Kanapa.
- damian
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Marka motocykla: Honda
- Model: varadero 125 xl
- Rocznik: 2001
Kanapa.
Czy ktoś sam obszywał już swoją kanapę? Czy dużo trzeba szyć? Czy można jakoś ponaciągać skórę aby obejść się bez tapicera?
- damian
Re: Kanapa.
Wiem, że nie ładnie jest odpowiadać po sobie ale skoro nikt to muszę zrobić to sam.
Pod choinką znalazłem nową skórę do kanapy w min viaderku. Oczywiście delikatna sugestia w stronę mikołaja musiała być bo pewnie jakieś "skarpetki" by mi przyniósł. No ale w każdym razie po kilku godzinach pracy efekt był taki

Nie wiem czy wyświetli się to jak należy bo to mój pierwszy raz :-).
Po zdjęciu starego obicia okazało się, że przetarty a raczej rozerwany jest kawałek pianki bezpośrednio przylegający do zbiornika.
Naprawiłem go przy pomocy taśmy powszechnie wszystkim znanej i bardzo mocnej. Wykorzystałem 6 warstw taśmy na przemian ją okładając na uszkodzeniu.
Największym kłopotem było rozpoczęcie pracy. Zestaw narzędzi raczej niezbędnych jest uwieczniony w moim albumie. http://www.fotosik.pl/u/damianredzim/album/1717868
Obijanie rozpocząłem od środka zarówno po prawej i lewej stronie mniej więcej w okolicy zadupka. Potem było już z górki.
Efekt końcowy zadziwił nawet mnie. Jeżeli ktoś będzie miał jakieś pytania to chętnie służę pomocą.
A zszywki.... To chyba najważniejsza rzecz. Zszywki są krótkie mają 6mm. Tyle co oryginalne. Dodatkowo ocynkowane.
Młotek potrzebny był mi do tego, aby dobić niektóre niesforne zszywki, które nie zawsze wbijały się do końca a raczej tacker mam dość mocny.
Polecam zrobić to samemu bo naprawdę jest się czym pochwalić przed znajomymi.
Stopień trudności jaki bym określił dla tego przedsięwzięcia to 3 w skali 1-10. Gdzie 1 to pompowanie koła a 10 to złożenie skrzyni biegów...
Pod choinką znalazłem nową skórę do kanapy w min viaderku. Oczywiście delikatna sugestia w stronę mikołaja musiała być bo pewnie jakieś "skarpetki" by mi przyniósł. No ale w każdym razie po kilku godzinach pracy efekt był taki

Nie wiem czy wyświetli się to jak należy bo to mój pierwszy raz :-).
Po zdjęciu starego obicia okazało się, że przetarty a raczej rozerwany jest kawałek pianki bezpośrednio przylegający do zbiornika.
Naprawiłem go przy pomocy taśmy powszechnie wszystkim znanej i bardzo mocnej. Wykorzystałem 6 warstw taśmy na przemian ją okładając na uszkodzeniu.
Największym kłopotem było rozpoczęcie pracy. Zestaw narzędzi raczej niezbędnych jest uwieczniony w moim albumie. http://www.fotosik.pl/u/damianredzim/album/1717868
Obijanie rozpocząłem od środka zarówno po prawej i lewej stronie mniej więcej w okolicy zadupka. Potem było już z górki.
Efekt końcowy zadziwił nawet mnie. Jeżeli ktoś będzie miał jakieś pytania to chętnie służę pomocą.
A zszywki.... To chyba najważniejsza rzecz. Zszywki są krótkie mają 6mm. Tyle co oryginalne. Dodatkowo ocynkowane.
Młotek potrzebny był mi do tego, aby dobić niektóre niesforne zszywki, które nie zawsze wbijały się do końca a raczej tacker mam dość mocny.
Polecam zrobić to samemu bo naprawdę jest się czym pochwalić przed znajomymi.
Stopień trudności jaki bym określił dla tego przedsięwzięcia to 3 w skali 1-10. Gdzie 1 to pompowanie koła a 10 to złożenie skrzyni biegów...

- Merlin
- Sympatyk Weteran
- Imię: Maciek
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2011
Efekt fajny....
tylko po co powstał kolejny temat o kanapie?
tylko po co powstał kolejny temat o kanapie?
- waldeman
- Sympatyk Weteran
- Imię: Waldek
- Marka motocykla: BMW GS
- Model: F 800 ADV
- Rocznik: 2016
Całkiem fajnie wyszło . Moją zakładał producent tych pokrowców . Wymiana wypełnienia z pianki + podwyższenie części dla pasażera o 3 cm + obicie tapicerskie - 250 zł . Podwyższenie siedziska pasażera bardzo fajnie podpiera odcinek lędźwiowy kręgosłupa kierowcy . Można umówić się z majstrem na wymianę obszycia telefonicznie , 2 godziny na zwiedzanie okolic , lub w sezonie postój nad wodą - 10 km - Złotniki . Wieża 46a koło Gryfowa tel 887838143 \ 667887279

