Zakupiona Varadero 125 i same problemy.
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Re: Zakupiona Varadero 125 i same problemy.
Nie wiem jak wyglądają ceny części do małego Varadero, ale może warto rozebrać ten sprzęt i go w ten sposób sprzedać? Wiem, że jest z tym trochę pracy i potrzeba czasu, ale znaczna część ceny zakupu powinna się Tobie zwrócić. Z silnika na pewno też dałoby się coś wykręcić i wystawić 

-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Speede
- Rocznik: 2002
Dzięki Panowie za pocieszenie. Człowiek uczy się całe życie na błędach. Już nigdy nie kupię czegoś bez rachunku czy umowy i teksty typu wypisze Pan sobie sam umowę na tego z briefu będę omijał szerokim łukiem. Wiem, że nagrzałem się jak chol..... i cena mnie oczarowała, tylko, że tym motocyklem się przejechałem i zapalał na dotyk, w zbiorniczku był poziom idealny, to mnie też zbiło z tropu. Lekkie stuki tylko na wolnych obrotach, mówię taaa jestem "znaffcą", zrobię luzy zaworowe i będzie strzał stulecia a prawda okazała się okrutna. Też pomyślałem, że sprzedam go na części ale tak naprawdę, największa wartość tego varadero to chyba silnik. Wyniósł mnie dokładnie z tym co włożyłem 4834zł i nie ma szans, żebym tyle wykręcił na częściach.
Napiszę na koniec przestrogę dla innych dla wszystkich przyszłych kupujących.
PANOWIE NIE MA OKAZJI! PRZED ZAKUPEM POCZEKAJCIE ŻEBY SIĘ NAGRZAŁ DO MOMENTU WŁĄCZENIA SIĘ WENTYLATORA (sprawdzając wcześniej, czy płyn jest w chłodnicy bo w zbiorniczku mimo, że był to nic nie dało i w układzie u mnie było sucho).
JAK COŚ STUKA TO NIE LICZCIE, ŻE TO TYLKO LUZY ZAWOROWE (może się uda, że to tylko to, ale jak jednak nie, to szykujcie się na ostry wydatek;()
JAK PŁYN MIESZA SIĘ Z OLEJEM (niby jest szansa, że to tylko uszczelniacz pompy wody - u mnie to jednak była uszczelka i pęknięta głowica i silnik dostał w d...... przez brak płynu)
JEŻELI SĄ JAKIEŚ BRAKI W PLASTIKACH (ktoś coś demontował), NOWE ŚRUBY CZY USZCZELKI (ktoś grzebał i próbował go wskrzesić, u mnie tak było)
i na koniec
MNIE ZROBILI TAK.
Musieli zlać olej i płyn chłodniczy, zrobili płukankę silnika zalewając nowy olej. Nie zalali układ płynem i majonezu nie było. Można było jeździć i tak mi go sprzedali.
Jeszcze raz dzięki za wszystko i jak kupie inną varadero (tym razem już nieokazyjnie i z wnikliwym sprawdzeniem) to się odezwę.
Pozdrawiam
Napiszę na koniec przestrogę dla innych dla wszystkich przyszłych kupujących.
PANOWIE NIE MA OKAZJI! PRZED ZAKUPEM POCZEKAJCIE ŻEBY SIĘ NAGRZAŁ DO MOMENTU WŁĄCZENIA SIĘ WENTYLATORA (sprawdzając wcześniej, czy płyn jest w chłodnicy bo w zbiorniczku mimo, że był to nic nie dało i w układzie u mnie było sucho).
JAK COŚ STUKA TO NIE LICZCIE, ŻE TO TYLKO LUZY ZAWOROWE (może się uda, że to tylko to, ale jak jednak nie, to szykujcie się na ostry wydatek;()
JAK PŁYN MIESZA SIĘ Z OLEJEM (niby jest szansa, że to tylko uszczelniacz pompy wody - u mnie to jednak była uszczelka i pęknięta głowica i silnik dostał w d...... przez brak płynu)
JEŻELI SĄ JAKIEŚ BRAKI W PLASTIKACH (ktoś coś demontował), NOWE ŚRUBY CZY USZCZELKI (ktoś grzebał i próbował go wskrzesić, u mnie tak było)
i na koniec
MNIE ZROBILI TAK.
Musieli zlać olej i płyn chłodniczy, zrobili płukankę silnika zalewając nowy olej. Nie zalali układ płynem i majonezu nie było. Można było jeździć i tak mi go sprzedali.
Jeszcze raz dzięki za wszystko i jak kupie inną varadero (tym razem już nieokazyjnie i z wnikliwym sprawdzeniem) to się odezwę.
Pozdrawiam
- Fotom
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Tomasz
- Model: XL125V
- Rocznik: 2005
Nie ma możliwości, żeby wentylator w ten sposób się włączył. To następuje dopiero przy szóstej kresce (110°C), na postoju nigdy tak się nie zagrzeje.Bartazz pisze:PRZED ZAKUPEM POCZEKAJCIE ŻEBY SIĘ NAGRZAŁ DO MOMENTU WŁĄCZENIA SIĘ WENTYLATORA
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Speede
- Rocznik: 2002
Ok. Dzięki za informacje.Fotom pisze:Nie ma możliwości, żeby wentylator w ten sposób się włączył. To następuje dopiero przy szóstej kresce (110°C), na postoju nigdy tak się nie zagrzeje.
- Merlin
- Sympatyk Weteran
- Imię: Maciek
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2011
Mam co prawda tysiączkę ale wentylator zawsze włącza się jak na postoju silnik odpowiednio długo pracuje (rozgrzeje się).
Jeżeli wentylator nie załącza się, coś jest nie tak.
- Fotom
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Tomasz
- Model: XL125V
- Rocznik: 2005
Nie.Merlin pisze: wentylator zawsze włącza się jak na postoju silnik odpowiednio długo pracuje
-
- Uczy się jeździć
- Imię: Piotr
- Model: NT1100D
- Rocznik: 2022
Duże Wiadro, ma "nieco" inaczej rozwiązany układ chłodzeniaMerlin pisze:Mam co prawda tysiączkę ale wentylator zawsze włącza się jak na postoju silnik odpowiednio długo pracuje (rozgrzeje się).

Life is brutall and full of zasadzkas...
Romet Kadet -> ETZ 150 -> Jawa 350TS -> Varadero 125 -> PD06 '93 -> SD02 '03 -> VFR1200XD '12 + DR-Z400E '03
Romet Kadet -> ETZ 150 -> Jawa 350TS -> Varadero 125 -> PD06 '93 -> SD02 '03 -> VFR1200XD '12 + DR-Z400E '03