ssanie w motocyklu z wtryskiem
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
ssanie w motocyklu z wtryskiem
Witam.
Czy ktoś wie w jakim celu jest zamontowane cięgło ssania w Viaderku z 2005r. na wtrysku oraz w jaki sposób i kiedy się tego ssania używa. Niestety kupiłem motocykl bez książki obsługi. Z góry dziękuję za pomoc.
Czy ktoś wie w jakim celu jest zamontowane cięgło ssania w Viaderku z 2005r. na wtrysku oraz w jaki sposób i kiedy się tego ssania używa. Niestety kupiłem motocykl bez książki obsługi. Z góry dziękuję za pomoc.
re
Cześć
Dźwigienkę naciągasz przy rozruchu zimnego silnika-po uzyskaniu temperatury wyłączasz ssanie.Automatycznego ssania w tym moto nie zamontowano-a zimny silnik spala bogatszą w paliwo mieszankę.
Pozdro! 8)
Dźwigienkę naciągasz przy rozruchu zimnego silnika-po uzyskaniu temperatury wyłączasz ssanie.Automatycznego ssania w tym moto nie zamontowano-a zimny silnik spala bogatszą w paliwo mieszankę.
Pozdro! 8)
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Honda
- Model: XL1000 ABS
- Rocznik: 2005
W varadero jest wiele dziwnych roziwązań a ssanie na dzwignie w nowoczesnym moto który ma wtrysk jest faktycznie wynalzkiem powiedzmy delikatnie - dziwnym. U mnie zaciągam zawsze przy pierwszym rozruchu (choć jak sa ciepłe dni to nawet bez tez chodzi ale na bardzo małych obrotach) co ciekawe czym silnik cieplejszy ssanie samo wraca do punktu zero, wiec raczej nie ma szans na zapomnienie wyłączenia bo samo sie wyłącza.
Przyjemność jazdy Varadero jest równie wielka jak seks, tak więc ideałem było by uprawiać seks jadąc na varadero.
- eneron
- Sympatyk
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
Nie tylko Varadero na wtrysku ma ssanie
Kumpla Hayabusa też ma ssanie :shock: :twisted: Ciekawo gdy przekraczał 300km/h czy posiłkował się ssaniem coś na wzór NOS'a ? :twisted: 

Honda Varadero XL1000VA - 2006r - sprzedana
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
- moto__dawca
- Stały bywalec - trochę wymiata
-
- Stały bywalec - trochę wymiata
Tak jest przy ssaniu na gaźniku.Przy wtrysku dźwigienka "ssania" ma za zadanie tylko i wyłącznie podnieść obroty żeby silnik się szybciej dogrzał.MaG pisze:Raczej by nie pomogło. Nitro się montuje, żeby wzbogacić mieszankę w tlen - przy tej samej objętości jest go dużo więcej.
A ssanie zwieksza nam dawkę paliwa w mieszance, nie tlenu.
Wtrysk sam reguluje skład mieszanki powietrzno-paliwowej.
- roadrunner
- Udaje motocyklistę
Niestety nie... Ssanie w naszych Viaderkach działa dokładnie tak jak ssanie w gaźnikowcach, czyli wzbogaca mieszankę. Ten sam układ z resztą służy regulacji wolnych obrotów.Baza pisze:Tak jest przy ssaniu na gaźniku.Przy wtrysku dźwigienka "ssania" ma za zadanie tylko i wyłącznie podnieść obroty żeby silnik się szybciej dogrzał.MaG pisze:Raczej by nie pomogło. Nitro się montuje, żeby wzbogacić mieszankę w tlen - przy tej samej objętości jest go dużo więcej.
A ssanie zwieksza nam dawkę paliwa w mieszance, nie tlenu.
Wtrysk sam reguluje skład mieszanki powietrzno-paliwowej.
Z tym "automatycznym wyłączaniem" to ja bym uważał... U mnie akurat linka się przycierała i często ssanie było podciągnięte mimo że dźwigienka zwolniona.
Wolne obroty powinne się zawierać między 1100 a 1300 obr.
Natomiast rzeczywiście automatyczne ssanie w sprzętach z wtryskiem działa w ten sposób że uchyla delikatnie przepustnice powodując podniesienie obrotów.
Never ride faster, than your guardian angel can fly...