Napinacz rozrządu
-
- Sympatyk
- Imię: Marcin
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero xl 1000
- Rocznik: 2008
Re: Napinacz rozrządu
Jedz do mechanika niech diagnozę postawi , zawsze możesz wpaść i możemy podmienić napinacze , jeżeli byłby to napinacz to podmiana powinna to wykazać czy to on czy nie .
- Akar
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Marek
- Model: Varadero 1000 XL
- Rocznik: 1999
W poniedziałek jadę do mechanika, posłucha i zobaczymy co powie.
Marcin, jak tak dalej pójdzie to będę musiał Ci kratę gorzoły postawić!
Marcin, jak tak dalej pójdzie to będę musiał Ci kratę gorzoły postawić!

-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Napinacz kupuj w serwisie(ok.280zł) a łańcuszek najlepiej dida w sklepie lub alleg.Żeby sprawdzić napinacz najlepiej go wymontować i mocno ściskając kręcić lewo-prawo.Jeżeli popychacz cofnie się więcej niż ok.5mm to do wymiany.
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Jeżeli chodzi o łańcuchy rozrządu to albo oryginalne, albo zakute Tourmaxy kupione w jakimś renomowanym sklepie. Dlaczego nie dId? Bo ludzie go podrabiają(podrabiali) na potęgę i właśnie na allegro można było spotkać łańcuchy maszynowe, które w silniku wytrzymywały po 1000-2000km! Warto o tym poczytać na innych forach.melon1968 pisze:Napinacz kupuj w serwisie(ok.280zł) a łańcuszek najlepiej dida w sklepie lub alleg.Żeby sprawdzić napinacz najlepiej go wymontować i mocno ściskając kręcić lewo-prawo.Jeżeli popychacz cofnie się więcej niż ok.5mm to do wymiany.
Na ew. wymianie łańcucha rozrządu osobiście bym nie oszczędzał.
- Akar
Odpaliłem moto - zaczął się klekot. Ubrałem się,wsiadłem i pojechałem do mechanika. Kiedy do niego przyjechałem (mam do niego dokładnie 12km) silnik mruczał jak 18stka. Zero stuków i klekotów. I tak jest za każdym razem. Mechanik słysząc to tylko się uśmiechnął i powiedział, że tutaj nie ma się czego czepić. Po chwili powiedział, że może to być sprzęgło. Po wciśnięciu klamki sprzęgła jest rzeczywiście trochę ciszej. Kiedy moto jest już dobrze rozgrzane nie słychać żadnych niepokojących odgłosów. Widać, że facet wie o czym mówi. Zresztą został mi polecony przez forumowicza
Mówiąc w skrócie - stukanie jest, ale tylko na zimnym silniku.
Tak więc najpewniej mechanik, który 1000 km temu sprawdzał rozrząd miał rację, że łańcuszek i napinacze są ok?

