu z salonu. Jeździ

Varadero pojechało od razu do mechanika bo coś tam jeszcze wyszło ale sprzedający pokrywa koszt naprawy a najlepsze jest to, że robi to u mojego fachowca

Jest do zrobienia kilka rzeczy, do wymiany opony, tarcze hamulcowe, jakiś wyciek, nieszczelności wydechu, pomalować plastiki, obszyć kanapę, założyć lusterka - na to wszystko udało się dość mocno utargować

Z plusów: silnik zdecydowanie ok, prosty, książka serwisowa, wpisy, przeglądy, rachunki łącznie z fakturą zakupu z salonu. Jeździ

-
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero 125
- Rocznik: 2002
Kupiłeś ttą z pierwszego postu ?
- Gregory840
- Uczy się jeździć
- Kontakt:
Tak
Mimo kilku niedociągnięć, o których wspomniałem została zaakceptowana przez kogoś kto się zna i tym zajmie więc za jakiś czas pochwale się co zostało zrobione i lepszymi zdjęciami 

- damian
- Model: varadero 125 xl
Gregory840 pisze:Kupiłem!
To wszystko zrobisz na koszt poprzedniego właściciela?
Jeżeli tak to gratulacje, ale jeżeli nie to szykuj kasę bo ze 2k popłyniesz.
Mimo wszystko gratulacje.
- Gregory840
- Uczy się jeździć
- Kontakt:
Dzięki!damian pisze:
To wszystko zrobisz na koszt poprzedniego właściciela?
Jeżeli tak to gratulacje, ale jeżeli nie to szykuj kasę bo ze 2k popłyniesz.
Mimo wszystko gratulacje.
Wszystko na jego koszt to by była sytuacja idealna

Dokładnie ok 2tys a nawet zakładam trochę ponad żeby zrobić wszystko co tylko się rzuciło w oczy podczas oględzin + jak to w życiu bywa zapas na coś co zawsze może jeszcze wyskoczyć. Najdroższe z listy do zrobienia to: malowanie, opony i tarcze hamulcowe. Reszta to raczej będą drobiazgi. Zobaczymy co wyjdzie w praniu. Do wiosny mam czas

- Gregory840
- Uczy się jeździć
- Kontakt:
Żeby uniknąć typowo polskiego biadolenia, narzekania jaki to być może przepłacony szrot kupiłem itp itd to tylko przypomnę, że założenie było: coś niedrogiego, nieawaryjnego, wygodnego, łatwego w prowadzeniu i obsłudze na pierwsze moto do nauki.
Jeśli małe Varadero mi się spodoba a przede wszystkim nie znudzi i wystarczy (moc) to będzie zrobione powyższe a nawet i więcej. Ale jeżeli nie będzie to dla mnie moto na lata tylko na pół sezonu to niestety zrobione będą tylko najpilniejsze rzeczy i przesiadka na coś większego.

Jeśli małe Varadero mi się spodoba a przede wszystkim nie znudzi i wystarczy (moc) to będzie zrobione powyższe a nawet i więcej. Ale jeżeli nie będzie to dla mnie moto na lata tylko na pół sezonu to niestety zrobione będą tylko najpilniejsze rzeczy i przesiadka na coś większego.

- imnariel
- Udaje motocyklistę
- Imię: Maria
- Marka motocykla: BMW
- Model: F650GS
Od razu Ci powiem, że nawet jak Ci się bardzo spodoba, to może być na pół sezonu ;-) zwłaszcza jak siedziałeś już na czymś mocniejszym (czyli Gladiusie) i masz kat.A . Mnie po dwóch tygodniach już brakowało mocy ;-)Gregory840 pisze:Żeby uniknąć typowo polskiego biadolenia, narzekania jaki to być może przepłacony szrot kupiłem itp itd to tylko przypomnę, że założenie było: coś niedrogiego, nieawaryjnego, wygodnego, łatwego w prowadzeniu i obsłudze na pierwsze moto do nauki.
Viaderko Twoje powyższe wymagania spełni, możesz go doprowadzić do lepszego stanu i wtedy może nie zarobisz, ale nie stracisz na sprzedaży później. Owszem na wiosnę będzie pierwszy bum, ale potem jeszcze będą Ci co nie uzbierali pieniążków, lub 3 lat na czas ;-)
Przychodzisz do domu, otwierasz piwo, siadasz na fotelu, a wokół cisza...
I wtedy sam wybierasz co to jest: samotność czy wolność.
I wtedy sam wybierasz co to jest: samotność czy wolność.
-
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero 125
- Rocznik: 2002
imnariel już nie przesadzaj z tą mocą , wielu już wyrosło z tego żeby gnać na złamanie karku. Doskonale rozumie że przydało by się parę koników do wyprzedzania , ale mi osobiście do niczego więcej ,więcej mocy nie potrzeba. O aucie słyszałem to samo i fakt nie raz by się przydało kilkadziesiąt kucyków więcej ,ale od kilku lat jakoś starcza to co mam i nie myślę wcale o wymianie na coś lepszejszego
.

- damian
- Model: varadero 125 xl
Dokładnie, nie ma co przesadzać do spokojnej jazdy wystarczy.sliwa pisze:imnariel już nie przesadzaj z tą mocą , wielu już wyrosło z tego żeby gnać na złamanie karku. Doskonale rozumie że przydało by się parę koników do wyprzedzania , ale mi osobiście do niczego więcej ,więcej mocy nie potrzeba. O aucie słyszałem to samo i fakt nie raz by się przydało kilkadziesiąt kucyków więcej ,ale od kilku lat jakoś starcza to co mam i nie myślę wcale o wymianie na coś lepszejszego.
- szuler
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Marcin
- Marka motocykla: Suzuki
- Model: DL650A Ruda Suzia
- Rocznik: 2011
Jest jeszcze jeden aspekt: to co może bez problemu mała Vara nie może tak po lekku inne, mocne i ciężkie moto np. duża Vara. Dlatego mam obie 

Pozdrawiam,
Marcin
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Marcin
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
- Gregory840
- Uczy się jeździć
- Kontakt:
No niestety w warsztacie wyszło jeszcze kilka baboli i czegoś tam się nie udało wyregulować także za radą mechanika dziś motocykl został oddany
Właścicielem Hondy Varadero byłem całe 4 dni... także wciąż szukam 
A z racji tego, że ceny 125cc są czasami przesadnie wysokie w porównaniu do poważniejszych pojemności to niestety zaczynam znów myśleć o jakiejś 600 (Hornet lub FZ6) tylko ciekaw jestem kto się za mnie nauczy jeździć i zda egzamin?

A z racji tego, że ceny 125cc są czasami przesadnie wysokie w porównaniu do poważniejszych pojemności to niestety zaczynam znów myśleć o jakiejś 600 (Hornet lub FZ6) tylko ciekaw jestem kto się za mnie nauczy jeździć i zda egzamin?

- RubberDuck
- Dzień dobry jestem tu nowy.
Zobacz też transalpa jeśli chcesz pojechac gdzieś dalej.
Duże koło z przodu daje duży komfort pokonywania nierówności a sam motocykl prowadzi się jak rower.
Laski na to nie wyrwiesz, ale będziesz sobie bardzo chwalił.
Duże koło z przodu daje duży komfort pokonywania nierówności a sam motocykl prowadzi się jak rower.
Laski na to nie wyrwiesz, ale będziesz sobie bardzo chwalił.
RubberDuck.