Posiadam honde varadero przebieg 49tys ogólnie silnik bardzo ładnie pracuje żadnego klepania cykania dzwonienia przy schodzeniu z obr i wgl jedynie lekko słychać kosz sprzęgłowy takie szumienie ale w porównaniu z ktm to niebo a ziemia

Dużo sie juz naczytałem na tym forum na różne tematy ale mam jeszcze kilka pytań postaram sie je napisać bardzo zwięźle
1 posiadam szybe 50cm gdy trzymam głowe nad szybka to jest bardzo głośno (jeszcze nie jestem ubrany i mam słaby kask) kupować dużą szybke 60cm czy poczekać aż sie ubiore i kupie lepszy kask i wtedy zadecydować ?
2 jaki kask do 500zł najlepiej kupić ?
3 -OLEJ- czytałem lektury na tym forum i ... obecnie mam zalanego motula 5100 10w40 opinie nie są najlepsze co do tego mutula i zadecydowałem zalać albo
-VALVOLINE DURABLEND 4T 10W40 lepkosc kinematyczna w 100c 14,8 SN
- shell advance 4t ultra lepkosc kinematyczna w 100c 14,2 SN
co o tym myślicie ? chciałbym żeby ten kosz sprzęgłowy jeśli to możliwe był jak najcichszy a poza tym 2gi bieg jak wbijam to jest takie trzaśniecie wiem że one tak mają ale naczytałem sie ze jak ludzie przechodzili na valvolaina to było dużo lepiej
4 -kierunkowskazy- czesto zdarza sie ze np kierunek włącza mi sie po np 5 sek od włączenia czy mam szukać przekaźnika czy zastosować sie do instrukcji z forum i wyczyszczeniu tego własnie włącznika na kierownicy ?
5 -przełożenia- albo źle szukam albo dostępne są tylko seryjne przełożenia 16/47 ? ogólnie vmax 215 ale obroty na 6 biegu są z 2 tys przed czerwonym polem teraz nie pamietam ile to jest ale chciałbym założyć w przyszłości przełożenia na moc według mnie lepsza elastyczność przynajmniej 16/49
6 co sprawdzić na koniec sezonu na co zwrócić jeszcze uwage ? czy wymienić świece ? na pewno bede chciał zajrzeć do zaworów tylko fajnie było by o jakiś poradnik jak to zrobić
czy zaglądać do napinaczy i jak to zrobić ? czytałem ze ktoś blokował łańcuszek opaskami zaciskowymi czy jakoś tak i odkrecał napinacz zeby mu rozrząd nie przeskoczył czyli rozumiem ze varadero nie ma jak w przypadku np ktma śruby blokującej wał wtedy mogłem sobie regulować zawory sprawdzać napinacz rozrządu ustawiać zapłon itp
ma ktoś serwisówke? czy były w jezyku polskim ?
Na razie tyle