Klocki hamulcowe
- Merlin
- Sympatyk Weteran
- Imię: Maciek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2011
Re: Klocki hamulcowe
Testować swoje zycie ???
Wszyscy patrzą na cenę a jak z długością drogi hamowania, bo czasem te głupie 2-3 metry mogą mieć znaczenie.
Tu trochę informacji.
https://www.youtube.com/watch?v=0GQc94yk31Y
Wszyscy patrzą na cenę a jak z długością drogi hamowania, bo czasem te głupie 2-3 metry mogą mieć znaczenie.
Tu trochę informacji.
https://www.youtube.com/watch?v=0GQc94yk31Y
- staciek
- Sympatyk
- Imię: Staszek
- Model: Varadero SD02
- Rocznik: 2004
- Kontakt:
James,james pisze:Nie neguję kupowania tanich rzeczy. Napisałem, bo akurat przypomniała mi się rozmowa o klockach z przed kilku lat.Właśnie! Należy pamiętać, że masa do zatrzymania jest zdecydowanie wyższa niż w przypadku ściga.melon1968 pisze:Zresztą viadro to nie ścigacz i na tyle można potestować.
Szkoda słów i energii - nie przekonasz - życie zweryfikuje...
tylko potem będziemy słuchać biadolenia, po co oszczędzałem te głupie 100 zł - teraz muszę pół roku się rehabilitować ...

;* Varadero XL 1000
-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: XL1000
- Rocznik: 1999
Staszku masz racje ! szukanie oszczędności na zdrowiu i zyciu nie bardzo do mnie dociera. W tych sprawach nie ma miejsca na kompromis. W tym roku do swojego Variata na tył kupiłem Nissin 250ST-R2 w cenie 160 zł za kompletstaciek pisze:James,james pisze:Nie neguję kupowania tanich rzeczy. Napisałem, bo akurat przypomniała mi się rozmowa o klockach z przed kilku lat.Właśnie! Należy pamiętać, że masa do zatrzymania jest zdecydowanie wyższa niż w przypadku ściga.melon1968 pisze:Zresztą viadro to nie ścigacz i na tyle można potestować.
Szkoda słów i energii - nie przekonasz - życie zweryfikuje...
tylko potem będziemy słuchać biadolenia, po co oszczędzałem te głupie 100 zł - teraz muszę pół roku się rehabilitować ...
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
A po co te lamenty!Główne hamulce w moto to przednie a tył pomocniczy.Nikt z tu obecnych na tych klockach nie jeżdził to o co chodzi?Bo tanie i polskie?
Ostatnio wyciągałem pompę paliwa z bmw x3 i co pisało?Logo bmw i zdjełano w polsze!Dla mnie Polskie znaczy lepsze niż chińskie.
Ostatnio wyciągałem pompę paliwa z bmw x3 i co pisało?Logo bmw i zdjełano w polsze!Dla mnie Polskie znaczy lepsze niż chińskie.
-
- Udaje motocyklistę
- Model: XL1000 ABS
- Rocznik: 2005
Witam. Moje varadero to sd02 2005 z ABS, na sbs przejezdzilem z przodu ok. 40tys, z tylu wymienialem juz wczesniej. Teraz przymierzam sie wlasnie do wymiany przodu i z jednej strony od strony mechanizmu cbs klocki maja po ok.2.5mm grubosci od lewej sa zdecydowanie grubsze i maja jeszcze ok 4 moze 5mm. Prosze o info czy do mojego na przod powinny isc 308ST czy 250ST bo katalog podaje dosc malo precyzyjnie.
Przyjemność jazdy Varadero jest równie wielka jak seks, tak więc ideałem było by uprawiać seks jadąc na varadero.
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Klocki nowe mają grubość 4-5mm więc 2,5 mm to nie czas na wymianę.Ja na takich klockach zrobiłem jeszcze 4kkm i jak wymieniałem miały jeszcz 1mm.Możesz też zamienić klocki stronami(wariant ekonomiczny)
-
- Udaje motocyklistę
Wydaje sie ze zmiana klockow stronami nie powinna miec miejsca gdyz klocki dostosowuja sie do tarczy. Ale zostawmy to. Kupilem nowe nissin 308st wczoraj wymienilem ale martwi mnie fakt ze po wymianie praktycznie zablokowalo mi tylne kolo tylny zacisk zacisnal klocki na tylnej tarczy i kolo obraca sie z duzym oporem.nie bardzo wiem co moze byc przyczyna a nie chce zagrzac tylnej tarczy.
Przyjemność jazdy Varadero jest równie wielka jak seks, tak więc ideałem było by uprawiać seks jadąc na varadero.
-
- Udaje motocyklistę
plyn przed wymianą musialem lekko opróznic inaczej po wymienie wylał by sie ze wzgledu ze nowe klocki bardziej rozpychają tloczki wyciskajac przy tym plyn, potem uzupelnilem do poziomu, prowadnice z tyłu faktycznie przesmaruje, ale zastanawia mnie czy przypadkiem cos sie nie porobilo z tym "kopytem" z cbs na przednim lewym zaicku, czy moze on gdzies nie trzyma nie przyblokowało go bo to on wlasnie wypycha jak hamulec najazdowy tylny srodkowy tloczek w zacisku.
-
- Model: XL1000
- Rocznik: 1999
Miałem tak samo, okazało się ,że tarcza do wymiany, była "lekko" zwichrowana.Wojo pisze:Wydaje sie ze zmiana klockow stronami nie powinna miec miejsca gdyz klocki dostosowuja sie do tarczy. Ale zostawmy to. Kupilem nowe nissin 308st wczoraj wymienilem ale martwi mnie fakt ze po wymianie praktycznie zablokowalo mi tylne kolo tylny zacisk zacisnal klocki na tylnej tarczy i kolo obraca sie z duzym oporem.nie bardzo wiem co moze byc przyczyna a nie chce zagrzac tylnej tarczy.
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: Kamil
- Marka motocykla: Husaberg-Honda
- Model: FE 450-Varadero 1000
- Rocznik: 2004
Co do tych tanich polskich klockow, ja je mam juz w drugim moto i sa jak najbardziej OK
-
- Sympatyk
- Model: Varadero
- Rocznik: 2007
- Kontakt:
A EBC ktoś testował...? Bo takie mi mój warsztat zaproponował....
- LukasW
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2003
Z moich doświadczeń z EBC są twardsze i gorzej hamują niż Nissin ale starczają na dłużej.
-
- Sympatyk
- Rocznik: 2007
- Kontakt:
Ok. Już dałem znać, by ściągali nissiny i nie kombinowali 
Podziękować

Podziękować

- ADAMO16
- Imię: Adam
- Model: Varadero SD02
Testowal ktos klocki na przod EBS zlote sintermetalowe? Sa opisy w necie, ze wskazane do ciezkich motocykli.
Varadero XL 1000 juz jest 
Africa Twin byla :-(

Africa Twin byla :-(