Mówiąc w skrócie - stukanie jest, ale tylko na zimnym silniku.
Tak więc najpewniej mechanik, który 1000 km temu sprawdzał rozrząd miał rację, że łańcuszek i napinacze są ok?
- Dabro86
- Rekrut
- Model: 2x Varadero
Panowie mam pytanie w varadero ojca prawdopodobnie skończył się napinacz, gdzie zaopatrujecie się w części, najlepiej coś dobrego jakościowo i w miarę normalnych cenach.
Mam pytanie odnośnie napinania sprężynki napinacza, czy muszę zrobić tą blaszkę do nakręcania, czy da się ją gdzieś kupić?
Ewentualnie czy jakimś innym narzędziem nakręcać tą sprężynkę?
Mam pytanie odnośnie napinania sprężynki napinacza, czy muszę zrobić tą blaszkę do nakręcania, czy da się ją gdzieś kupić?
Honda Varadero XL1000V 2000r CANDY PHOEN
- Akar
Jak wyżej melon napisał - napinacze tylko w autoryzowanym serwisie, cena 280zł za sztukę.
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
W servisie w komplecie z nowym napinaczem masz blaszkę blokującą , do nakręcania mały płaski śrubokręt .Dabro86 pisze:Panowie mam pytanie w varadero ojca prawdopodobnie skończył się napinacz, gdzie zaopatrujecie się w części, najlepiej coś dobrego jakościowo i w miarę normalnych cenach.
- Dabro86
- Rekrut
Dzięki za odpowiedź, dziś biorę się za rozbieranie, mam nadzieję że tłoki nie pocałowały zaworów bo łańcuch dość mocno zaczął grzechotać. Jeżeli logicznie myśląc to najpierw sprawdzę luz zaworowy żeby sprawdzić czy głowica nie została uszkodzona?
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
Po zdjęciu czapki sprawdź na znakach, czy rozrząd się nie rozjechał. Potem dokładnie łańcuch - na całej długości. Po zdjęciu wałków sprawdź, czy zawory chodzą normalnie na całej długości i czy się nie zawieszają. Jeśli nie - zakładaj nowe napinacze i ciesz się jazdą. Jeśli się zawieszają lub nie pracują płynnie - trzeba zdjąć głowicę i ocenić szkody.Dabro86 pisze:Dzięki za odpowiedź, dziś biorę się za rozbieranie, mam nadzieję że tłoki nie pocałowały zaworów bo łańcuch dość mocno zaczął grzechotać. Jeżeli logicznie myśląc to najpierw sprawdzę luz zaworowy żeby sprawdzić czy głowica nie została uszkodzona?
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
- Dabro86
- Rekrut
Rozumiem, a czy to możliwe żeby napinacz / napinacze rozsypały się przy licznikowym przebiegu 60tys. km ??
Swoje Viadro mam z przebiegiem 16 tys. km jest to przebieg napewno oryginalny i ogarnął mnie lęk psychiczny
żeby nie popsuć mojej maszyny.
Co ile sprawdzać napinacze ? Bo planowałem to zrobić przy okazji reg. zaworów przy przebiegu 24 tys. km.
Rozumiem że napinacz wyciągam, rozbieram, oceniam-macam-badam, składam, naciągam sprężynę i skręcam do kupy, oczywiście sprawdzając luz zaworów i znaki na rozrządzie?
Swoje Viadro mam z przebiegiem 16 tys. km jest to przebieg napewno oryginalny i ogarnął mnie lęk psychiczny

Co ile sprawdzać napinacze ? Bo planowałem to zrobić przy okazji reg. zaworów przy przebiegu 24 tys. km.
Rozumiem że napinacz wyciągam, rozbieram, oceniam-macam-badam, składam, naciągam sprężynę i skręcam do kupy, oczywiście sprawdzając luz zaworów i znaki na rozrządzie?
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
Ustawiasz znaki, wyciągasz napinacz, stawiasz pionowo na stół, naciskasz kilka razy do dołu, ile masz pary w rękach. Jeśli napinacz ma tendencję do skracania długości, jest do wywalenia. Jeśli nie - montujesz z powrotem.Dabro86 pisze:Rozumiem, a czy to możliwe żeby napinacz / napinacze rozsypały się przy licznikowym przebiegu 60tys. km ??
Swoje Viadro mam z przebiegiem 16 tys. km jest to przebieg napewno oryginalny i ogarnął mnie lęk psychicznyżeby nie popsuć mojej maszyny.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Model: XL 1000V Varadero
- Rocznik: 2002
Niezłe jajca z tymi napinaczami się dzieją nie da rady przerobić ich na mechaniczne lub dopasować z innego motocykla?
- Dabro86
- Rekrut
Mam jeszcze pytanie co do napinaczy, czy te nowsze są juz poprawione, ten co mam w varadero na pewno jest oryginalny na korpusie ma 1 niebieska kropkę. Widzialem napinacze z 2 kropkami czy one są pozbawione wady pękania sprężyny?
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: Varadero
Sprężyna nie ma tu nic do rzeczy, jest ona odpowiedzialna tylko za rozkręcenie napinacza, nie zaś za utrzymanie go w danej pozycji - za to odpowiada zastosowana śruba rzymska wraz z ciasnym spasowaniem elementów. Odnośnie zakupu "nowego" to nie ma reguły. Był czas, że Honda wypuściła dobrej jakości, później znowu ludzie narzekali, że trafił się jakiś syf... co jest teraz? Tego nikt nie wie oprócz producenta i podwykonawcówDabro86 pisze:Mam jeszcze pytanie co do napinaczy, czy te nowsze są juz poprawione, ten co mam w varadero na pewno jest oryginalny na korpusie ma 1 niebieska kropkę. Widzialem napinacze z 2 kropkami czy one są pozbawione wady pękania sprężyny?