Łańcuch powinien być wymieniony razem z zębatkami.Merlin pisze:Wymień bo zetnie Ci nierówno koła zębate,
Łańcuch
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Re: Łańcuch
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Varadero
- Model: SD02
- Rocznik: 2002
- Kontakt:
zależy jak bardzo jest przeciągnięty łańcuch ale jeżeli jadący słyszysz taki charakterystyczny zgrzyt co jakiś czas to przede wszystkim popuść łańcuch w miejscu gdzie jest najbardziej naciągnięty. Tak jak mówili koledzy trzeba myśleć o wymianie łańcucha z zębatkami inaczej możesz sobie zniszczyć wałek zdawczy a to podwoi koszta naprawy.
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Kuba
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2007
W takim razie myślę o wymianiebigwaldi pisze:zależy jak bardzo jest przeciągnięty łańcuch ale jeżeli jadący słyszysz taki charakterystyczny zgrzyt co jakiś czas to przede wszystkim popuść łańcuch w miejscu gdzie jest najbardziej naciągnięty. Tak jak mówili koledzy trzeba myśleć o wymianie łańcucha z zębatkami inaczej możesz sobie zniszczyć wałek zdawczy a to podwoi koszta naprawy.

http://allegro.pl/naped-honda-xl125-xl- ... 65274.html
Myślę o czymś takim czy jest to warte zakupu ?
Ostatnio zmieniony pn lip 04, 2016 5:43 pm przez Kuba9, łącznie zmieniany 1 raz.
- TomekJ
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Tomek
- Marka motocykla: Teraz Suzuki DL650
- Model: Dawniej Varadero 125
- Rocznik: 2011
To jest swego rodzaju "klasyka gatunku"Kuba9 pisze:Myślę o czymś takim czy jest to warte zakupu ?

Sprawdzając stary łańcuch popatrz, czy gdzieś ogniwa nie są zapieczone, tzn. czy każde rusza się swobodnie i czy leżą w linii prostej, bez "garbów". A wymieniając i naciągając nowy łańcuch zdejmij osłonę i przynajmniej wizualnie potem sprawdź, czy po naciągnięciu łańcuch jest w osi motocykla. Często po nieuważnym naciąganiu tylna zębatka pracuje w minimalnie innej płaszczyżnie, a to błąd.
Romet Pony 50-M-2 -> Jawa 350TS -> Honda Varadero 125XL -> Suzuki V-Strom 650 DL