Regulacja zaworów w XL1000 SD02 2005/06
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Honda
- Model: XL1000 ABS
- Rocznik: 2005
Regulacja zaworów w XL1000 SD02 2005/06
Witam. Własnie zacząłem rozbierać moją maszynę z obejrzeniem filtra powietrza, wymiana oleju, filtra itp. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, moto miało duży przegląd przy 24tys (przez poprzedniego właściciela w autoryzowanym serwisie w Poznaniu) i teraz mam 39tysi na blacie i czy zachodzi konieczność sprawdzenia lub regulacji zaworów nie chce tego rozbierać bezsensu. I proszę o info czy jest to faktycznie tak trudne, czasochłonne i wymaga specjalnych narzedzi jak niektórzy straszą i skąd wziąść te blaszki do regulacji. Czy trzeba także wymieniać uszczelki pod pokrywami?
Przyjemność jazdy Varadero jest równie wielka jak seks, tak więc ideałem było by uprawiać seks jadąc na varadero.
Ja w swojej robiłem przegląd ogólny przed wyprawą do Albanii w celu sprawdzenia i upewnienia się co tam w silniku. wymieniłem jedną zaworową na wydechu (56300km) a reszta z wałkami była w idealnym stanie. mechanik powiedział że nie było sensu ściągać pokryw , ale jak już są ściągnięte to wymienił tą płytkę i powiedział że spokojnie do 90kkm mogę nie ruszać zaworów. Ja na twoim miejscu nawet bym nie dotykał regulacji, jeśli moto było z wiarygodnego źródła 

Co zaszkodziło, to nauczyło 

-
- Sympatyk
- Model: XL 1000VA
- Rocznik: 2009
Z tym stukaniem to nie do końca pewne, u mnie się zmniejszył luz, więc stukania nie było.vipkojot pisze:Daj sobie spokoj.
maszyna Ci nie odmowi od razu posłuszeństwa. zaczyna sie os stuków zaworowych.
ja w swojej robilem przy 52 tys. lecz sie okazło iż na wydechowych tylko 2 płytki sa LEKKO za małe - mechanik skomentował tak:
jak mamy rozebrane to zmieniamy, aczkolwiek mozna dac sobie spokoj.
-
- Udaje motocyklistę
Bardzo dziękuje za odp i słowa pocieszenia:) miałem krótki epizod z gs i tam po regulacji zaworów moto dostało drugie życie, lepiej jezdziło, szybciej, ciszej i wogóle jakoś takoś inaczej czytaj: lepiej. Wiec se pomyślałem że, z mojego varadero zrobie rakiete:) ale spoko. A tak z innej beczki, kupiłem motul 5100 4l za 98zł i teraz siedze i myślę że, jak kremy podrabiają, maści podrabiają, perfumy podrabiają to i olej też mogą podrobić i nalać zwykłego szajsu za 30 i po sprzedaży mają 150% przebicia, i co ja tera biedny poczne.
Przyjemność jazdy Varadero jest równie wielka jak seks, tak więc ideałem było by uprawiać seks jadąc na varadero.
-
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Model: Varadero
Masz racje. w tym przypadku dochodzi do podpalenia gniazd zaworowych.Czarny pisze:Z tym stukaniem to nie do końca pewne, u mnie się zmniejszył luz, więc stukania nie było.vipkojot pisze:Daj sobie spokoj.
maszyna Ci nie odmowi od razu posłuszeństwa. zaczyna sie os stuków zaworowych.
ja w swojej robilem przy 52 tys. lecz sie okazło iż na wydechowych tylko 2 płytki sa LEKKO za małe - mechanik skomentował tak:
jak mamy rozebrane to zmieniamy, aczkolwiek mozna dac sobie spokoj.
ale i tak moto daje znac o tym fakcie

-
- Udaje motocyklistę
Jakiś rok temu pytałem o regulacje luzów zaworowych, teraz mam juz nabite ponad 48tysięcy km i wracam do tematu, wtedy sprawe zostawiłem teraz chce sie jednak do tematu przygotowac, chciałbym prosic o pomoc w dwóch kwestiach, podanie prawidłowych wartości luzu dla poszczególnych zaworów oraz koszt płytki, a także czy oprócz ewentualnie płytek należy przygotowac sie na wymiane jescze jakis elementów, nie wiem, może - gumek, podkładek, uszczelek, czegokolwiek co potem moze mnie zaskoczyc i zamiast dwóch godzin roboty skonczy sie na dwóch tygodniach przestoju maszyny. Dzieki
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Proponuje zarejestrować się na drugim forum Varadero. W dziale porady by MarekP jest wszystko ładnie opisane odnośnie regulacji zaworów wraz ze zdjęciami.
Swoją drogą odpowiem Tobie na pytanie. Koszt jednej płytki to 25zł. Luzy zaworowe powinny mieć takie wartości:
-0.16mm dla ssących
-0.31mm dla wydechowych
Od tych wartości jest oczywiście przewidziany przedział tolerancji +/- 0.03mm.
Swoją drogą odpowiem Tobie na pytanie. Koszt jednej płytki to 25zł. Luzy zaworowe powinny mieć takie wartości:
-0.16mm dla ssących
-0.31mm dla wydechowych
Od tych wartości jest oczywiście przewidziany przedział tolerancji +/- 0.03mm.
- MaG
- Udaje motocyklistę
- Model: XL1000VA
- Rocznik: 2006
Re: Regulacja zaworów w XL1000 SD02 2005/06
Odgrzebię temat bo jestem w potrzebie - może ma ktoś na zbyciu od ręki w W-wie lub okolicy płytki zaworowe do Vara w wymiarach 1,81 - 2 szt. i 2,04 - 2 szt., ewentualnie ze standardowych: 1,80 i 2,05??
Będę wdzięczny za odsprzedanie na szybko!
Pozdrawiam,
Marcin
PS Jakby co tel. 6o73o64o7 lub PM.
Będę wdzięczny za odsprzedanie na szybko!
Pozdrawiam,
Marcin
PS Jakby co tel. 6o73o64o7 lub PM.
oderint dum probent
- jedras
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Jędrzej
- Model: XL 1000V Varadero
- Rocznik: 1999
W Honda MCS kiedyś pytałem, to podobno mają zamienniki od ręki. Zadzwoń i spytaj czy aktualne.
Honda XL1000V Varadero
Honda XL600V Transalp
Italjet Formula 125
Suzuki GT80L
Romet Ogar 200
Romet Pony M2
Honda XL600V Transalp
Italjet Formula 125
Suzuki GT80L
Romet Ogar 200
Romet Pony M2
- MaG
- Udaje motocyklistę
- Model: XL1000VA
- Rocznik: 2006
Dzięki. Mają od ręki Hotcamsy, wprawdzie nie są wymiarowane co setkę, ale da radę przypasować:)
oderint dum probent