NAPĘD DO VIADERKA
- maly
- Zapalony motocyklista
- Imię: Wojtek
- Marka motocykla: honda varadero
- Model: xl1000
- Rocznik: 2001
Re: NAPĘD DO VIADERKA
po wymianie proponuje ustawić naciąg łańcucha na centymetr od wahacza do koła z jednej strony i z drugiej tak samo miałem ustawiony łańcuch na wskaźniki i rozciągnęło mi go podobnie jak tobie w jednym miejscu był luźny udało się go jeszcze uratować teraz jest ok
- eneron
- Sympatyk
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
Co do naciągania łańcucha to osobiście napinam go TYLKO i wyłącznie "po suwmiarce" do 0,05mm. Jest pewność, że się równo będzie rozciągał
Honda Varadero XL1000VA - 2006r - sprzedana
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
- VenoMek
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Tomek
- Model: VT750C2 A.C.E.
- Rocznik: 1998
Odświeżę temat.
Zmagam się od jakiegoś czasu z problemem poszarpywania przy stałej prędkości i obrotach od 3-4k. Przy okazji postanowiłem wymienić zębatkę zdawczą. Łańcuch jest jeszcze ok więc postanowiłem wymienić tylko tę przednią zębatkę. Tylna też jeszcze wytrzyma do wymiany łańcucha.
Porównanie zębatek. stara vs nowa:

Jazda nieporównywalnie płynniejsza. Nie mniej jednak nadal czasem w okolicach 3,5-4k rpm przy jeździe ze stałą prędkością i niewielkim obciążeniu (po płaskim) silnik się lekko dławi, takie pojedyncze czkawki jakby... mam do sprawdzenia jeszcze kilka rzeczy - m.in odpięcie PC III USB i sprawdzenie jazdy na fabrycznym ECU.
Wracając do zębatki - się zastanawiam, czy ktoś próbował w międzyczasie obrócić zębatkę aby zabierała zębami z drugiej strony? Zębatka jest symetryczna więc chyba się da? Ta moja już pewnie na taką próbę się nie nadaje bo zęby są dość cienkie już. Ale może to jest jakieś rozwiązanie na wydłużenie okresu użytkowania zębatki?
Zmagam się od jakiegoś czasu z problemem poszarpywania przy stałej prędkości i obrotach od 3-4k. Przy okazji postanowiłem wymienić zębatkę zdawczą. Łańcuch jest jeszcze ok więc postanowiłem wymienić tylko tę przednią zębatkę. Tylna też jeszcze wytrzyma do wymiany łańcucha.
Porównanie zębatek. stara vs nowa:

Jazda nieporównywalnie płynniejsza. Nie mniej jednak nadal czasem w okolicach 3,5-4k rpm przy jeździe ze stałą prędkością i niewielkim obciążeniu (po płaskim) silnik się lekko dławi, takie pojedyncze czkawki jakby... mam do sprawdzenia jeszcze kilka rzeczy - m.in odpięcie PC III USB i sprawdzenie jazdy na fabrycznym ECU.
Wracając do zębatki - się zastanawiam, czy ktoś próbował w międzyczasie obrócić zębatkę aby zabierała zębami z drugiej strony? Zębatka jest symetryczna więc chyba się da? Ta moja już pewnie na taką próbę się nie nadaje bo zęby są dość cienkie już. Ale może to jest jakieś rozwiązanie na wydłużenie okresu użytkowania zębatki?
Pozdrawiam
VenoMek
Tomek
Honda Shadow VT750 C2 A.C.E. '98
Honda Varadero XL1000V Travel '08
VenoMek
Tomek
Honda Shadow VT750 C2 A.C.E. '98
Honda Varadero XL1000V Travel '08
-
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Michał
- Model: Varadero 1000
- Rocznik: 2003
Mnie to zalatuje potencjalną katastrofą - od szybkiej destrukcji zębatki do zniszczenia łańcucha. .VenoMek pisze:Wracając do zębatki - się zastanawiam, czy ktoś próbował w międzyczasie obrócić zębatkę aby zabierała zębami z drugiej strony? Zębatka jest symetryczna więc chyba się da? Ta moja już pewnie na taką próbę się nie nadaje bo zęby są dość cienkie już. Ale może to jest jakieś rozwiązanie na wydłużenie okresu użytkowania zębatki?
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Varadero
- Model: SD02
- Rocznik: 2002
- Kontakt:
A mi się przypominają czasy roweru "salto" i jak zamieniałem przednią oponę z tylną jak mi się ta tylna starła od jazdy bokami xD w sumie jak obrócisz to później będziesz mógł używać tej zębatki w poligrafii do perforacji papieru
nic się nie zmarnuje