Luz na pompie CBS
-
- Rekrut
- Imię: jarosław
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero xl 1000
- Rocznik: 2002
Luz na pompie CBS
Witam Panowie prosze o pomoc zauwazyłem po nacisnieciu hamulca przedniego i docisnieciu kierownicy dziwne stuki tak jakby klocki sciskajc tarcze a klocki mam praktrycznie nowe moze 1500 km tarcze tak samo tykały takie puk puk metaliczny stuk wziołem w reka całe gniazdo i jakby milimetr luzu wszystkie sruby dokrecone rozbierac przeczyscic wszystko pasta miedziana i załatwi to co tomoze byc troche wkurza mieliscie cos takiego
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Re: luzy uchwytu gniazda hamulow przednich pomocy
Na zaciskach zawsze jest delikatny luz, bo są pływające.
a) jeżeli rusza się jarzmo zacisku prawego to problem;
b1) jeżeli rusza się jarzmo zacisku lewego (poprzecznie) to 2 łożyska z lagi do wymiany;
b2) jeżeli rusza się jarzmo zacisku lewego (wzdłużnie) to 1 mm jest dopuszczalny;
c) pukanie może być także spowodowane luzem na łożyskach główki ramy lub niedokręconą nakrętką (ta chromowana).
a) jeżeli rusza się jarzmo zacisku prawego to problem;
b1) jeżeli rusza się jarzmo zacisku lewego (poprzecznie) to 2 łożyska z lagi do wymiany;
b2) jeżeli rusza się jarzmo zacisku lewego (wzdłużnie) to 1 mm jest dopuszczalny;
c) pukanie może być także spowodowane luzem na łożyskach główki ramy lub niedokręconą nakrętką (ta chromowana).
- wodzuwo
- Model: XL 1000
- Rocznik: 2005
Najprędzej będzie to luz łożyska główki ramy.
-
- Rekrut
Koledzy ide do garazu jeszcze raz to sprawdzic bo nidaje mi spokoju kurcze niepamietam czy wczesniej tak bylo w niedziele z kolega troche smigalismy byly ostre chamowania tez myslalem o lozysku gornym ale nie tu jest ok poprostu biore za gniazdo i cale szie rusza tylko czy poprsecznie czy podluznie zaraz sprawdze i KOledzy Zauwazylem mam oponke metezeler szosowka 3 lata przeciagnolem reka bo jakos tak dziwnie cien poniej padal jest wyzombkowana posrodku garby niewielkie ale garby hm. Co jest 2 lata na niej jezdzilem milek krzywe tarcze hamowaly nierowno tak jaby abesowo a umnie niema abesu wuminilem tacze na nowki hamowanie rewelacyjne ale konsenkwencje zostaly niezla lamiglowk trzeba bylo tarcze odrazu wymieniac
- wodzuwo
Sprawdż luz na lagach może to być przyczyną ząbkowania opony.
-
- Rekrut
znalazlem przyczyne dołaczam zdjecia w tym miejscu gdzie jest ta gumka jest jakby taki grzybek i tam jest luz bardzo prosze moze ktos z was sprawdzi u siebie chwytajac gora doł czy jest luz, tak myslalem dac tam w srodek smaru i nie bedzie stukac bo w srodku sucho co o tym sadzicie
- Załączniki
-
- 20160318_191309.jpg (144.37 KiB) Przejrzano 10893 razy
-
- 20160318_191405.jpg (100.21 KiB) Przejrzano 10893 razy
- vaaks
- Sympatyk
- Imię: Władysław
- Marka motocykla: SUZUKI
- Model: DL 650
- Rocznik: 2017
U mnie też tam puka, niech sobie puka. 

Młodość przychodzi z wiekiem. S. Tym
Wiek to tylko liczba
------------------------------------------------------------------------
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
Wiek to tylko liczba
------------------------------------------------------------------------
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
-
- Rekrut
a moze przewrazliwiony jestem ale te pukanie naprawde nie jest puk puk tylko stuk stuk wczesniej tego niemiałem moze cos tam sie wyrobiło a Koledzy bac co bac to hamulce i tak niech puka zebym ja niepkunał w cos a wybieram sie niedługo na skandynawie
- james
- Imię: Marek
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Ząbkowanie opony może być spowodowane między innymi nierównym poziomem oleju w lagach, nierównym zużyciem sprężyn czy też panewek zawieszenia. Podobno taki urok ciężkiego enduro, że po dużym przebiegu ząbkuje z uwagi na skok zawiasu.
Co do pukania - dotarłeś do wspomnianej przeze mnie pompy CBS (lewy zacisk). Góra dół (czyli w kierunku do lagi) będzie luz, bo inaczej pompa by nie zadziałała. Zrób mały test - naciśnij kilka razy (mocno) hamulec tylny i sprawdź szybko czy pukanie ustąpiło - jeżeli tak to znaczy, że na pompie jest powietrze; jeśli nadal jest to samo, to weź kogoś do pomocy i sprawdź czy dociskając zacisk do lagi, da się zablokować tylne koło - jeśli tak, to wszystko w normie.
Co do pukania - dotarłeś do wspomnianej przeze mnie pompy CBS (lewy zacisk). Góra dół (czyli w kierunku do lagi) będzie luz, bo inaczej pompa by nie zadziałała. Zrób mały test - naciśnij kilka razy (mocno) hamulec tylny i sprawdź szybko czy pukanie ustąpiło - jeżeli tak to znaczy, że na pompie jest powietrze; jeśli nadal jest to samo, to weź kogoś do pomocy i sprawdź czy dociskając zacisk do lagi, da się zablokować tylne koło - jeśli tak, to wszystko w normie.
-
- Rekrut
Dzieki james hm. Wezme zonke jak stanie bo spi jak zabita i sprawdze ale jeszcze to wszystko przesmaruje i zmieniam oponki na cos z krata metezeler ladne jakies turance next ma cos tez o niemieckich slyszalem k 60
-
- Rekrut
Re: Luz na pompie CBS
Dzisiaj przesmarowalem wyczyscilem luz zostal ale juz tak nie puka prosze jeszcze o pomoc i wyrozumialosc zrobilem tak podnioslem tyl motocykla naciskam przedni hamulec i nic kolo tylne nic niechamuje nozny jak nacisne hamuje bylem sam wiec nimam jak podnisc przodu czy czy dopiero tylni zacznie hamowac naciskajac reczny jak przednie kolo bedzie poruszac sie czy jak to ma byc niekumam moze mam hamulce zapowietrzone
- wodzuwo
Z hamulcami to masz wszystko OK.
Jak hamujesz przednim to tył nie hamuje ale jak nożnym to wtedy hamuje i przód.
Jak hamujesz przednim to tył nie hamuje ale jak nożnym to wtedy hamuje i przód.
-
- Sympatyk Weteran
- Imię: KRZYSZTOF
- Rocznik: 2009
Po naciśnięciu przedniego powinien hamować tez tył,ale żeby tak się stało przednie koło musi się obracać.
KM
-
- Rekrut
Dziekuje oto mi chodzilo tylko sam tego niesprawdze podniesc podnise ale 2 rak brakuje ale musze to sprawdzic dzieki koledzy
- wodzuwo
A to w przednim kole znajduje się czujnik obrotów koła?Krzychu pisze:Po naciśnięciu przedniego powinien hamować tez tył,ale żeby tak się stało przednie koło musi się obracać.