Chciałbym zmienić w motocyklu żarówki, na:
Pozycje, na niebieskie żarówki,
a drogowe na takie, aby dobrze świeciły (w nocy na trasę) ponieważ seryjne nie dają rady.
Prosiłbym o pomoc, jeśli ktoś w tym dłubał. Jakie to dokładne powinny być żarówki (prosiłbym o linki).
Pozdrawiam!
Varadero 125 2002. Żarówki
- maćko
- Dzień dobry jestem tu nowy.
Witaj, trochę trzeba pokombinować, ale się opłaca.
Po pierwsze primo
postojowe jeżeli już to białe ledy - niebieskie może i fajnie wyglądają (rzecz gustu) ale po co dawać pałom powód do kontroli i zatrzymania DR.
Po drugie primo
ja kupiłem żarówki HS-1 35/35 W Osram - sorry za wulgaryzmy
- wyglądają jak zwykłe H4 tylko mają taka samą moc na mijania i drogowych ( 35 W ) i włożyłem je bezpośrednio w reflektor bez redukcji i zabezpieczyłem je sprężynkami (drut średnicy ok. 1 mm lekko sprężysty) wygiętymi na kształt paragrafu - oczko o średnicy metalowego trzonka żarówki z dwoma końcami odgiętymi po przeciwnych stronach tak, żeby zahaczył się tak jak oryginalna redukcja.
Żarówki wchodzą dosyć ciasno w reflektor i trzeba je ustawić tak aby linia odcięcia była poziomo - najlepiej świecąc na ścianę, jeszcze jedno patrząc na bańkę żarówki trzeba spłaszczyć takie dwa noski szczypcami lub kombinerkami bo będą przeszkadzały. Świecą o niebo lepiej od seryjnych i się nie przepalają (ok 4 kpl. na sezon
) i pobierają taki sam prąd - więc bez szkody dla instalacji i takie tam :P .
I tu przykład http://www.nokaut.pl/zarowki-samochodow ... 64185.html - są popularne w skuterach - info od pani ze sklepu moto :P
Mam jeszcze gdzieś zdjęcia - jak znajdę to wcisnę :roll:
Pozdrawiam i sorry że tak późno ale rzadko tu bywam bo sprzedałem małe wiaderko i mam inne moto i inne forum, a tu zaglądam z sentymentu - bo tu jest fajnie i coś się dzieje ale na wszystko brak czasu.
Ps nie kupuj żadnych podrób typu Awina lub Bosma bo bedziesz je co chwile wymieniał mimo, że markowe są 2-3 razy droższe to po sezonie będziesz na +.
I jeszcze jedno ogniskowa żarówki pasuje idealnie do reflektora więc świecą prawidłowo.
Po pierwsze primo

Po drugie primo

Żarówki wchodzą dosyć ciasno w reflektor i trzeba je ustawić tak aby linia odcięcia była poziomo - najlepiej świecąc na ścianę, jeszcze jedno patrząc na bańkę żarówki trzeba spłaszczyć takie dwa noski szczypcami lub kombinerkami bo będą przeszkadzały. Świecą o niebo lepiej od seryjnych i się nie przepalają (ok 4 kpl. na sezon

I tu przykład http://www.nokaut.pl/zarowki-samochodow ... 64185.html - są popularne w skuterach - info od pani ze sklepu moto :P
Mam jeszcze gdzieś zdjęcia - jak znajdę to wcisnę :roll:
Pozdrawiam i sorry że tak późno ale rzadko tu bywam bo sprzedałem małe wiaderko i mam inne moto i inne forum, a tu zaglądam z sentymentu - bo tu jest fajnie i coś się dzieje ale na wszystko brak czasu.
Ps nie kupuj żadnych podrób typu Awina lub Bosma bo bedziesz je co chwile wymieniał mimo, że markowe są 2-3 razy droższe to po sezonie będziesz na +.
I jeszcze jedno ogniskowa żarówki pasuje idealnie do reflektora więc świecą prawidłowo.
-
- Uczy się jeździć
- Imię: Tomek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 125
- Rocznik: 2003
Re: Varadero 125 2002. Żarówki
Odgrzeje kotleta.
Jedną zarówkę mam spaloną i myślałem nad zmianą na jakieś bardziej białe/dobre/lepsze od seryjnych. Najlepiej żeby to był typ taki na jaki jest przystosowane gniazdo. Jakie zarówki kupić? Najlepiej żeby były one w sklepie motocyklowym a nie na necie
Dobra już kupiłem. Był tylko jeden rodzaj w sklepie tj. Philips jakieś +30%. 19zł sztuka tak dla potomnych
Jedną zarówkę mam spaloną i myślałem nad zmianą na jakieś bardziej białe/dobre/lepsze od seryjnych. Najlepiej żeby to był typ taki na jaki jest przystosowane gniazdo. Jakie zarówki kupić? Najlepiej żeby były one w sklepie motocyklowym a nie na necie
Dobra już kupiłem. Był tylko jeden rodzaj w sklepie tj. Philips jakieś +30%. 19zł sztuka tak dla potomnych

- franek
- Udaje motocyklistę
- Imię: Boguś
- Marka motocykla: Suzuki
- Model: V-Strom 650
- Rocznik: 2021
Re: Varadero 125 2002. Żarówki
Zasugerowałem się postem kolegi, i też kupiłem HS-1, a tu się okazuje, że to nie to, co bym chciał, i trzeba z drucikami kombinować. Wobec tego lamerskie pytanie, bo sam sobie znaleźć nie potrafię - jakie żarówki kupić, żeby mi pasowały. Albo niech mi ktoś da wędkę.
Dziękuję
Ok, sam sobie odpowiem, Wikipedia rządzi. Żarówka S2 na złączu BA20d
Dziękuję
Ok, sam sobie odpowiem, Wikipedia rządzi. Żarówka S2 na złączu BA20d
Honda Varadero 125 2003 r. -> Suzuki V-Strom 650