Hamulec tył
-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero 125
- Rocznik: 2002
Re: Hamulec tył
Michał a mógłbyś powstawiac przecinki bo już nie wiem o co chodzi, ten klucz 10 to do śruby widocznej na zdjęciu ?
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Miałem zmotaną afrykę.next22 pisze:W afryce sa dwi sruby i jazmo zostaje a zacisk wychodzi
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
- Bonq
- Rekrut
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL125V
- Rocznik: 2006
Przed zdjęciem zacisku wyjmiesz klocki, nie musisz odkręcać prowadnicy, wystarczy śruba z tyłu na klucz płaski 10 (u mnie był klucz 12) z tyłu unosisz zacisk i zsuniesz z prowadnicy, która jest z przodu bez problemu. Zapamiętaj jak masz ustawioną blaszkę trzymającą klocek. Ja cały zacisk remontowałem sam. Jeśli masz wżery na tłoczku bardzo drobnym papierem go polerujesz najlepiej nawilżonym w płynie hamulcowym, pod delikatnym naciskiem, aby tylko usunąć rdzę i wżery. Jego powierzchnia powinna być gładka jak lustro, bez żadnych najmniejszych rysek. Pamiętaj o rękawiczkach bo będziesz miał palce wyżarte 
Tak jak kilka postów wyżej koledzy pisali, tłoczek ma pracować płynnie i bez oporów, jeśli uszczelka pyłowa i hydrauliczna jest uszkodzona, np strzępi się pod palcami, są widoczne ubytki lub po prostu za nią w głębi zacisku jest bród to kupisz zestaw naprawczy i wymienisz obydwie. Bardzo ważne aby wszystko było czyste przed złożeniem, najlepiej zmywaczem do tarcz i klocków wymyć cały rozebrany zacisk w środku i na zewnątrz. Potem smarujesz go w środku płynem hamulcowym i zakładasz nowe uszczelnienia, powinny wejść palcami, nie używaj śrubokrętów itp. żeby nie uszkodzić nowych uszczelnień.
Zanim złożysz wszystko w całość, odkręć osłonę boczną i dobierz się do pojemnika z płynem hamulcowym, warto jeszcze z odkręconym zaciskiem przepłukać go świeżym płynem, żeby usunąć wodę i zanieczyszczenia z pompy oraz przewodów, możesz to zrobić 1-2 razy aż wyciekający z odkręconego przewodu płyn będzie czysty.
Przykręcasz zacisk z wciśniętym do końca tłoczkiem do przewodu i instalujesz wszystko na miejsce, zacisk, klocki, skręcasz wszystko do kupy i luzujesz odpowietrznik, zalewasz zbiornik świeżym płynem i czekasz aż spokojnie sobie zleci i pojawi się w odpowietrzniku. Resztę procedury odpowietrzania znasz.
Powodzenia

Tak jak kilka postów wyżej koledzy pisali, tłoczek ma pracować płynnie i bez oporów, jeśli uszczelka pyłowa i hydrauliczna jest uszkodzona, np strzępi się pod palcami, są widoczne ubytki lub po prostu za nią w głębi zacisku jest bród to kupisz zestaw naprawczy i wymienisz obydwie. Bardzo ważne aby wszystko było czyste przed złożeniem, najlepiej zmywaczem do tarcz i klocków wymyć cały rozebrany zacisk w środku i na zewnątrz. Potem smarujesz go w środku płynem hamulcowym i zakładasz nowe uszczelnienia, powinny wejść palcami, nie używaj śrubokrętów itp. żeby nie uszkodzić nowych uszczelnień.
Zanim złożysz wszystko w całość, odkręć osłonę boczną i dobierz się do pojemnika z płynem hamulcowym, warto jeszcze z odkręconym zaciskiem przepłukać go świeżym płynem, żeby usunąć wodę i zanieczyszczenia z pompy oraz przewodów, możesz to zrobić 1-2 razy aż wyciekający z odkręconego przewodu płyn będzie czysty.
Przykręcasz zacisk z wciśniętym do końca tłoczkiem do przewodu i instalujesz wszystko na miejsce, zacisk, klocki, skręcasz wszystko do kupy i luzujesz odpowietrznik, zalewasz zbiornik świeżym płynem i czekasz aż spokojnie sobie zleci i pojawi się w odpowietrzniku. Resztę procedury odpowietrzania znasz.
Powodzenia

Emeryt 

Od siebie dodam jeszcze tylko abyś uważał i nie zachlapał lakieru płynem hamulcowym bo zniszczy lakierBonq pisze:Przed zdjęciem zacisku wyjmiesz klocki, nie musisz odkręcać prowadnicy, wystarczy śruba z tyłu na klucz płaski 10 (u mnie był klucz 12) z tyłu unosisz zacisk i zsuniesz z prowadnicy, która jest z przodu bez problemu. Zapamiętaj jak masz ustawioną blaszkę trzymającą klocek. Ja cały zacisk remontowałem sam. Jeśli masz wżery na tłoczku bardzo drobnym papierem go polerujesz najlepiej nawilżonym w płynie hamulcowym, pod delikatnym naciskiem, aby tylko usunąć rdzę i wżery. Jego powierzchnia powinna być gładka jak lustro, bez żadnych najmniejszych rysek. Pamiętaj o rękawiczkach bo będziesz miał palce wyżarte
Powodzenia

