Sterownik podgrzewanych manetek - naprawiać czy kupić nowy?
- ostry4td
- Rekrut
- Imię: Michał
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2008
Re: Sterownik podgrzewanych manetek - naprawiać czy kupić no
W moim sterowniku (oryginalny hondowski) diody raz swieca jak trzeba, raz migaja wszystkie jednoczesnie. To wina slabej masy?
- syku
- Sympatyk
- Imię: Sylwek
- Marka motocykla: suzuki
- Model: gsx-1250fa
- Rocznik: 2010
sprawdź napięcie na zasilaniu manetek - to może Ci coś pomóc w określeniu problemu
-
- Uczy się jeździć
- Imię: Paweł
- Model: Varadero XL 1000VA
Witam ja również mam manetki Grip heather jeśli fotka zadziała to dokładnie jak na foto, 3 stopniowa wartość grzania tyle że pierwsza dioda świeci a jak nacisnę kolejny raz to już migają dwie albo jak 3 razy nacisnę to 3 migają i wydaje mi się że grzeją bardzo słabo albo wcale
nie wiem co to może być i nie wiem jak prawidłowo ma to działać, jeśli ktoś wie to proszę o rady.

- Załączniki
-
- pcx_other_1.jpg (148 KiB) Przejrzano 5004 razy
- PiotrPoznan
- Sympatyk
- Imię: Piotr
- Model: XL1000VA Varadero
- Rocznik: 2006
U mnie było podobnie. Na pierwszym stopniu świeciło a na kolejnych mrugało a czasem świeciło.Pawelmoto pisze:3 stopniowa wartość grzania tyle że pierwsza dioda świeci a jak nacisnę kolejny raz to już migają dwie albo jak 3 razy nacisnę to 3 migają i wydaje mi się że grzeją bardzo słabo albo wcalenie wiem co to może być i nie wiem jak prawidłowo ma to działać, jeśli ktoś wie to proszę o rady.
W pierwszej chwili myślałem że to tak działa że mruga do momentu osiągnięcia temperatury i potem świeci ale zauważyłem że inaczej jest gdy silnik jest zgaszony a inaczej jak jadę.
Przy okazji przerabiania elektryki i przenoszenia centralki (na lewy boczek) przejrzałem instalację i okazuje się że oryginalnie manetki podłączone są przy rolgazie do masy (chyba to była masa) od czujnika świateł hamowania. Wypierdzieliłem to i podłączyłem jak być powinno czyli masa do śruby (czyli do ramy) a plus przez bezpiecznik do akumulatora.
Przy okazji naładowałem akumulator i teraz wszystko jest tak jak być powinno.
Manetki tak grzeją że na maksa włączam dosłownie na moment i potem na najsłabsze grzanie do ręce chce spalić i to nawet przez rękawiczki

W pierwszej kolejności naładuj dobrze akumulator i testuj najlepiej podczas jazdy.
-
- Uczy się jeździć
Testowałem podczas jazdy i własnie mrugało na 2 i na 3 a na postoju to jakoś w ogóle nie chciało chyba wejść na 2 i na 3. Mówisz że to mocno grzeje czyli u mnie jest coś nie tak muszę się temu przyjrzeć. Ten model manetek to jest ten oryginał co Honda montowała ??
- PiotrPoznan
- Sympatyk
- Imię: Piotr
- Model: XL1000VA Varadero
- Rocznik: 2006
Ja mam dokładnie takie jak na zdjęciu wyżej (z napisem Grip Heater).Pawelmoto pisze:Testowałem podczas jazdy i własnie mrugało na 2 i na 3 a na postoju to jakoś w ogóle nie chciało chyba wejść na 2 i na 3. Mówisz że to mocno grzeje czyli u mnie jest coś nie tak muszę się temu przyjrzeć. Ten model manetek to jest ten oryginał co Honda montowała ??
Centralka zamontowana też tak jak na zdjęciu i jest to oryginał.
Sprawdź styk konektorów czy gdzieś coś zaśniedziałe nie jest i stan naładowania akumulatora.
Jeśli podczas jazdy mruga a na postoju jest gorzej to obstawiam problem z zasilaniem.
-
- Uczy się jeździć
Witam ponownie zrobiłem małą diagnozę manetki niby grzeją ale bardzo słabo pobór prądu to 0.75 A Podpiąłem to prosto do aku plus prostownik żeby napięcie nie spadło ale niecały Amper coś chyba za mało będzie się to grzać całą wieczność 

- syku
- Sympatyk
- Imię: Sylwek
- Marka motocykla: suzuki
- Model: gsx-1250fa
- Rocznik: 2010
Testowanie manetek tylko na porządnym aqu (np samochodowym) lub na włączonym sprzęcie.Pawelmoto pisze:Witam ponownie zrobiłem małą diagnozę manetki niby grzeją ale bardzo słabo pobór prądu to 0.75 A Podpiąłem to prosto do aku plus prostownik żeby napięcie nie spadło ale niecały Amper coś chyba za mało będzie się to grzać całą wieczność
Najłatwiej kable rozruchowe i do samochodu lub po prostu odpał moto.
Do sprawdzenia woltomierzem napięcie na podpięciu pod sterownik, napięcie na AQU i napięcie na manetce - to może coś powiedzieć o działaniu sterownika i spadku na kablach