Witam wszystkich
- TomekJ
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Tomek
- Marka motocykla: Teraz Suzuki DL650
- Model: Dawniej Varadero 125
- Rocznik: 2011
Re: Witam wszystkich
Dzisiaj aż 2 stopnie na plusie, a drogi niezbyt pełne i względnie suche, więc się trochę poturlałem w te i nazad po rozmaitych drogach i dróżkach w obszarze Siewierz-Będzin-Bytom-Tarnowskie Góry, ćwicząc sobie różne, w sumie bardzo podstawowe rzeczy. Varadero okazało się przy tym bardzo wrażliwe na boczny wiatr, więc trzeba było uważać w co bardziej wyeksponowanych miejscach. Ale fajnie było, warto było powozić się 2 godziny, choć pod koniec zacząłem czuć, że mam tyłek 

Romet Pony 50-M-2 -> Jawa 350TS -> Honda Varadero 125XL -> Suzuki V-Strom 650 DL
- RubberDuck
- Dzień dobry jestem tu nowy.
To tak jak z rowerem. Organizm przyzwyczaja się do nowej pozycji około 2 miesięcy. 

RubberDuck.
- imnariel
- Udaje motocyklistę
- Imię: Maria
- Marka motocykla: BMW
- Model: F650GS
- Rocznik: 2001
Objeździj się na Viaderku (1000-2000 km), idź na np 2h do _dobrego_ instruktora i zastanów się czy możesz jednak zdać. Na śląsku masz dobre szkoły jazdy (np http://www.oskvmax.pl/; http://www.motorat.com.pl/ - robią doszkalanie techniki, więc i do egzaminu przygotują dobrze).
Dla mnie kurs to była istna droga krzyżowa, bo instruktor nie uczył, tylko czekał aż się nauczę... aż poszłam do kobietki, która mi udowodniła, że jednak da się dawać instrukcje i wskazywała mi moje błędy, bym mogła je wyeliminować (np dociskać podnóżki w ósemce, wchodzić z taką a taką prędkością w kolejne manewry, nie trzymać palców na klamce hamulca na placu).
Kurs porzuciłam w zeszłym roku (17h bez perspektyw wyjazdu z placu) a w tym roku po objeżdżeniu się na Janku (niecały miesiąc) zapisałam się na egzamin - tydzień przed pierwszym egzaminem nie umiałam połowy rzeczy z placu, na mieście byłam mniej niż 2h... Zdane za drugim podejściem.
Nerwy na egzaminie i rzekoma złośliwość egzaminatorów to jedna sprawa (dwa razy trafiłam na takich, co chcieli by ludzie zdali), ale podstawa to dobry instruktor. Powodzenia! na egzamin idź jak będziesz gotów ;-)
Moim zdaniem idź dobrze ubrany na egzamin (nam nawet wspomniał o sznurowanych butach, ale nie drążył tematu), bo ja trafiłam na takiego, który na to zwracał uwagę. Nie dziwię się mu, bo przy mżawce i +5'C laska była w getrach i sportowej kurtce... A drugi gość jeansy i adidaski... Jako jedyna byłam w pełni ubrana...
Uparłam się, że jednak zdam możliwie szybko, bo szkoda by było nie jechać na knedliki mieszkając tak blisko granicy ;-)
Dla mnie kurs to była istna droga krzyżowa, bo instruktor nie uczył, tylko czekał aż się nauczę... aż poszłam do kobietki, która mi udowodniła, że jednak da się dawać instrukcje i wskazywała mi moje błędy, bym mogła je wyeliminować (np dociskać podnóżki w ósemce, wchodzić z taką a taką prędkością w kolejne manewry, nie trzymać palców na klamce hamulca na placu).
Kurs porzuciłam w zeszłym roku (17h bez perspektyw wyjazdu z placu) a w tym roku po objeżdżeniu się na Janku (niecały miesiąc) zapisałam się na egzamin - tydzień przed pierwszym egzaminem nie umiałam połowy rzeczy z placu, na mieście byłam mniej niż 2h... Zdane za drugim podejściem.
Nerwy na egzaminie i rzekoma złośliwość egzaminatorów to jedna sprawa (dwa razy trafiłam na takich, co chcieli by ludzie zdali), ale podstawa to dobry instruktor. Powodzenia! na egzamin idź jak będziesz gotów ;-)
Moim zdaniem idź dobrze ubrany na egzamin (nam nawet wspomniał o sznurowanych butach, ale nie drążył tematu), bo ja trafiłam na takiego, który na to zwracał uwagę. Nie dziwię się mu, bo przy mżawce i +5'C laska była w getrach i sportowej kurtce... A drugi gość jeansy i adidaski... Jako jedyna byłam w pełni ubrana...
Uparłam się, że jednak zdam możliwie szybko, bo szkoda by było nie jechać na knedliki mieszkając tak blisko granicy ;-)
Przychodzisz do domu, otwierasz piwo, siadasz na fotelu, a wokół cisza...
I wtedy sam wybierasz co to jest: samotność czy wolność.
-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero 125
- Rocznik: 2002
Tomek ja wczoraj zarejestrowałem hanie i chyba jutro pierwsza wycieczka na przegląd , ma być ciepło i może se trochę w końcu pośmigam na viaderku .
- TomekJ
Imnariel, nawet o VMax myślałem, bo "Sosnowieś" niedaleko od mnie, ale jakby to ładnie ująć: próba kontaktu nie zachęcała. Poza tym naprawdę (wiem, nieskromnie) uważam, że nie mam aż takich wielkich braków, że nie nadaję się na egzamin. Mnie tak po prawdzie to trochę szczęścia zabrakło, nic poza tym - i mówię to bez "nadęcia". Tylko że brak szczęścia za drogo już mnie kosztował, więc na razie odpuszczam.imnariel pisze:Objeździj się na Viaderku (1000-2000 km), idź na np 2h do _dobrego_ instruktora i zastanów się czy możesz jednak zdać. Na śląsku masz dobre szkoły jazdy (np http://www.oskvmax.pl/; http://www.motorat.com.pl/ - robią doszkalanie techniki, więc i do egzaminu przygotują dobrze).
No ja też kombinuję, gdzie by tu się wyrwać w niedzielę koło południasliwa pisze:Tomek ja wczoraj zarejestrowałem hanie i chyba jutro pierwsza wycieczka na przegląd , ma być ciepło i może se trochę w końcu pośmigam na viaderku .

