Kup maklandy,krajowy producent ,wystawia się na aledrogo i bardzo dobry kontakt z nim jest.Mam na tyle i jest ok.vaaks pisze:Może ktoś podrzucić coś z życia motocykla na temat klocków EBC. Poszukuję klocków ma tył nie koniecznie najdroższych, ale w dobrym stosunku jakości do ceny. Potrzebuję symbolu i uczciwego sklepu .
Klocki hamulcowe
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Re: Klocki hamulcowe
- dario
- Uczy się jeździć
- Imię: Dariusz
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL 1000
- Rocznik: 2001
Cześć Panowie,
odświeżam temat. Szykuję się do wymiany klocków przód w moim Varadero 2001 bez ABS, oczywiście.
Wybór padł na NISSIN 2P250NS http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-niss ... 37318.html
lub EBC FA261HH http://allegro.pl/klocki-ebc-honda-xl-1 ... 10894.html.
Ale jeszcze z ciekawości wpisałem oznaczenia klocków EBC na dalekowschodnim portalu AliExpress i wyskoczyły mi takie
https://pl.aliexpress.com/item/For-HOND ... autifyAB=0
Co wy na to?? Czy ktoś zamawiał klocki, albo tarczę stamtąd?? Ja w zeszłym roku kupiłem pompę paliwa i cyka aż miło, ale tu się jakoś ja cykam.
Z wyborem na krajowym podwórku myślę, że sobie poradzę, ale ciekaw jestem Waszej opinii na temat tych abo jakiś innych klockow/tarcz z Ali...może jednak warto?
Pozdro
Dario
odświeżam temat. Szykuję się do wymiany klocków przód w moim Varadero 2001 bez ABS, oczywiście.
Wybór padł na NISSIN 2P250NS http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-niss ... 37318.html
lub EBC FA261HH http://allegro.pl/klocki-ebc-honda-xl-1 ... 10894.html.
Ale jeszcze z ciekawości wpisałem oznaczenia klocków EBC na dalekowschodnim portalu AliExpress i wyskoczyły mi takie
https://pl.aliexpress.com/item/For-HOND ... autifyAB=0
Co wy na to?? Czy ktoś zamawiał klocki, albo tarczę stamtąd?? Ja w zeszłym roku kupiłem pompę paliwa i cyka aż miło, ale tu się jakoś ja cykam.
Z wyborem na krajowym podwórku myślę, że sobie poradzę, ale ciekaw jestem Waszej opinii na temat tych abo jakiś innych klockow/tarcz z Ali...może jednak warto?
Pozdro
Dario
Teściowa jest mi tak samo potrzebna jak popielniczka na motocyklu.
- ADAMO16
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Adam
- Model: Varadero SD02
- Rocznik: 2005
Ja założyłem rok temu złote EBC na przód. Przejechane coś 8k i z działania jestem zadowolony, nie widać różnicy w hamowaniu w suchym jak i w deszczu. Na tarczach nie zauważyłem zużycia. Mam moto z ABS, może ze dwa lub trzy razy odczułem załączenie systemu. Kolega w swoim bez ABS tez takie ma i zadowolony. Wiem jedno, TRW założyłem na tył i porażka, w oczach schodziły, szkoda ze nie pamietam jaki to model, ale tanie nie były, na pewno nie organiczne.
Varadero XL 1000 juz jest 
Africa Twin byla :-(

Africa Twin byla :-(
- LukasW
- Imię: Łukasz
- Model: Varadero
- Rocznik: 2003
Z mojego doświadczenia klocki EBC nie schodzą bo są twarde i zjadają tarcze. Lepiej wymienić dwa razy klocki niż po 20-30 tys szukać nowych tarcz.
- Pegaz
- Sympatyk
- Imię: Paweł
- Marka motocykla: Yamaha
- Model: Super Tenere 1200
Ja kiedyś kupiłem klocki które przy gwałtownym hamowaniu z dużej prędkości barwiły tarcze na fioletowo. Skończyło się na wymianie tarcz na nowe oraz klocki z ASO:(.
- dario
- Uczy się jeździć
dobra, wybór padł na krajowy rynek.
Dzięki za odpowiedzi.
Dzięki za odpowiedzi.
-
- Uczy się jeździć
- Imię: Marcin
- Model: Sd02
- Rocznik: 2006
Jako przestroga dla innych dobrze byłoby abyś napisał jakie to klocki.Pegaz pisze:Ja kiedyś kupiłem klocki które przy gwałtownym hamowaniu z dużej prędkości barwiły tarcze na fioletowo. Skończyło się na wymianie tarcz na nowe oraz klocki z ASO:(.
- LukasW
Z taniochy jaką zakładałem to organiczne Brenty były w miarę ale najlepiej oryginał -Nissin , wtedy i tarcza i klocek zużywa się proporcjonalnie. Ewentualnie TRW-lukas chociaz różnica w cenie między TRW i Nissin raczej niewielka.
- dario
- Uczy się jeździć
Po namysłach wybór padł na BRENTY, mam nadzieję, że będą służyć.
Wymiana nie obyła się oczywiście bez przygód. Prawe jarzmo, jedna prowadnica tak się zapiekła, że dwa dni walki było z nią...dlatego ku przestrodze, jeśli ktoś planuje tylko wyjąć stare, włożyć nowe...nie rób tego. Zdejmij zacisk i przejrzyj całość czy dobrze pracuje
Wymiana nie obyła się oczywiście bez przygód. Prawe jarzmo, jedna prowadnica tak się zapiekła, że dwa dni walki było z nią...dlatego ku przestrodze, jeśli ktoś planuje tylko wyjąć stare, włożyć nowe...nie rób tego. Zdejmij zacisk i przejrzyj całość czy dobrze pracuje

- seburaj
- Uczy się jeździć
- Imię: seb
- Model: XL1000 V
- Rocznik: 2004
prowadnica ? czy raczej tłoczek ?
- LukasW
Nie licz na jakieś ogromne przebiegi z tymi klockami , mówię o organicznych. Na pewno zejdą trochę szybciej niż oryginalne nissiny. Co do prowadnic to możliwe ,że ktoś wypsikał je wcześniej wd40 albo olejem czy jakimś zwykłym smarem nasmarował. Niestety środki te wchodzą w reakcję z gumowymi uszczelnieniami, które puchną/wulkanizują i stąd problemy. Do prowadnic tylko smar przeznaczony do tłoczków ewentualnie olej silikonowy/wazelinowy żeby rozruszać czy wazelina techniczna. Są to środki które nie uszkadzają gumowych elementów a wręcz je konserwują.dario pisze:Po namysłach wybór padł na BRENTY, mam nadzieję, że będą służyć.
- dario
- Uczy się jeździć
prowadnica jarzma. Tłoczki były ok.seburaj pisze:prowadnica ? czy raczej tłoczek ?
Rozruszane przy pomocy nafty, przeszlifowane i nasmarowane już tym czym należy.
- petek
- Rekrut
- Imię: Maciej
- Model: SD01
- Rocznik: 1999
Planuję zakup klocków BonyFish w wersji V-RED.
Ktoś używa, używał. W internacie chwalą za cenę i jakość.
Ktoś używa, używał. W internacie chwalą za cenę i jakość.
Kto mogąc wybrać, wybrał zamiast domu gniazdo na skałach orła: Niechaj umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie.
- petek
- Rekrut
- Imię: Maciej
- Model: SD01
- Rocznik: 1999
No i są zamontowane.
Kto mogąc wybrać, wybrał zamiast domu gniazdo na skałach orła: Niechaj umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie.