wymiana klocków hamulcowych - tył
wymiana klocków hamulcowych
Re: wymiana klocków hamulcowych
witam, czynność jest dość prosta, ale ja nie mogę cofnąć tłoczków przy tylnym zacisku, dlatego muszę rozebrać i przesmarować. Mam pytanie, jak demontować tylny zacisk? Odkręcam śrubę i zacisk przesuwa się na takiej jak by gumowej tulejce. Pod tą gumą jest jeszcze jakaś śruba? Nie chcę urwać tej gumy i stąd moje pytanie. Dzięki za info!
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Żeby zdjąć zacisk, trzeba wyjąć koło.jura pisze:witam, czynność jest dość prosta, ale ja nie mogę cofnąć tłoczków przy tylnym zacisku, dlatego muszę rozebrać i przesmarować. Mam pytanie, jak demontować tylny zacisk? Odkręcam śrubę i zacisk przesuwa się na takiej jak by gumowej tulejce. Pod tą gumą jest jeszcze jakaś śruba? Nie chcę urwać tej gumy i stąd moje pytanie. Dzięki za info!

Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
- bankier
- Rekrut
- Marka motocykla: Varadero
- Model: 1000
- Rocznik: 2008
Czy trzeba wyjąć koło czy wystarczy wysunąć oś koła i wtedy wyjąć ten aluminiowy element wraz z zaciskiem? Też będę wymieniał w tyle niebawem
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Osobiście zawsze wyjmowałem koło, więc nie znam odpowiedzi.bankier pisze:Czy trzeba wyjąć koło czy wystarczy wysunąć oś koła i wtedy wyjąć ten aluminiowy element wraz z zaciskiem? Też będę wymieniał w tyle niebawem
Jak wyjmiesz koło , to możesz ocenić stan prawego łożyska w piaście i w zabieraku z lewej , a jak zdejmiesz zabierak , możesz ocenić stan lewego łożyska w piaście.
Dodatkowej roboty niewiele , a można sporo się dowiedzieć.

A klocki z tyłu wymienia się rzadko, więc jest okazja do zweryfikowania stanu. Choć może czasem lepiej nie wiedzieć, lepiej się śpi ?
Pamiętaj , dwa zewnętrzne tłoczki są wysuwane przez pompkę nożną, środkowy przez pompkę przednią przy lewej tarczy ( tę, na której wisi zacisk ).jura pisze:witam, czynność jest dość prosta, ale ja nie mogę cofnąć tłoczków przy tylnym zacisku, dlatego muszę rozebrać i przesmarować. Mam pytanie, jak demontować tylny zacisk? Odkręcam śrubę i zacisk przesuwa się na takiej jak by gumowej tulejce. Pod tą gumą jest jeszcze jakaś śruba? Nie chcę urwać tej gumy i stąd moje pytanie. Dzięki za info!
Ostatnio zmieniony śr kwie 09, 2014 5:45 am przez płock1964, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: Kamil
- Marka motocykla: Husaberg-Honda
- Model: FE 450-Varadero 1000
- Rocznik: 2004
Koledzy wiem ze temat stary jak swiat, ale do wyjecia zacisku nie trzeba zdejmowac kola, nawet dotykac. bez sensu robienie sobie roboty, wkladania ustawiania itp