Wymiana oleju w lagach
- vaaks
- Sympatyk
- Imię: Władysław
- Marka motocykla: SUZUKI
- Model: DL 650
- Rocznik: 2017
Re: Wymiana oleju w lagach
to odległość poziomu oleju od krawędzi lagi.
Młodość przychodzi z wiekiem. S. Tym
Wiek to tylko liczba
------------------------------------------------------------------------
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
Wiek to tylko liczba
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: marcin
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero
- Rocznik: 1999
W końcu koledzy poradźcie co wlać do lag mam varadero 99r rozebrałem lagi bo nie podobało mi się jak one pracowały okazało się że sprężyna odwrotnie założona w dodatku nad sprężyną między tuleja brak podkładki za to pod korkiem ktoś dodał centymetr obciętej rurki aluminiowej, nie wiem co za geniusz , zamawiam podkładki i myślę czym to zalać????????? wiem że nie którzy robią jakieś mieszanie ale czy wlewając więcej niż przewiduje producent nic się nie stanie?
- vaaks
- Sympatyk
Do lag najlepszy : Valvoline SynPower fork oil, a do przepłukania lag przed zalaniem ATF II do skrzyń automat .
Zalej tyle ile mówi instrukcja.
Zalej tyle ile mówi instrukcja.
Wiek to tylko liczba
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
Wiek to tylko liczba
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Cent. alu rurki to ktoś utwardzał zawias.Olej 10W wg.instrukcji.Jeśli chcesz zrobić twardszy możesz kombinować z 15W.Uli pisze:W końcu koledzy poradźcie co wlać do lag mam varadero 99r rozebrałem lagi bo nie podobało mi się jak one pracowały okazało się że sprężyna odwrotnie założona w dodatku nad sprężyną między tuleja brak podkładki za to pod korkiem ktoś dodał centymetr obciętej rurki aluminiowej, nie wiem co za geniusz , zamawiam podkładki i myślę czym to zalać????????? wiem że nie którzy robią jakieś mieszanie ale czy wlewając więcej niż przewiduje producent nic się nie stanie?
-
a miało być tak pięknie jedna laga rozebrana z drugiej nie mogę odkręcić zacisku lewa laga dolna śruba poszła górna zabetonowana imbus na dzień dobry objechał bo już był objechany żadne penetranty nie dały rady nawet mini palnik i nacięcie śruby żeby było w co włożyć śrubokręt jakieś pomysły??? ostatnia opcja została odciąć cięgno z tłoczka od duala nic mądrego ani głupszego już mi do głowy nie wpadnie, wszystkie podpowiedzi mile widziane
- vaaks
- Sympatyk
Może spróbować uzyć szczypców morse'a jak uda się nimi podejść.
Wiek to tylko liczba
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
Wiek to tylko liczba
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
- pawkg
- Sympatyk Weteran
- Imię: Paweł
- Marka motocykla: BMW
- Model: R1200GS Adventure
- Rocznik: 2011
Jak vaaks napisał szczypce, albo mały tępy przecinak i małym młoteczkiem odkręcać, przyspawać śrubę albo nakrętkę z łbem sześciokątnym do tej i zanim wystygnie odkręcać. Generalnie do tej górnej łatwiej się dostać i jest więcej możliwości jej awaryjnego odkręcenia.
Kymco Agility 50/80 > Honda Varadero XL125 > Honda Varadero XL1000 > BMW R1200GS ADV
-
- Sympatyk
Przyspawaj śrubę lub nakrętkę.Jeśli masz komplet imbusów i torxsów możesz któregoś wbić.Uli pisze:a miało być tak pięknie jedna laga rozebrana z drugiej nie mogę odkręcić zacisku lewa laga dolna śruba poszła górna zabetonowana imbus na dzień dobry objechał bo już był objechany żadne penetranty nie dały rady nawet mini palnik i nacięcie śruby żeby było w co włożyć śrubokręt jakieś pomysły??? ostatnia opcja została odciąć cięgno z tłoczka od duala nic mądrego ani głupszego już mi do głowy nie wpadnie, wszystkie podpowiedzi mile widziane
-
lagę udało mi się wymontować bez odkręcania górnej śruby(zdemontowałem górny tłoczek od duala) laga rozebrana i teraz mam lepsze dojście no i mam to na stole, od strony imbusa naciąłem żeby wszedł śrubokręt płaski z mojego zestawu narzędzi naprawdę uczciwy i grzechotką próbowałem i nic nawet zagrzałem to i nawet nie drgnie aktualnie kąpie się to w penetrancie do badania spoin spawalniczych to świństwo wejdzie wszędzie zobaczę , w ostateczności odetnę nowa część 138 zeta plus przesyłka więc jeszcze powalczę .
