Jaki prostownik?
-
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Michał
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 1000
- Rocznik: 2003
Re: Jaki prostownik?
hmmm... chciałbym raczej dobry sprzęt, ale nie chciałbym wydać więcej jak 120-150 zł
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero
- Rocznik: 2000
A ja kupiłem z lidla za 50 zł i jestem zadowolony.
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: S
- Marka motocykla: S
- Model: B
- Rocznik: 2
Ja sobie kupiłem coś takiego:
http://www.conrad.pl/Prostownik-automat ... &pi=841194
I ogólnie jestem zadowolony. Akumulatora nie demontowałem z motocykla - posiadam gniazdo zapalniczki i bezpośrednio z tego gniazda ładuję akumulator. Prostownik ten można nawet na całą zimę zostawić włączonego i będzie podtrzymywał napięcie. Chociaż ja osobiście raz na dwa-trzy tygodnie podłączę, tak profilaktycznie, i jak widzę, że nie ładuje już, to odłączam.
Mały prąd ładowania - wystarczy w zupełności. Do samochodu się nie sprawdzi raczej, ale na moto - idealne.
http://www.conrad.pl/Prostownik-automat ... &pi=841194
I ogólnie jestem zadowolony. Akumulatora nie demontowałem z motocykla - posiadam gniazdo zapalniczki i bezpośrednio z tego gniazda ładuję akumulator. Prostownik ten można nawet na całą zimę zostawić włączonego i będzie podtrzymywał napięcie. Chociaż ja osobiście raz na dwa-trzy tygodnie podłączę, tak profilaktycznie, i jak widzę, że nie ładuje już, to odłączam.
Mały prąd ładowania - wystarczy w zupełności. Do samochodu się nie sprawdzi raczej, ale na moto - idealne.
- mefiozo
- Sympatyk
- Model: Varadero
- Rocznik: 2006
Czekaj czekaj bo nie nadążam. Z gniazda zapalniczki w motocyklu ładujesz akumulator w tymże samym motocyklu? Czy coś popitoliłem?
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Pewnie gniazdo podłączone bezpośrednio do baterii to i ładuje.
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: S
- Marka motocykla: S
- Model: B
- Rocznik: 2
Tak, dokładnie
Ładuję akumulator bezpośrednio z gniazda zapalniczki 
Gniazdo zapalniczki mam podłączone bezpośrednio pod akumulator, tak że nawet po wyłączeniu zapłonu mam w nim prąd, przez co mogę właśnie ładować akumulator z tego gniazdka. Dla mnie jest to rozwiązanie idealne - nie muszę odkręcać bocznej osłony i kombinować. Podany przeze mnie prostownik posiada jeszcze taką możliwość, że poprzez dołączone krótkie przewody zakończone oczkami, podłączone bezpośrednio do akumulatora, wychodzi gniazdko, gdzie też można np. podnieść kanapę i podłączyć się bezpośrednio wtyczką, bez rozkręcania tych że osłon. Ale jak dla mnie, ładowanie z zapalniczki jest wygodniejsze.
Mierzyłem również napięcie bezpośrednio z akumulatora i z gniazdka zapalniczki i jest takie samo, nie mam żadnych strat.

Gniazdo zapalniczki mam podłączone bezpośrednio pod akumulator, tak że nawet po wyłączeniu zapłonu mam w nim prąd, przez co mogę właśnie ładować akumulator z tego gniazdka. Dla mnie jest to rozwiązanie idealne - nie muszę odkręcać bocznej osłony i kombinować. Podany przeze mnie prostownik posiada jeszcze taką możliwość, że poprzez dołączone krótkie przewody zakończone oczkami, podłączone bezpośrednio do akumulatora, wychodzi gniazdko, gdzie też można np. podnieść kanapę i podłączyć się bezpośrednio wtyczką, bez rozkręcania tych że osłon. Ale jak dla mnie, ładowanie z zapalniczki jest wygodniejsze.
Mierzyłem również napięcie bezpośrednio z akumulatora i z gniazdka zapalniczki i jest takie samo, nie mam żadnych strat.
- mefiozo
- Sympatyk
Kolego jako pierwszy człowiek na świecie zbudowałeś perpetuum mobile! 