-
A wiesz może gdzie mogę kupić te nowe uszczelki tloczka bo z tego co szukałem to były razem z tloczkiem i nie były za tanie.
- Bonq
- Rekrut
- Model: Varadero XL125V
- Rocznik: 2006
W ubiegłym roku robiłem w październiku, na alledrogo były za ok 70-75zł.
Teraz jest tylko ten jeden:
http://allegro.pl/tloczek-zacisku-hamul ... 39954.html
Tu masz link do produktu w sklepach.
CPK-104
http://italyracing.ceti.pl/pl/produkt,1 ... k-104.html
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... owego.html
W ofercie podane są wymiary, wiec jak masz wątpliwości to pomierz sobie tłoczek który masz i porównaj z opisem.
Tu masz samo uszczelnienie, jeśli tłoczek jest ok to zrobisz po taniości
http://www.wemoto.pl/bikes/honda/xl_125 ... ear_brake/
Jak zrobisz to raz i porządnie i będziesz regularnie wymieniać płyn to posłuży Ci na lata. Raz zainwestujesz i masz z głowy. Nie oszczędzaj na hamulcach i oponach bo to przede wszystkim twoje bezpieczeństwo.
Jak złożysz wszystko w całość to pamiętaj, że koło po odpuszczeniu hamulca ma się swobodnie obracać i jedyny opór jaki masz czuć to opór łańcucha przesuwającego się po zębatkach.
Teraz jest tylko ten jeden:
http://allegro.pl/tloczek-zacisku-hamul ... 39954.html
Tu masz link do produktu w sklepach.
CPK-104
http://italyracing.ceti.pl/pl/produkt,1 ... k-104.html
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... owego.html
W ofercie podane są wymiary, wiec jak masz wątpliwości to pomierz sobie tłoczek który masz i porównaj z opisem.
Tu masz samo uszczelnienie, jeśli tłoczek jest ok to zrobisz po taniości

http://www.wemoto.pl/bikes/honda/xl_125 ... ear_brake/
Jak zrobisz to raz i porządnie i będziesz regularnie wymieniać płyn to posłuży Ci na lata. Raz zainwestujesz i masz z głowy. Nie oszczędzaj na hamulcach i oponach bo to przede wszystkim twoje bezpieczeństwo.
Jak złożysz wszystko w całość to pamiętaj, że koło po odpuszczeniu hamulca ma się swobodnie obracać i jedyny opór jaki masz czuć to opór łańcucha przesuwającego się po zębatkach.
Emeryt 

-
Zrobione i działa , ale uszczelki i tak muszę zamówići przy okazji je wwymienić . Dzięki wszystkim za pomoc 

-
Spoko od kilku lat sam robię wszystko przy aucie także moplik to raczej prosta sprawa
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Seb
- Model: XL Varadero 125
- Rocznik: 2007
Podepne sie tutaj :-)
Czy dobrze zamontowalem ta blaszke?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/fa5831f9ad2171fa

Mam wrazenie, ze troche tra te klocki po odpuszczeniu hamulca. Kwestia dotarcia?
Wymienialem z tarcza.
Druga sprawa to byla tam jeszcze taka podkladka w dziwnym ksztalcie. Od tej okraglej czesci odchodzil jeszcze kawalek blaszki jakby w ksztalcie zagietej eLki. Nie wiem jaka funkcje miala spelniac./
Chce wymienic tez te gumki uszczelniajace, ale tu w UK cena za komplet to 20F
W Polsce tez tyle to kosztuje?
Moglby ktos podeslac zdjecia swojego zacisku jak to wyglada?
Czy dobrze zamontowalem ta blaszke?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/fa5831f9ad2171fa

Mam wrazenie, ze troche tra te klocki po odpuszczeniu hamulca. Kwestia dotarcia?
Wymienialem z tarcza.
Druga sprawa to byla tam jeszcze taka podkladka w dziwnym ksztalcie. Od tej okraglej czesci odchodzil jeszcze kawalek blaszki jakby w ksztalcie zagietej eLki. Nie wiem jaka funkcje miala spelniac./

Chce wymienic tez te gumki uszczelniajace, ale tu w UK cena za komplet to 20F

Moglby ktos podeslac zdjecia swojego zacisku jak to wyglada?
-
- Model: sd01
- Rocznik: 1999
Nie wiem jak w 125 ale w dorosłym varadero taka blaszka idzie z przodu zacisku
Polecam sprawdzić w serwismanualu
Polecam sprawdzić w serwismanualu
A w sercu zawsze XL600V 

-
- Dzień dobry jestem tu nowy.