Romet Pony 50-M-2 -> Jawa 350TS -> Honda Varadero 125XL -> Suzuki V-Strom 650 DL
- RubberDuck
Doskonale zdaje się egzamin w Tychach. Plac jest ok a egzaminator choć na pierwszy rzut oka piła pomaga, a miasto to betka. Tychy komunikacyjnie są banalne a drogi szerokie jak cholera i jasne przepisowo.
Zresztą uczyć się jeździć wpada do nas wszystko z okolic dlatego uruchomiono w Tychach WORD i wybudowano dlań siedzibę. Polecam.
Zresztą uczyć się jeździć wpada do nas wszystko z okolic dlatego uruchomiono w Tychach WORD i wybudowano dlań siedzibę. Polecam.
RubberDuck.
- Baniol
- Udaje motocyklistę
- Imię: Darek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL125
Witaj. Orzesze pozdrawia
Kawasaki BN 125
Suzuki Burgman 125
wszelkie grzebanie w komputerach, bazach danych, sieci i www - zboczenie zawodowe, takie życie no
Suzuki Burgman 125
wszelkie grzebanie w komputerach, bazach danych, sieci i www - zboczenie zawodowe, takie życie no
- staciek
- Sympatyk
- Imię: Staszek
- Model: Varadero SD02
- Rocznik: 2004
- Kontakt:
Witaj
PS nie zgadzam się z Tobą w sprawie prawka
to że "wyjadacze" nie zdają to skutek złych nawyków
opieram to na własnym doświadczeniu (A, B, C, D, E)

;* Varadero XL 1000
- TomekJ
Dzionek urlopu: żona do pracy, córka do szkoły, a ja - .... Kto rano wstaje, temu Bozia daje ładne widoki:

"Setka" z rana - jak śmietana !

A teraz czas walnąć setkę na drugą nóżkę

"Setka" z rana - jak śmietana !

A teraz czas walnąć setkę na drugą nóżkę

- RubberDuck
- imnariel
- Udaje motocyklistę
- Imię: Maria
- Marka motocykla: BMW
- Model: F650GS
- Rocznik: 2001
staciek pisze:Witaj![]()
ps/ w Bielsku już ponoć egzaminują na A ;-)
Przychodzisz do domu, otwierasz piwo, siadasz na fotelu, a wokół cisza...
-
No ja zaraz wymiana oleju i też zrobię parę km .
- TomekJ
Wspomniana "setka na drugą nóżkę":...

Przepraszam Was, ja wiem, że to "dookoła komina" itd., ale jest radocha i chciałem się nią podzielić
Twórcze wnioski z dzisiejszej jazdy:
1) Nieważne, że na termometrze +5. Ważne, że w zacienionych miejscach przy gruncie -1 => kałuże=lód
2) Sarna Twój Wróg ! Szczególnie ta 5m przed przednim kołem !
3) Warto jeździć z gotówką po zadupiach. Czasem trafi się - uwaga ! - ciekawy sklep motocyklowy

Przepraszam Was, ja wiem, że to "dookoła komina" itd., ale jest radocha i chciałem się nią podzielić

Twórcze wnioski z dzisiejszej jazdy:
1) Nieważne, że na termometrze +5. Ważne, że w zacienionych miejscach przy gruncie -1 => kałuże=lód
2) Sarna Twój Wróg ! Szczególnie ta 5m przed przednim kołem !
3) Warto jeździć z gotówką po zadupiach. Czasem trafi się - uwaga ! - ciekawy sklep motocyklowy

- brakus
- Imię: Marcin
- Marka motocykla: Honda
- Model: VFR 800
Ważna radocha i przejechane kilometry a nie odległość - tak trzymaj bo liczy się pasjaTomekJ pisze:Przepraszam Was, ja wiem, że to "dookoła komina" itd., ale jest radocha i chciałem się nią podzielić

-
Ja dziś też troszkę pojeździłem po wymianie oleju i myślę że jutro też sobie pośmigam troszkę