Pozdrawiam Marek
Wymiana sprzęgła
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL 1000
Wymiana sprzęgła
Witam szanownych posiadaczy viaderka . Czy ktoś z was wymieniał już sam tarcze sprzęgłowe ?? Czy są wymagane jakieś specjalne narzędzia ??? I czy zwykły śmiertelnik może to zrobić we własnym zakresie ???Nie jestem kaleką manualną i będę próbował sam sobie poradzić . Proszę o cenne rady na co mam uważać i co można tam spieszyć . Za każdą radę będę wdzięczny .
Pozdrawiam Marek
Pozdrawiam Marek
-
- Udaje motocyklistę
Spieprzyc raczej nic sie nieda chyba ze masz do tego predyspozycje :P
Po pierwsze, kup sobie piwko, po drugie spusc olej, nastepnie płyn chłodniczy, pozniej odkrec prawa pokrywe silnika. Sciagnij doscisk sprzegla(trzyma sie na 5 srubach za ktore napinaja sprezyny). Teraz wyciagnij wszystkie tarcze i przekladki po kolei . Ostatnia tarcza jest zawsze inna(wezsza, szersza, grubsza etc.) wiec przy zakladaniu nowych wloz ja tak jak byla stara i pamietaj ze najpierw wkladasz tarcze do dzwona pozniej przekladke, znowu tarcze, znowu przekladke itd az na wierzchu zostanie tarcza tak by byla w bezposrednim kontakcie z dociskiem. Teraz zwroc uwage na docisk. Jest na nim jakis znak(kolko, trojkat jakas litera roznie to bywa a viadrze sprzegla jeszcze nie robilem) i musi on byc w tym samym polozeniu co znak na dzwonie sprzegla. Zakladasz, przykrecasz 5 srub ze sprezynami metoda po przekątnej, zagladasz do serwisowki jaki mam byc moment sily, ustawiasz klucz dynamometryczny i ostroznie dociagasz. Teraz zakladasz nowa uszczelke, pokrywe, zalewasz plynami i smgasz:)
Uwaga. Tarcze zawsze trzeba nasaczyc w oleju przed zalozeniem! Niekiedy gdy byly juz mocno wytarte tarcze trzeba sobie podregulowac linke sprzegla zeby nie ciągnęło:)
Warto tez zmierzyc grubosc przekladek bo byc moze prosza sie juz o wymiane.
No i nie zapomnij o piwku
Pozdrawiam!
Po pierwsze, kup sobie piwko, po drugie spusc olej, nastepnie płyn chłodniczy, pozniej odkrec prawa pokrywe silnika. Sciagnij doscisk sprzegla(trzyma sie na 5 srubach za ktore napinaja sprezyny). Teraz wyciagnij wszystkie tarcze i przekladki po kolei . Ostatnia tarcza jest zawsze inna(wezsza, szersza, grubsza etc.) wiec przy zakladaniu nowych wloz ja tak jak byla stara i pamietaj ze najpierw wkladasz tarcze do dzwona pozniej przekladke, znowu tarcze, znowu przekladke itd az na wierzchu zostanie tarcza tak by byla w bezposrednim kontakcie z dociskiem. Teraz zwroc uwage na docisk. Jest na nim jakis znak(kolko, trojkat jakas litera roznie to bywa a viadrze sprzegla jeszcze nie robilem) i musi on byc w tym samym polozeniu co znak na dzwonie sprzegla. Zakladasz, przykrecasz 5 srub ze sprezynami metoda po przekątnej, zagladasz do serwisowki jaki mam byc moment sily, ustawiasz klucz dynamometryczny i ostroznie dociagasz. Teraz zakladasz nowa uszczelke, pokrywe, zalewasz plynami i smgasz:)
Uwaga. Tarcze zawsze trzeba nasaczyc w oleju przed zalozeniem! Niekiedy gdy byly juz mocno wytarte tarcze trzeba sobie podregulowac linke sprzegla zeby nie ciągnęło:)
Warto tez zmierzyc grubosc przekladek bo byc moze prosza sie juz o wymiane.
No i nie zapomnij o piwku
Pozdrawiam!
CPL(A)
-
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Model: Varadero
Ja wymieniałem rok temu w salonie. w sumie żałuje ze sam tego nie zrobiłem. Na dodatek nie wiem co z tym sprzęgłem się dzieje ale mam dziwny objaw:
1. na zimnym silniku klamka ciągnie od samej góry
2. po zagrzaniu się silnika klamka sprzęgła "spada" do połowy (większy luz)
po wyłączeniu silnika i ostudzeniu klamka znowu wraca do samej góry.
1. na zimnym silniku klamka ciągnie od samej góry
2. po zagrzaniu się silnika klamka sprzęgła "spada" do połowy (większy luz)
po wyłączeniu silnika i ostudzeniu klamka znowu wraca do samej góry.
- eneron
- Sympatyk
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
Ja dziś wymieniłem sprzęgło - nic trudnego, zdjęcie zbiornika, prawej owiewki, wymiana filtra powietrza, wymiana tarczek, przekładek i spręzyn, wymiana płyny chłodniczego, wymiana termistora czujnika rezerwy (od Lanosa za 8zł :-) ) - całość zajęła 4 godzinki na spokojnie.
W moim przypadku tarczki miały grubość po 3,75mm (nowe 3,8 ), limit serwisowy 3,5mm... przekładki OK, sprężyny natomiast poddały się i były o prawie 4mm niższe niż nowe z ASO :shock:
Jakby ktoś byłchętny oddam moje tarczki sprzęglowe (3,75mm) do SD02, jedynie koszt przesyłki pokrywa osoba, ktora się zdecyduje :twisted:
(tarczki już nieaktualne)
W moim przypadku tarczki miały grubość po 3,75mm (nowe 3,8 ), limit serwisowy 3,5mm... przekładki OK, sprężyny natomiast poddały się i były o prawie 4mm niższe niż nowe z ASO :shock:
Jakby ktoś byłchętny oddam moje tarczki sprzęglowe (3,75mm) do SD02, jedynie koszt przesyłki pokrywa osoba, ktora się zdecyduje :twisted:
(tarczki już nieaktualne)
Honda Varadero XL1000VA - 2006r - sprzedana
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
Re: Wymiana sprzęgła
Witam co powiecie na taka akcje wymienionej olej na nowy i po rozgrzaniu na maxa sprzeglo /tarczki jakby nasiąkły olejem i sprzeglo zrobiło sie twarde na maxa poluznilem linke ile sie da ale dupa po maksymalnym rozgrzaniu oleju sprzeglo zaczyna sie ślizgać czy jest inna regulacja niż na lince ? Czy to wina oleju jak to zweryfikować moto ma 11tys km 2009rok
Wygląda to mi na sklejanie .. jaki olej wlałeś ?
-
Njgorsze jest to że nie pamietam napewno nowy ale bańke mam w garażu 100km od poznania .Dziś byłem z rana odpaliłem testy i na zimnym silniku taki sam problem nie przekazuje mocy w 100% czyli zaczyna się ślizgać brrrrrr dziwne czy wystarczy wymienić jeszcze raz olej na 10w40 czy tarczki się posypały / czy jest inna regulacja luzu niż linka w viaderku ?
W pierwszej kolejności odkręciłbym osłonę przedniej zębatki i sprawdziłbym czy wodzik sprzęgła ten wskazany na pożyczonym zdjęciu z innego postu nie blokuje się w obudowie ... czyli wciągnąć go z obudowy silnika, przemyć, wyczyścić i sprawdzić po wsunięciu w blok czy się obraca bez oporów . Tu szukałbym przyczyn po Twoim opisie, a następnie upewniłbym się czy olej który zastosowałeś jest przewidziany do mokrych (w kąpieli olejowej) sprzęgieł. Olej nie może uszkodzić tarczek sprzęgłowych ale może je sklejać lub powodować ich poślizg względem siebie i tym samym objawiać się brakiem ciągu na kole .
Fotka poniżej wskazuje wodzik do sprawdzenia :