-
mam pytanie, czy uszczelniacze smarować przed założeniem tylko z wewnątrz czy można tez z zewnątrz aby łatwiej je było nabić, i drugie pytanie czy jak by się uszkodziła guma uszczelniacza ale nie ta co dotyka lagi tylko ta górna część uszczelniacza to czy należy go wymienić na nowy czy zostawić ? bo stare uszczelniacze nie ciekły ale były skorodowane od góry i myślałem ze ta guma była uszkodzona podczas nabijania i rdza zaatakował tylko wymieniać na nowy jak bym uszkodził czy polatać do następnej wymiany, jak myślicie ?
-
- Sympatyk
Najważniejsze wargi nasmarować,po zewnątrz też można.Uszczelniacz musi być szczelny,nie wiem co masz na myśli uszkodzony.
-
chodziło mi o uszkodzenie tej gumy od góry uszczelniacza którą jest oblany co zakrywa część metalową uszczelniacza nie ta guma co styka się z lagą, ale weszły nieuszkodzone ale ciężko nawet po smarowaniu z obu stron.
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: Jarosław
- Marka motocykla: Honda
- Model: CRF 1100L AS
- Rocznik: 2019
Coś dziwnego Ci się porobiło z tymi uszczelniaczami, albo ja nie mogę rozgryźć o czym piszesz.
U siebie wymieniłem komplet, wszystkie cztery uszczelniacze. Po wymyciu, osuszeniu, skręceniu i zalaniu odpowiednią ilością oleju 10W przesmarowałem uszczelniacze lekko od zewnątrz i wewnątrz (zawsze tak robię w innych moto też), potem delikatnie nasuwam nowy uszczelniacz, za nim stary (minimalizuję ryzyko uszkodzenia nowego) i rurą kanalizacyjną 50mm z wyczuciem nabijam uszczelniacz, po ulokowaniu stary uszczelniacz wyjmuję. Następnie wkładam zabezpieczenie i nasuwam delikatnie uszczelniacz przeciw-pyłowy.
U siebie wymieniłem komplet, wszystkie cztery uszczelniacze. Po wymyciu, osuszeniu, skręceniu i zalaniu odpowiednią ilością oleju 10W przesmarowałem uszczelniacze lekko od zewnątrz i wewnątrz (zawsze tak robię w innych moto też), potem delikatnie nasuwam nowy uszczelniacz, za nim stary (minimalizuję ryzyko uszkodzenia nowego) i rurą kanalizacyjną 50mm z wyczuciem nabijam uszczelniacz, po ulokowaniu stary uszczelniacz wyjmuję. Następnie wkładam zabezpieczenie i nasuwam delikatnie uszczelniacz przeciw-pyłowy.
-
- Imię: Rafał
- Model: Varadero
- Rocznik: 2010
Witam wszystkich jestem tu nowy i trochę się naczytalem o tym oleju w lag
i sam już nie wiem ile tego wlać:/
Jedni piszą że ponad 500ml jedni że 345ml
Więc opowiedzcie mi prosto na moje pytanie :
Ile oleju wlać do jednej lagi do hondy varadero 125 z 2010r

Jedni piszą że ponad 500ml jedni że 345ml
Więc opowiedzcie mi prosto na moje pytanie :
Ile oleju wlać do jednej lagi do hondy varadero 125 z 2010r
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
http://hondavaradero.pl/phpBB3/viewtopi ... 114&t=7731
http://hondavaradero.pl/phpBB3/viewtopi ... 114&t=8068
Posty przeniosę później do odpowiedniego działu.
http://hondavaradero.pl/phpBB3/viewtopi ... 114&t=8068
Posty przeniosę później do odpowiedniego działu.