-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: sd01
- Rocznik: 1999
myślisz nie o tym końcu ładowarkimefiozo pisze:Kolego jako pierwszy człowiek na świecie zbudowałeś perpetuum mobile!

Robi się taki myk np. w cbr sc33 gdzie aby dostać się do aku trzeba pół moto rozebrać
zamiast "żabek " ładowarka ma wtyczke do gniazda zapalniczki wtyczka zasilania ciągle jest bez zmian i tkwi w gniazdku 230v
A w sercu zawsze XL600V 

- maryo
- Imię: V@ryo
- Model: XL1000V
Ja dokupiłem sobie trochę większy (prąd ładowania do 3,5A) Maximiser 3800 żeby od razu móc podłączać do samochodów i wrażenia z użytkowania są raczej pozytywne. Do samego moto wystarczy Oximiser 900 (I ładowania do 0,9A), co do danych to nie będę zaśmiecał wpisz po prostu model i w opisie zobaczysz masę przydatnych opcji.
orientacyjne ceny 1-ok.250PLN, 2-ok.150PLN.
orientacyjne ceny 1-ok.250PLN, 2-ok.150PLN.
*** Motocykl to nie wszystko liczy się pasja ... ***
- ADAMO16
- Imię: Adam
- Model: Varadero SD02
- Rocznik: 2005
Używam tego z Lidla. Robi swoja robotę, ma opcje ładowania motocyklowego akumulatora. Jest tez zimowe ładowanie. Na forum AT koledzy pozytywnie sie o nim wyrażają. Teraz będzie w Lidlu od 14.01.
Varadero XL 1000 juz jest 
Africa Twin byla :-(

Africa Twin byla :-(
-
Jutro w takim razie pędzę do Lidla. 
Z drugiej strony na stronie lidla nic nie piszą, aby nadawał się do aku żelowych. ...

Z drugiej strony na stronie lidla nic nie piszą, aby nadawał się do aku żelowych. ...
-
- Sympatyk
- Imię: Marcin
- Model: Varadero xl 1000
- Rocznik: 2008
Też swego czasu polowałem na tego z lidla ale ostatecznie kupiłem CTEK 5.0 i dokupiłem dedykowane "wtyczki" , mam wypuszczoną pod kanapą i podłączenie jest szybkie i praktyczne , oprócz tego na wtyczce są trzy diody informujące o stanie aku , całą zimę stoi tak podpięty .
-
Prostownik udało się kupić. Ale 14.01 w godzinach wieczornych 4 sklepy zjeździłem. ..
- wodzuwo
- Model: XL 1000
- Rocznik: 2005
Też kupiłem z Lidla i jest OK.
Ma opcję ładowania samochodu,motocykla i akumulatorów 6-voltowych.
Ma opcję ładowania samochodu,motocykla i akumulatorów 6-voltowych.
- LukasW
- Imię: Łukasz
Mam takie dwa z supermarketów robione na wzór cteka , czyli to co pewnie teraz dostępne jest w Lidlu. Pierwszy wyzionął ducha przy ładowaniu akumulatora z Pajero 100 Ah, używałem go mocno sporadycznie około 1-2 lat. Drugi z wyświetlaczem ładowania mam do dziś. Podłączam go tylko wtedy gdy wiem ,że nie będę miał czasu nadzorować ładowania. Normalnie korzystam z prostownika z amperomierzem , który według mnie jest najpewniejszy i niezawodny. Problemem z tymi tanimi automatami to, że nigdy nie doładują aku do końca. Często też przy mocno rozładowanej baterii nie chcą same zaskoczyć bo im nie pasuje napięcie. Plus to ,że są automatyczne i możesz sobie zapomnieć o prostowniku , zostawić go bez obawy o przeładowanie i zniszczenie akumulatora. Ogólnie za te pieniądze tzn około 10 Euro (bo tyle płaciłem w zeszłym roku w Penny) czyli 1/5 ceny cteka, warto mieć w domu.