- damian
Merlin pisze:Efekt fajny....
THX
Temat powstał 13 września. Nikt mnie wtedy nie upomniał, że już jest coś takiego..Tak wiem jest coś takiego jak wyszukiwarka ale byłem... młody... nie.. raczej niedoświadczony... Potem doszedłem do wniosku, że jeżeli to siodło od 125 to tak to opiszę a że nie było innego tematu o kanapie w 125 to wylądowało to tam gdzie wylądowało. :-)Merlin pisze: tylko po co powstał kolejny temat o kanapie?
THXwaldeman pisze:Całkiem fajnie wyszło .
Koszt : pokrowiec-tapicerka-wysyłka -225,00 zł To cytat z maila. Oczywiście za podwyższenie pewnie doliczę i wyjdzie jak u Ciebie.waldeman pisze:Moją zakładał producent tych pokrowców . Wymiana wypełnienia z pianki + podwyższenie części dla pasażera o 3 cm + obicie tapicerskie - 250 zł . Podwyższenie siedziska pasażera bardzo fajnie podpiera odcinek lędźwiowy kręgosłupa kierowcy . Można umówić się z majstrem na wymianę obszycia telefonicznie , 2 godziny na zwiedzanie okolic , lub w sezonie postój nad wodą - 10 km - Złotniki . Wieża 46a koło Gryfowa tel 887838143 \ 667887279

Koszt pokrowca z przesyłką 183 zł. z All...............
Jeżeli ktoś czuje się na sile i ma odpowiedni sprzęt to może to zrobić samemu. Pokrowiec naprawdę spasowany jest ok i nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności aby to wykonać. Jednak, jeżeli miałbym kupić wszystko po kolei to chyba zdecydowałbym się na zlecenie tego firmie. PS nie mam nic z tego, że to napisałem (a szkoda), po prostu pokrowiec jest na prawdę dobrze wykonany i w/g mnie zasługuje aby go jakoś zarekomendować.

-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Model: Varadero XL 125
- Rocznik: 2002
Też chciałbym mieć takiego Mikołaja u siebie 
ten pokrowiec jest świetny, też o nim myślę.
Efekt końcowy jest warty tych złotówek

ten pokrowiec jest świetny, też o nim myślę.
Efekt końcowy jest warty tych złotówek
- damian
Jest jeszcze coś. Ten nowy pokrowiec jest mniej śliski. Na oryginale zjechałem już na zbiornik a było to jak mi rowerzysta wyskoczył na jednię. Mam nadzieje, że teraz będzie stabilniej. Zresztą na moją kanapę był już czas. Gdybym miał całą to pewnie by mi gwazdor dał gmole, albo grzane manety...
albo coś innego.. heheh

-
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero 125
- Rocznik: 2002
Fajnego masz gwiazdora , porzycz mi go na następne święta 

- damian

-
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero
damian a masz ten stary pokrowiec,chętnie bym nabył bez względu na stan,bo u mnie jest dwukolorowy.
-
- Imię: Adam
- Model: Varadero 125
- Rocznik: 2008
Witam,
Panowie co myślicie o tym:
http://allegro.pl/pokrowiec-siedzenie-h ... 60391.html
mój pokrowiec niestety sie przeciera w 3 miejscach i chciałęm go wymienić, pytanie jak go wymienić :P? Czy od razu gąbkę wymieniać? Skąd ją dostać? W ogole po raz pierwszy sie za coś tego typu biorę, jakieś rady?
Panowie co myślicie o tym:
http://allegro.pl/pokrowiec-siedzenie-h ... 60391.html
mój pokrowiec niestety sie przeciera w 3 miejscach i chciałęm go wymienić, pytanie jak go wymienić :P? Czy od razu gąbkę wymieniać? Skąd ją dostać? W ogole po raz pierwszy sie za coś tego typu biorę, jakieś rady?
- waldeman
- Sympatyk Weteran
- Imię: Waldek
- Marka motocykla: BMW GS
- Model: F 800 ADV
- Rocznik: 2016
Zapewne połowa maszyn z tego forum z wymienianym pokrowcem siedzenia jest zrobiona u Wijalisa , więc to coś znaczy
Co do szczegółów wymiany to kontaktuj się z damianem np. na priv

- damian
Wiem, że dawno pytałeś ale i tak nie posiadam już starego pokrowca.arty pisze:damian a masz ten stary pokrowiec,chętnie bym nabył bez względu na stan,bo u mnie jest dwukolorowy.

-
- Imię: Adam
- Model: Varadero 125
- Rocznik: 2008
mój nie jest w takim złym stanie :P dzis zamowilem nowy. jak starego nie zniszczę podczas zdejmowania to jest ze tak to nazwę do oddaniaarty pisze:damian a masz ten stary pokrowiec,chętnie bym nabył bez względu na stan,bo u mnie jest dwukolorowy.