Fotka poniżej wskazuje wodzik do sprawdzenia :

-
Rozkreciłem wymyłem nasmarowałem jak należy
i nic tak samo ...wiec rozkreciłem i w miejscu blachy i aluminiowej obudowy zebatki podłożyłem podkładki co odsuneło ten ruchomy wodzik od popychacza i teraz jest ok. Przy okazji wymieniłem napęd na nowy bo juz był taki sobie hałasował na starcie a ma najechane 11tyś km tylko

-
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Marka motocykla: Honda Varadero 1000
- Rocznik: 2004
"daro" wyraznie Cie pytal ,jaki olej zalales ? Bo ma to znaczenie . A Ty wkladasz jakies podkladki
Jezeli szukasz pomocy na forum , to odpowiadaj konkretnie na pytania.

-
olej z hondy Karlik 10w40 orginalny do tego motocykla
- wodzuwo
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: XL 1000
- Rocznik: 2005
U mnie jest odwrotna sytuacja:tigana pisze:Witam co powiecie na taka akcje wymienionej olej na nowy i po rozgrzaniu na maxa sprzeglo /tarczki jakby nasiąkły olejem i sprzeglo zrobiło sie twarde na maxa poluznilem linke ile sie da ale dupa po maksymalnym rozgrzaniu oleju sprzeglo zaczyna sie ślizgać czy jest inna regulacja niż na lince ? Czy to wina oleju jak to zweryfikować moto ma 11tys km 2009rok
Zimny silnik pierwszy bieg wchodzi bez problemu i na sprzęgle nie ciągnie zaś po rozgrzaniu silnika na jedynce przy wciśniętym sprzęgle lekko ciągnie i jest problem z wyrzuceniem na luz (wszystko to przy uruchomionym silniku)
Czy spotkaliście się z taką sytuacją.